2024. április 20., szombat

Legyen a vasárnap kötelező pihenőnap!

A nagybecskereki ZREPOK Ügyviteli Társaság tagjai azon fáradoznak, hogy megvalósítsanak egy célt, amely szerint főleg a kereskedelemben dolgozók részére legyen szabadnap a vasárnap, illetve kivétel nélkül nyilvánítsák kötelező pihenőnappá. Szerintük minden ember számára fontos egy nap, hogy a családja körében töltse el. Ezzel az egy nappal nem csökkenne a cégek bevétele, mert másik napra terveznék bevásárlásukat a polgárok, átütemeznék a bevásárlási szokásaikat.

A Társaság tagjai ezt az indítványozást több szempontból is górcső alá vették, például már több mint egy éve az egyik tagjuk, a Valor italforgalmazó vállalat beszüntette a vasárnapi munkát, és ezáltal egyáltalán nem került olyan helyzetbe, hogy azon gondolkodott volna, hogy ismét visszaálljon a régi munkaidőre, az italboltjaiban nem történt visszaesés, és mindenki elfogadta ezt az új munkaidőd. Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet a ZREPOK illetékesei, hogy a rendkívüli állapot bevezetésekor bizony megtörtént néhányszor, hogy az emberek három-négy napig sem vásárolhattak a boltokban, és mégsem volt fennakadás, mindenki beszerezte azokra a napokra is a szükséges élelmiszert, italt vagy bármilyen más terméket.

A kezdeményezést elküldték az államfőnek, a miniszter asszonynak, az illetékes minisztériumokba, a szakszervezetekhez is eljuttatták, és abban bíznak, hogy ezt pozitívan értékelik majd, és hamarosan olyan törvénymódosítást hoz a kormány, amely ennek az indítványozásnak a megvalósításához vezet, és mindenki örömére valóban kötelező pihenőnappá válik a vasárnap.

Természetesen a Nagybecskereken működő üzletláncok tulajdonosai is azon a véleményen vannak, ha törvénybe iktatnák, mindenképpen betartanák a pihenőnap alkalmazását, de csak abban az esetben, ha ebben nem lesznek kivételek. Ugyanilyen a hozzáállásuk más kereskedelmi vállalatoknak is, ha törvénnyel szabályoznák ezt az indítványt, akkor biztosan  betartanák, így hetente lenne egy pihenőnapjuk a munkásaiknak.