2024. április 20., szombat

Érkezik a pénzsegély

Ma kezdik az igénylők számára is átutalni a 100 eurós összeget

A nyugdíjasok és a szociálisan veszélyeztetettek után mától elkezdik folyósítani azoknak a felnőttkorú polgároknak is a 100 eurós, egyszeri állami segélyt, akik azt online vagy telefonon keresztül igényelték.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A pénz naponta megközelítőleg félmillió személy számlájára utalják át, és várhatóan június 2-áig mindenki megkapja az összegnek megfelelő dinárellenértéket. A segély igénylésének határideje június 5-e, az utolsó napon jelentkezők legkésőbb június 7-én kapják kézhez az összeget.

A szerb kormány április 24-én fogadta el a rendeletet a 100 euró kifizetéséről minden szerbiai, állandó lakóhellyel rendelkező felnőtt polgár számára. Az egyszeri segélyt már folyósították a mintegy 1,7 millió nyugdíjasnak és a körülbelül 160 ezer, szociális segélyre jogosult személynek.

Siniša Mali pénzügyminiszter szerint eddig összesen 4 millióan igényelték az állami segélyt. Az igényléseket továbbra is fogadják a 0800/101-100-as telefonszámon, illetve a Kincstárigazgatóság honlapján, az idp.trezor.gov.rs című weboldalon.

Azok a polgárok, akik egészségi állapotuk miatt vagy más okokból nem tudják személyesen felvenni a külön erre az alkalomra nyitott célszámláról a 100 eurót érő állami segélyt, a Szerbiai Nemzeti Bank utasítása szerint egyszeri meghatalmazást adhatnak más személynek a pénz felvételére.

Emlékeztetőül megjegyezzük, hogy az utasítás szerint az országban működő minden pénzintézmény köteles kifizetni a támogatást az arra jogosult polgár által felhatalmazott személynek. Kifizetéskor a meghatalmazott polgárnak be kell mutatnia a saját és a meghatalmazó polgár személyi igazolványát. Azok helyett, akik állapotuk miatt nem tudnak önállóan rendelkezni az őket megillető pénzzel, a meghatalmazott személy kérheti a kifizetést, és ebben az esetben szükség van a bizonylatra, amely azt igazolja, hogy joguk van a felhasználó vagyonával való rendelkezésre.

Az egyszeri alkalomra szóló meghatalmazást, amely akár saját kezűleg is megírható, és amelynek tartalmaznia kell minden, a Nemzeti Bank utasításában szereplő adatot, nem kell föltétlelnül hitelesíteni közjegyzőnél. A visszaélések, csalások megakadályozása végett a bank telefonon ellenőrizheti a meghatalmazó személynél a dokumentum eredetiségét.