2024. április 19., péntek

Munkanélküliek új világa

Az ENSZ munkaügyi szervezete szerint a világ dolgozóinak fele munka nélkül maradhat – Szerbiában az elmúlt két hónapban 16 ezer ember kapott felmondást

A világ 3,3 milliárd munkavállalója közül több mint 1,6 milliárdnyian maradhatnak munka nélkül a koronavírus-járvány gazdasági következményei miatt – figyelmeztet a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (International Labour Organization, ILO). A felmérések szerint világszerte 436 millió vállalat küszködik a fennmaradásért, és minden országban jelentősen növekszik a munkanélküliek száma.

Szerbiában a rendkívüli állapot ideje alatt csaknem 16 ezer személy vesztette el a munkáját – ismertette a hazai hivatalos adatokat Zoran Đorđević munkaügyi miniszter. A Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap adatai szerint a rendkívüli állapot kihirdetésének napján Szerbiában 2 117 196 polgár fizette az adókat és járulékokat, a május 10-ei adat szerint csak 2 101 290. Az adatok tehát 15 906 új munkanélkülire utalnak, egyes felmérések azonban ennél jóval nagyobb számot feltételeznek – mondta Đorđević. A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálatnál múlt péntekig 11 450 személy jelentkezett: ők biztosan munka nélkül maradtak. A miniszter szerint néhány más országot figyelembe véve ez azt mutatja, hogy a foganatosított intézkedések jók voltak, s hogy „egy pillanatig sem vezettük félre a nyilvánosságot”.

A régió országai közül Horvátországban május eleje óta 25 ezren kaptak felmondást, Montenegróban viszont 4 ezer új munkanélkülit jegyeztek fel.

A munkanélküliek száma a világ vezető országaiban is rohamosan növekszik. Az elmúlt két hónapban az Egyesült Államokban jegyezték fel a legtöbb felmondást: március 16-ától május közepéig csaknem 40 millióan kérelmezték a munkanélküli segélyt. Lesújtó adat, hogy május első hetében csaknem 2,7 millió, második hetében viszont további 2,4 millió amerikai maradt munka nélkül. Oroszországban is tömegesen zárnak be a vállalatok: a szakemberek szerint a korábbi 1,6 millióról 2,5 millióra növekedhet a munkanélküliek száma. A brit statisztikai iroda közleménye alapján az Egyesült Királyságban a múlt hét végéig 2,09 millióan igényelték a munkanélkülieknek járó állami támogatást.

A koronavírus-járvány azon kívül, hogy 341 ezer áldozatot követelt és 5,3 millióan fertőződtek meg a vírussal, súlyos gazdasági válságba is sodorta a világot – áll az ILO jelentésében, amely szerint a világgazdaság az 1930-as évek óta nem élt át ekkora recessziót, mint a pandémia ideje alatt. A munkanélküliség további növekedése nagyban függ attól, hogy egyes országok milyen sikerrel alkalmazzák a gazdaságélénkítő csomagjaikat – tették hozzá a szakemberek.