2024. április 25., csütörtök

Új rohamkocsi a zentai kórházban

A vadonatúj jármű a kórház vonzásköréhez tartozó összes települést szolgálja majd

A napokban érkezett meg a Zentai Közkórházba az az új mentőautó, amelyet az intézmény a tartományi egészségügyi titkárság és a tartományi kormány közös pályázatán nyert. Dr. Csáki Beáta, a zentai kórház igazgatója elmondta, hogy az új rohamkocsival együtt immár három járművel szállíthatják a betegeket.

Az új rohamkocsi a biztonságot és a gyorsaságot szolgálja (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Az új rohamkocsi a biztonságot és a gyorsaságot szolgálja (Homolya Horváth Ágnes felvétele)


– Nyolc évvel ezelőtt, amikor Zentán a gyakorlatban is szétvált az egészségház meg a kórház, és elkezdtük a kórházi betegeket szállítani a felsőbb intézményekbe, két rohamkocsit kölcsönbe kaptunk az egészségháztól, nekünk ugyanis akkor még nem volt sajátunk. Azok már akkor is sokat használt járművek voltak, így folyamatosan arra törekedtünk, hogy pályázatok útján saját mentőautóhoz jussunk. A pályázatoknak köszönhetően ez a legújabb mentőautónk már a harmadik, amelyet a magunkénak tudhatunk. Két évvel ezelőtt kaptunk legutóbb új járművet a tartományi egészségügyi titkárságtól, s az is teljesen fel volt szerelve, de a kilométerek abban is gyorsan szaporodtak. Ez az új autó azért fontos, mert biztonságosabbá teszi a betegek szállítását, és nem áll fenn az a veszély, ami néhányszor megtörtént, hogy az autó megállt a beteggel az úton és a másiknak az érkezésére kellett várni. Minden betegségnél és minden egyes szállításnál érvényes, hogy az idő aranyat ér. Nyolc éve folyamatosan végezzük az akut infarktussal érkező páciensek áthelyezését a koronáris centrumokba, és a tünetek megjelenésétől számítva a centrumba érkezésig minden perc számít. Ezekben az években szinte minden beteget, aki szélütéssel érkezett, Újvidékre kellett szállítani CT-vizsgálatra, hogy diagnosztizálják, vérzésről vagy agyi elzáródásról van-e szó. Erre lassan egy éve nincs szükség, mert azóta működik kórházunkban a CT-berendezés, amit szintén a tartományi kormány jóvoltából kaptunk. Szakmailag felkészült csapataink az új autót súlyos balesetek utáni szállításra, konzultációkra, komissziókra, mágneses vizsgálatokra igyekvő betegek szállítására fogják használni. Biztosak vagyunk abban, hogy ez az új autó megkönnyíti betegeink gyors és biztonságos szállítását, hogy idejében odaérjenek a felsőbb intézményekbe azokra az egészségügyi beavatkozásokra, vizsgálatokra, amiket a zentai kórházban nem végzünk. A kórháznak állandó a mentőszolgálata, két teljes csapattal dolgozunk, amelyek napi 24 órában várják a hívást – emelte ki dr. Csáki Beáta.

Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere elmondta, hogy ez a támogatás nemcsak a zentaiak számára fontos, hanem a környező települések polgárait is jelentősen érinti.
– A csaknem százezer lakosra gravitáló zentai közkórházból a terciális intézményekbe való szállítás az adai, a csókai, a törökkanizsai és részben a magyarkanizsai polgárokat is érinti, tehát nemcsak Zentának fontos a kórház új mentőautója, hanem az egész régiónak. Zentán 1840 óta létezik kórház, és az mindig is szolgálta a környező települések polgárait is, ezért teszünk meg mi is minden tőlünk telhetőt azért, hogy ez az intézmény a legjobban fejlődjön. Tanúi lehettünk annak, hogy tavaly CT-berendezéssel és laparoszkópos toronnyal gazdagodott az intézmény, most pedig megérkezett az új rohamkocsi, amely szintén a betegek javát szolgálja. Nagyon reméljük, hogy a kormány mielőbb feloldja azt a nyugalmi állapotot, amit a járvány miatt hirdetett ki, és amelyben leálltak a nagyobb építkezések, és megkezdődhet a kórház teljes körű felújítása. Ehhez szinte már mind tervdokumentációt elfogadtak, úgyhogy várjuk a folytatást – hangsúlyozta Czegledi Rudolf.

Az optimálisan felszerelt új mentőautó (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Az optimálisan felszerelt új mentőautó (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Lőrinc Csongor, a községi tanács egészségüggyel megbízott tagja kiemelte, hogy a zentai kórház mentőszolgálata a törvényes rendelkezések szerint jár el, és az összes hozzájuk érkező esetet ők szállítják tovább a felsőbb intézményekbe, ezért is fontos az új mentőautó.
– Ez azt jelenti, hogy a környező településekről érkező mentőkocsik a beteg átadása után visszatérhetnek a saját településükre, nem kell arra várniuk, hogy esetleg tovább kell-e szállítaniuk a beteget, hiszen azt attól fogva a zentai kórház intézi. A kórház helytállását is szeretném hangsúlyozni ebben a nehéz időszakban, hiszen a rendkívüli állapot idején végzett munkájukért minden dolgozójukat dicséret illeti. Számtalan új előírásnak kellett megfelelniük ebben az időszakban az egészségügyi intézményeknek, és a zentai kórház példásan helyt állt. Az egészségügyi dolgozók eddig is nehéz helyzetben voltak, de most sem lesz könnyebb, sőt, nagyon sok munka vár rájuk, hiszen ahogy elkezdődtek a szakrendelések, úgy szaporodott a tennivalójuk. Szeretném türelemre inteni a polgárokat, mindenki sorra fog jutni, de az egészségügyi dolgozóknak be kell tartaniuk az óvintézkedéseket és előírásokat – fogalmazott Lőrinc Csongor.

Dr. Csáki Beáta igazgató a szakrendelésekhez kapcsolódva elmondta, hogy a rendelők jó részét átköltöztették a rehabilitáció épületébe, ugyanis korábban a rendelés azokban a helyiségekben történt, ahol az osztályok is voltak.
– Azt szerettük volna elérni, hogy a rendelésre érkező páciensek ne keveredjenek a kórházi betegekkel, ne legyen torlódás, ezért döntöttünk az átköltöztetés mellett, így most a rendelők java része a rehabilitációs épületben kapott helyet. Ott végzik tehát a neurológiai-pszichiátriai rendeléseket, ott a rehabilitáció, ott végzik a bél- és gyomortükrözéseket, a szív terciális vizsgálatait, a szívultrahangot, a hematológiai rendelést, a doppler- és az ultrahangos vizsgálatot is. Fontos tudni még, hogy az egészségházból ugyanide költöztettük a tüdőgondozót is. Nem kell azonban mindezt megjegyezniük a pácienseknek, hiszen érkezéskor a portán információt kapnak arról, hová kell menniük. A kórház területén továbbra is kötelező a maszk használata, úgyhogy mindenkinek hoznia kell magával. Ezentúl is két váltásban fogadjuk a pácienseket, délelőtt és délután is tíz beteget, de ezt a számot szeretnénk mielőbb növelni, vagyis visszatérni a régi kerékvágásba. Addig is köszönjük a páciensek türelmét és megértését – mondta a kórház igazgatója.