2024. április 19., péntek
TOPOLYA, KISHEGYES

Személyi okmányok igénylése

Újra működnek a Belügyminisztérium ügyfélszolgálatai a rendőrségeken, ahol a polgárok – az óvintézkedések szigorú betartásával – kérelmezhetik a személyi okmányok kiadását, és egyéb ügyeket is intézhetnek. A tolóablakoknál a továbbiakig előnyt élvez a személyi igazolvány kiadása, amit elektronikusan, illetve személyesen is igényelhető. A Belügyminisztérium közleménye szerint a lejárt igazolványok a rendkívüli állapot megszűnésétől számított 30 napig még érvényesek. Útlevél igénylésekor azok élveznek elsőbbséget, akik külföldön élnek, dolgoznak, tanulnak, vagy orvosi kezelésekre járnak. A polgárok továbbra is kérhetnek időpontot az e-Uprava portálon keresztül személyi igazolvány és útlevél igénylésére.

A polgárok elintézhetik a lakcím- és a tartózkodási hely bejelentését, kérelmezhetik a személyi igazolvány, az útlevél, a jármávezetői engedély kiadását, a jármű és a fegyver bejegyzését, valamint át is vehetik ezeket a dokumentumokat személyesen. Azonban azt ajánlják, hogy a jármű első regisztrációjával, tulajdonosváltásával a forgalmi engedélyben szereplő adatok változtatásával és a regisztrációval kapcsolatos egyéb kérelmeket ajánlottlevélben küldjék el a rendőrségnek. Az ügyek elintézéséhez szükséges dokumentumok megtalálhatók a Belügyminisztérium honlapján.

Az újszülöttek esetében a lakcímbejelentést a szülők elektronikus úton is benyújthatják a drzavljanstvalk.odsekuup@mup.gov.rs e-mail-címen, csak be kell szkennelniük a szükséges dokumentumokat.

Topolyán a 024/715-039-es vagy a 024/715-665-ös, Kishegyesen a 024/4730-655-ös telefonszámon érhető el a Belügyminisztérium ügyfélszolgálata.