2024. március 29., péntek

Épül a topolyai szennyvíztisztító

Tavaszra elkészül a hálózat fővezetéke is

A Topolyán a szennyvíztisztító létesítmények munkálatai márciusban kezdődtek el a köznyelven Juhász hídnál kijelölt helyszínen, a városi szeméttelep közelében. Az építkezés menetét tegnap megtekintette Igor Mirović tartományi kormányfő, Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke és munkatársaik, valamint Kislinder Gábor községi elnök, a községi tanács tagjainak kíséretében. Az építkezés anyagi hátterét a Nagyberuházási Igazgatóságon keresztül a tartomány biztosítja 500 millió dinár értékben, Topolya község önrésze 100 millió dinárt tesz ki. A szennyvíztisztító munkálatait a szerződésben foglalt határidő alapján várhatóan jövő év áprilisáig fejezik be a kivitelezők. A projektum magába foglalja a szennyvíz tisztítására előirányozott objektumot és a kísérő épületeket a szükséges infrastruktúra kiépítésével. A munkálatok végére a tervek szerint elkészül a topolyai háztartások szennyvizét a helyszínre vezető főkollektor is. A szennyvíztisztító megépítésével mintegy 30 százalékban csökken majd a több településen is áthaladó Krivaja szennyezése. A leginkább szennyező ipari vállalatok a törvényben foglaltak alapján 2022-ig kötelesek kiépíteni az úgynevezett előtisztítójukat. Ez a rendszer kommunális szennyvízzé alakítja a hulladékvizet, és az a városi szennyvíztisztítóba eljutva még egy tisztításon esik át, mielőtt a folyó medrébe kerül. A tartományi kormányfő kifejtette, hogy támogatásban részesítik a szennyezésért leginkább felelős vállalatokat, hogy minél hamarabb kiépítsék a saját előtisztító rendszerüket.

Igor Mirović, Pásztor István, Kislinder Gábor és munkatársaik a munkálatok helyszínén (Ótos András felvétele)

Igor Mirović, Pásztor István, Kislinder Gábor és munkatársaik a munkálatok helyszínén (Ótos András felvétele)

Igor Mirović Topolyán tett látogatása alkalmával azt is elmondta, hogy másfél évvel ezelőtt jártak Pásztor Istvánnal ezen a helyszínen és Kishegyesen.

- Látva a problémát, a topolyai és a kishegyesi önkormányzatokkal egyeztetve minimális idő után elkészültek a tervdokumentációk, hogy a mai napon már az építkezés is folyamatban legyen, és jól haladjon mindkét község területén. A tartomány összesen 500 millió dinárral járul hozzá ahhoz, hogy kiépüljön a főtisztító, Topolya 100 millió dinárt vállalt magára. A munkálatok kivitelezése hatalmas feladat és felelősség is mind az önkormányzatok, mind Vajdaság tekintetében – fejtette ki a tartományi kormányfő, aki elmondta azt is, hogy Vajdaság magára vállalja, hogy segítséget nyújt azoknak a topolyai vállalatoknak, amelyek ipari méretekben bocsátják ki a szennyvizet, hogy minél hamarabb elkészülhessen a törvényileg előírt előtisztító berendezésük. Mirović elmondta, hogy 2016 óta Topolya községben 78,5 millió dinár értékben valósítottak meg több egészségvédelmi, vízgazdálkodási és vízvédelmi fejlesztést.

A munkálatok kezdete óta, vagyis két és fél hónap alatt jelentősen előrehaladt a szennyvíztisztító építése. Pásztor István példaértékűnek nevezte a projektum megvalósítását. Hangsúlyozta, hogy a probléma kezelésével Topolya példát mutat valamennyi közösségnek a kihívások megoldásában.

- A szennyvíztisztító kiépítésének kezdetével az első konkrét lépések indultak el afelé, hogy a Krivaja szennyezése megszűnjön. Ez egy több évtizedes probléma, és tudom, hogy annak, aki a patak mellett él, minden, a tisztítórendszer elkészültéig hátralevő nap túl sok, de reményt keltő, hogy végre van előremozdulás e téren. Kislinder elnök úrral két évvel ezelőtt egyeztettünk a topolyai szennyvíz-problematikáról, és hamarosan megindultak a tisztító kiépítésének konkrét előkészületei. A munkálatok anyagi háttere biztosítva van, és arra számítunk, hogy jövő év tavaszáig befejeződik a szennyvíztisztító kiépítése a szerződésben foglaltak alapján – nyilatkozta Pásztor, aki hozzátette, hogy a topolyai példa rendkívül fontos, illetve példamutató a politikai körülmények és a döntéshozatali mechanizmus szempontjából is.

- A szennyvíztisztító a topolyai lakosság kommunális vizét, vagyis a szennyvíznek csaknem a 30 százalékát tisztítja meg első lépésben. A maradék 70 százalék kezelésére is van remény a közeljövőben, vagyis az ipari szennyezőknek 2022-ig van határidejük kiépíteni a saját előtisztító rendszerüket, és azt követően lehet elkezdeni azokat a műveleteket, amik reményeink szerint az élet visszatértét jelenthetik a folyóba, és megváltoztatják azokat a körülményeket, amelyek joggal zavarják és felháborítják a patak közelében élő embereket – hangsúlyozta a tartományi parlament elnöke.

Néhány héten belül elkészül az egyik ülepítőmedence, a másik kettőnél a betonvasakat helyezik le a munkások (Ótos András felvétele)

Néhány héten belül elkészül az egyik ülepítőmedence, a másik kettőnél a betonvasakat helyezik le a munkások (Ótos András felvétele)

- Fontos momentum, hogy az egyik legnagyobb ipari szennyezőnél tulajdonoscsere következett be, és ez a mostani vállalkozó hosszú távon a cég fejlesztésében gondolkodik, és az alap hozzáállása is más, mint az elődjének. Az amit az előző tulajdonosnál hosszú éveken át nem sikerült elérni, ezt a mostani tulajdonos önszántából megtette, vagyis elkezdte előkészíteni a probléma kezelésének a tervdokumentációját.
Pásztor István kifejtette még, hogy a víztisztító kiépítése Topolyára irányítja a közvélemény figyelmét, ami azért is jó, mert az utóbbi hat év törekvéseinek köszönhetően a község dinamikusan fejlődő, gazdagodó közeggé vált az ipari zóna fejlesztésével, új cégek beindulásával, a labdarúgó akadémia működésével, a stadion, a fedett fürdő építésével.

- A környező falvakban is mindenhol látszanak az előrehaladás jelei. Reményeim szerint ez fontos a helyiek számára is, mert kár lenne, ha ez a lendület megszakadna. Önkormányzati, tartományi és állami hozzájárulással sikerült a kishegyesi és a temerini víztisztító ügyét is elindítani. Azt hiszem, hogy ez az együttes hozzáállás vezet sikerre a legtöbb területen, ami példaként szolgálhat – hangsúlyozta Pásztor István, aki a Topolyán és a falvakban tett gazdasági, fejlesztési előrelépéseket pozitív példaként említette.

Topolyán a szennyvíztisztítón folyó munkálatokkal párhuzamosan épül a város magisztrális szennyvízvezetéke, ami eljuttatja a város háztartásainak kommunális szennyvizét a tisztítóba. A teljes hálózat kiépítéséhez valószínűleg még három évre lesz szükség.

A tartományi tisztségviselők látogatása alkalmával Topolya község elnöke, Kislinder Gábor köszönetet mondott az illetékeseknek, hogy megértették a szennyvíz okozta problémát, és partnerek voltak a megoldás keresésében.

- A tartományi szervek decemberben átutalták a munkálatokra szánt eszközök első felét, 191 millió dinárról van szó, Topolya 100 millió dinárt vállalt magára. Az ilyenkor szükséges pályázati kiírás rendben zajlott. A kivitelező cégek március 9-én kezdték meg a munkálatokat, és ez alatt a rövid idő alatt jelentősen haladtak. Remélhetőleg négy hét múlva az első, 5 millió liter köbtartalmú ülepítőmedence el is készül a próbatöltésre. Ezt majd az éjszakai órákban töltik fel, hogy a lakossági vízszolgáltatásra ne legyen hatással – hangsúlyozta Kislinder, aki elmondta, hogy a napokban kivezetik a helyszínre az ivóvízhálózatot, majd hozzátette, hogy a főkollektor kiépítésének a felét befejezték, a vezetéken zajló munkálatokra várhatóan akkor tesznek pontot, amikor a szennyvízfeldolgozó hálózat is elkészül, vagyis jövő év tavaszára.

A cikkünkhöz tartozó képgalériát ITT tekinthetik meg.