2024. március 28., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2020

Vezető erővé válni Kishegyesen

Nyolc év után legyen ismét magyar a polgármester

Június végén a köztársasági és tartományi választások mellett várnak ránk az önkormányzati választások is. Kishegyes községben jelenleg a Szerb Haladó Pártnak van többsége a képviselő-testületben, és a polgármestert is ez a párt adta. A Vajdasági Magyar Szövetség egy fiatalok nevét tartalmazó listával és igen komoly célokkal indul neki a megmérettetésnek – nyilatkozta lapunknak Juhász Bálint, a VMSZ községi listájának listavezetője.

Juhász Bálint (Lakatos János felvétele)

Juhász Bálint (Lakatos János felvétele)

– Ha a célokról beszélünk, akkor fontos tisztázni, hogy honnan indulunk. Nyolc éve nem mi vagyunk a vezető erő ebben az önkormányzatban. Mások alakítják a politikát a községben, és mi ebben a térben képviseljük a magyar közösség érdekeit. Az a célunk, hogy a 2020-as választások után mi váljunk vezető politikai erővé, hogy mi adjuk a polgármestert. Ez nem öncélú törekvés, hanem eszköz, ami által mi tudjuk kezünkbe venni a kezdeményezést. Miért fontos ez? Amikor a tartományi kormányban dolgoztam, megkezdődött Kishegyes főterének kialakítása, egy fázisa meg is valósult. Ez azóta nem folytatódott, mert nem volt prioritás. Kishegyesen és Bácsfeketehegyen az ivóvíz minőségének javítására kész tervdokumentációnk van, viszont még mindig vannak problémák. Az elmúlt időszakban csak részeredményeket tudtunk elérni, pl. legutóbb egy új kút fúrására kaptunk támogatást Kishegyesen, korábban pedig Bácsfeketehegyen. Sikerült részlegesen kicserélni a vízvezetékcsöveket, de ezzel még nem emeltük olyan szintre az ivóvízellátást, amilyenre szeretnénk. Ehhez átfogó projektumra van szükség, ami idáig nem volt prioritás, háttérbe szorult más prioritásokkal szemben. A legtöbb új út aszfaltozása Kishegyesen 2012 előtt történt, azóta csak egy-egy utca kiaszfaltozása valósult meg. Mindezt sokkal aktívabban kezdeményeznénk, ha a pályázatok beadásánál a polgármester aláírása a mi kezünkben lenne – mondta el a listavezető, majd hozzáfűzte, hogy nem mindegy, milyen pozícióból indítják a tárgyalásokat egy-egy projektum esetében.

A VMSZ számára fontos, hogy Topolyától Szenttamásig és Bácsfeketehegytől Verbászig megújuljanak a regionális utak. Szeretnék, hogy a TSC Akadémia rendszerébe tartozó kishegyesi labdarúgóklub is kapjon műfüves pályát – fogalmazott Juhász, majd azzal folytatta, hogy a kishegyesi kis önkormányzat, és ha fejlődni szeretne, akkor létkérdés, hogy tartományi, köztársasági, uniós és anyaországi támogatásokat ide tudjanak hozni. Ebben a VMSZ sikeres, és az önkormányzat élén még sikeresebb lenne.

A VMSZ választási listájának átadása (Lakatos János felvétele)

A VMSZ választási listájának átadása (Lakatos János felvétele)

A kampányra a VMSZ nem készül különösebben, mert folyamatosan ott van az emberek között és segítik őket, intézi az ügyeiket – fogalmazott a listavezető.

– A járvány idején is megszerveztük az idősek megsegítését, együttműködve az önkormányzattal, a falugondnoki szolgálattal és a Vöröskereszttel. Együttesen 7000 segítségnyújtást értünk el, és amikor más nem tudott ott lenni, akkor a mi aktivistáink segítettek. Most is ott leszünk terepen, és mindenkihez el fogunk menni. Elmondjuk, hogy mit szeretnénk, és a támogatásukat fogjuk kérni. Az online térben is jelen vagyunk, és egy aktív kampányra számítunk – számolt be Juhász, majd arról is szólt, egyértelmű céljuk, hogy megnyerjék a választásokat, megszerezzék a legtöbb képviselői mandátumot, és ők adják a polgármestert. Ehhez megvan a demográfiai előny, mert Kishegyes községben a magyar közösség még mindig nagyobb, mint más nemzeti közösségek. Sajnos a részvételi hajlam nincs mellettük, mert idáig a szláv lakosságú Szeghegy 10-20 százalékkal magasabb részvételi arányt ért el Kishegyesnél.

– A magyar közösség nem elég aktívan vesz részt a választásokon, ez azt jelenti, hogy több nem magyar ember megy el szavazni, mint magyar. Emiatt nem a magyar közösség a vezető a községben, aminek a hátrányait mindenki a saját bőrén érzi. Kishegyesen vagy a Szerb Haladó Párt adja a polgármestert, vagy a VMSZ. Mindenkinek azt kell eldöntenie, hogy szeretné-e, hogy az eddigi állapotok bebetonozódjanak, vagy változást szeretne és magyar polgármestert – mondta a listavezető.

A VMSZ kishegyesi községi listája a párt regionális listáinak mintájára állt össze. A legelismertebb emberek kaptak helyet rajta, és ügyeltek a férfi-nő arányra – tudtuk meg Juhásztól. Egy fiatal listáról van szó, 41,2 év az átlagéletkor. Emellett odafigyeltek a kishegyesi katolikusok és a bácsfeketehegyi reformátusok arányára is, a listavezető pedig atyai ágon bácsfeketehegyi, anyai ágon meg kishegyesi. Végezetül a VMSZ listavezetője arra biztat minden községbeli polgárt, hogy menjen el szavazni, és válassza a VMSZ-t községi, tartományi, valamint köztársasági szinten is.