2024. április 19., péntek

A nyáron befejezik az adai függőhidat

A tervek szerint június elején megkezdődik a Tisza-híd és a bekötőutak rendbetétele

Több éves késlekedés és a tavalyi sikertelen közbeszerzési eljárás után a nyár folyamán sor kerül az adai függőhíd befejezésére és a környező utak javítására, miután Ada község önkormányzata az idei sikeres közbeszerzési eljárást követően nemrég aláírta a kivitelezési szerződést az újvidéki Karin Komerc MD vállalattal. Bilicki Zoltán, Ada község polgármestere elmondta, hogy a beruházás értéke 141 millió dinár, amit a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság finanszíroz. A helyi önkormányzat a munkálatokat felügyelő szerv költségeit fedezi. Ahogyan arról már többször is beszámoltunk, az adai Tisza-hidat még 2006-ban kezdték el építeni, majd 2010 decemberében adták át a közúti forgalomnak, a kivitelező cég csődje miatt azonban a létesítményen azóta sem készült el a közvilágítás, és hiányoznak a vízelvezető árkok, valamint a bácskai oldalon megsüllyedt a bekötőút egy része.

Az adai Tisza-hidat 2010 decemberében adták át a közúti forgalomnak (Csincsik Zsolt felvétele)

Az adai Tisza-hidat 2010 decemberében adták át a közúti forgalomnak (Csincsik Zsolt felvétele)

– Rendbe teszik a hídra vezető megsüllyedt utat, illetve leszedik a hídon és a bekötőút mellett lévő korlátokat, amelyeket újrakezelnek és újrafestenek.

Megoldják a vízelvezetést, hogy ne rongálja a létesítményt, valamint felszerelik a közvilágítást és a térmegfigyelő rendszert – közölte Bilicki Zoltán.

– Ada község önkormányzata úgy írta ki a közbeszerzési eljárást, hogy abban feltételül szabtuk a kivitelező cégnek a tartós használati engedély megszerzését a híd számára. Ez azt jelenti, hogy a munkálatok körülbelül két hónapig fognak tartani, és ennek az időszaknak a második felében már kinevezzük azt a szakbizottságot, amely majd a technikai átvételt végzi. Gyakorlatilag a munkálatok befejeztével, az utolsó részlet kifizetése előtt megtörténik a híd technikai ellenőrzése és átvétele. Amennyiben a híd és a bekötőutak készen állnak, hogy a szakemberek kiadják az állandó használati engedélyt a létesítményre, abban az esetben lesz elismerve a kivitelezés minden költsége és lebonyolítva a kifizetés. Az út javítását illetően Ada községhez tartozik a bácskai részen lévő útszakasz, illetve a bánáti oldalon lévőnek az árvízvédelmi töltésig terjedő része. A töltésen túl már nem a mi községünkhöz tartozik, és mivel ott is észrevettünk kisebb-nagyobb gondokat, erről hivatalosan értesítjük Csóka községet. A javítási munkálatoknál várhatóan lesz útlezárás, de a kivitelezővel és a felügyelő szervvel szeretnénk megbeszélni, hogy ez minél rövidebb ideig tartson. Ha megoldható, akkor csak néhány nap legyen, és mindenképpen öleljen fel egy hétvégét, azért, hogy ne nehezítsük meg a bánáti oldalról munkába járók, illetve a helyi munkaadók dolgát – nyilatkozta a polgármester, aki hozzátette: ha a függőhíd megkapja az állandó használati engedélyt, amit megfelelő politikai támogatottsággal el is érhet, akkor Ada község önkormányzata a létesítményt megpróbálja átadni a Putevi Srbija Közvállalatnak vagy a tartománynak.