2024. április 24., szerda

Figyelemmel kísérti

Mandátumuk letelte után az amerikai elnökök igyekeztek tartózkodni hivatali utódjuk bírálatától. Többségük még az aktív politizálástól is visszavonult. Barack Obama előző elnök felrúgta ezt a hagyományt, s többször is kikelt Donald Trump ellen, akinek munkáját nem kísértet módjára lopva és titokban követte, hanem élénk figyelemmel.

Tavaly nyáron az országban tapasztalt gyakori lövöldözések miatt olvasott be a jelenlegi elnöknek. A megszólított sem maradt adós, és azonnal visszavágott, megjegyezve, hogy Obama elnökségének nyolc évében 32, fegyverrel végrehajtott tömeggyilkosság történt az Egyesült Államokban. „Mégsem az volt az általános vélekedés, hogy Obama elvesztette az ellenőrzést a dolgok fölött” – hangoztatta Trump. Persze ehhez még hozzáfűzte: tömeges lövöldözésekre már akkor sor került az országban, amikor benne még fel sem vetődött az ötlet, hogy indul az elnöki tisztségért.

Az utóbbi két hétben Obama ismét több kritikát fogalmazott meg Trumppal szemben, bár nevet nem említett. Ezúttal az új típusú koronavírus-járvány kormányzati kezelése miatt kelt ki magából.

Afroamerikai végzős egyetemistáknak tartott múlt szombati beszédében egyebek mellett hangsúlyozta: „A világjárvány teljesen és véglegesen világossá tette, hogy a vezető pozícióban lévők közül sokaknak fogalma sincs arról, mit csinálnak. Sokan közülük még csak úgy sem tesznek, mintha ők irányítanának bármit is”.

Beszédét a színesbőrűek által látogatott főiskolák és egyetemek közös diplomaosztója alkalmából mondta el. Az ünnepséget azok az intézmények szervezték, amelyek még a faji alapú diszkrimináció felszámolását kimondó 1964-es törvény előtt kezdték meg munkájukat az afroamerikaiak oktatása céljából.

Az alkalmat kihasználva Obama rámutatott arra is, hogy a koronavírus-járvány sokkal erősebben érinti az amerikai színesbőrűeket, mint a többieket. „Legyünk őszinték, egy ilyen betegség csak rávilágít a megbújó egyenlőtlenségekre és az extra terhekre, amelyekkel a fekete közösségeknek a történelem folyamán meg kellett birkózniuk ebben az országban. Látjuk, hogy a COVID–19 aránytalanul nagy hatással van a közösségeinkre” – figyelmeztetett.

Az exelnök arról is beszélt, hogy az USA-ban immár többszörös válság bontakozik ki. Szerinte a kór elleni küzdelem részeként bevezetett szigorítások egyrészt komoly kárt okoznak a gazdaságnak és hatalmas munkanélküliséget gerjesztenek, másrészt pedig aránytalanul nagy mértékben sújtják a színesbőrűeket.

„Nem mindennapi idők járnak. Azt várják el tőletek, hogy egyedül boldoguljatok egy elkeserítő világjárvány és egy szörnyű recesszió közepette” – üzente Obama a frissdiplomásoknak.

A problémahalmaz miatt az USA-ban eddig már több mint 35 millió ember veszítette el állását a járvány kezdete óta. A kór másfél milliónál is több amerikai állampolgárt fertőzött meg és majdnem százezer halálát okozta.

Obama kitért az afroamerikaiakat érintő rendőri erőszakra is, külön megemlítve azt a februári esetet, amely közfölháborodást okozott. A lakosság elégedetlenségét az váltotta ki, hogy egy volt rendőrtiszt és fia fényes nappal – ok nélkül – agyonlőtte a fegyvertelen Ahmaud Arberyt. A 25 éves fiatalembert kocogás közben gyilkolták meg.

A volt elnök azt is kifejtette, hogy hazája politikai vezetőinek nincs mindenre válaszuk. Ezzel összefüggésben sem említette meg Trump nevét, ám szavait szinte mindenki az elnök elleni támadásként értelmezte. A Fehér Ház is megértette, hogy a címére érkezett a dorgálás. Nem is hagyta szó nélkül. Kayleigh McEnany szóvivő azonnal megüzente, hogy Trump „példátlan koronavírus-válasza életeket mentett meg”. Az elnök intézkedései közül kiemelte a beutazási tilalmat és a vállalkozásoknak nyújtott hiteleket, egyszersmind emlékeztetett: a magánszektor segítségével töltötték föl azokat a készleteket, amelyeket az elnök hivatali elődje elmulasztott megtenni.

Obama előzőleg egy – alighanem szándékosan kiszivárogtatott –, telefonon lebonyolított magán konferencia beszélgetésben abszolút kaotikus katasztrófának nevezte a Trump-kormányzat vezette járványkezelést.

A beszélgetésben az exelnök arra is utalt, hogy veszélyeztetheti a jogállamiságot az igazságügyi minisztérium döntése, amellyel visszavonta a vádakat Trump első nemzetbiztonsági tanácsadója, Mike Flynn ellen. A megjegyzésre reagálva Mitch McConnell republikánus szenátor felszólította Obamát, hogy inkább fogja be a száját. Hiába próbálkozott, a volt elnök nem hallgatott rá. Sőt egyre többet szerepel a közéletben, ami miatt egyre gyakrabban is emlegetik a nevét.

Az általa bírált Trump azonban nem hagyja magát. Hol neki vág vissza, hol a többi ellenfelét ostorozza. Így esett meg, hogy nemrég egy nap alatt csaknem 126 Twitter üzenetet tett közzé, amelyekkel elindította az #Obamagate-et is. Az utóbbival azt szeretné bizonyítani, hogy demokrata párti hivatali elődje részese volt a Flynn elleni FBI vizsgálatnak, amely a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt orosz beavatkozás miatt indult. Az akcióval azt is el szeretné hitetni, hogy az általa ártatlannak tartott Flynn meggyanúsítása valamiképpen Obamától ered, s így az előző elnök összeesküvést szőtt hivatali utódja ellen, vagyis főbenjáró bűnt követett el.