2024. április 18., csütörtök

Dél-Amerika lett a járvány új gócpontja

Kínában nem volt új fertőzött, Indiában gyorsul a betegség terjedése

Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója arra hívta föl a figyelmet, hogy Dél-Amerika vált a koronavírus-járvány új gócpontjává, és jelenleg Brazília a leginkább érintett. A Johns Hopkins egyetem vasárnap reggeli összesítése szerint ebben az országban az azonosított fertőzöttek száma

 347 398-ra emelkedett, a kórban 22 013-an haltak meg, és 142 587-en felgyógyultak.

Ryan arra is fölhívta a figyelmet, hogy 9 afrikai országban a megbetegedések száma 50 százalékkal nőtt, a számok önmagukban nem magasak, de növelik annak az esélyét, hogy a SARS-CoV-2 vírus elterjed a kontinensen.

A tegnapi adatok szerint a világon 5 311 089-en fertőződtek meg a járványban, a halálos áldozatok száma 342 104, a gyógyultaké pedig 2 112 198. Egy nap alatt mintegy 100 000-rel nőtt a fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 4000-rel.

Indiában fölgyorsult a járvány terjedése (Fotó: Beta/AP)

Indiában fölgyorsult a járvány terjedése (Fotó: Beta/AP)

Kínában a koronavírus-járvány kezdete óta első ízben pénteken egyetlen új fertőzést sem jegyeztek, Indiában viszont az utóbbi két napon hirtelen növekedni kezdett, naponta több mint 6000-rel a fertőzöttek száma, ami azt vetíti előre, hogy jelentősen romolhatnak az eddigi viszonylag jó mutatók a világ második legnépesebb, az 1,4 milliárd lélekszámhoz közelítő országában.

TÍZNAPOS GYÁSZ SPANYOLORSZÁGBAN

A koronavírus-járvány áldozatainak emlékére tíznapos nemzeti gyászt rendel el a spanyol kormány a holnapi ülésén – jelentette be a kormányfő szombaton. Pedro Sánchez elmondta: a gyász ideje alatt félárbocra engedik a közintézményekre kihelyezett zászlókat, és amikor a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása befejeződik az országban, az uralkodó részvételével nagyszabású hivatalos megemlékezést tartanak az áldozatok tiszteletére.

A dél-európai országban 28 678 ember halálát okozta eddig a vírus. A járvány legsötétebb napja április 2-a volt, amikor 950-en hunytak el.

Pedro Sánchez érvelt a március 15-én bevezetett és június 7-éig meghosszabbított szükségállapot mellett. Szavai szerint ez az egyetlen törvényes eszköz az állampolgárok szabad mozgásának korlátozására, amely a járvány megfékezése végett szükséges.

KORONAVÍRUS AZ ANYATEJBEN

Először mutatták ki virológusok a koronavírus jelenlétét egy, a fertőzésen átesett nő anyatejében. A vírus megbetegítette az anya csecsemőjét is – közölték az Ulmi Egyetem kutatói. A szakemberek nem tudják, hogy a gyermek az anyatej által betegedett-e meg.

A virológusok két nőtől származó anyatejben kutatták a koronavírus örökítőanyagát (RNS). Mindkét nő a szülés után együtt volt a csecsemőjével, ugyanabban a kórházi szobában. Amikor az egyik nőn észlelték a COVID–19 tüneteit, csecsemőjét elkülönítették tőle. Szobatársán később jelentkeztek a betegség tünetei.

Az először megbetegedett nő anyatejében a kutatók semmi utalást nem találtak a koronavírus jelenlétére. A második anya esetében azonban négyszer is pozitív eredményt hozott az anyatej vizsgálata. Hogy ez miért van így, nem világos a kutatók előtt.

Tizennégy nap után már nem találtak koronavírust az anyatejben, mind az anya, mind gyermeke felépült a betegségből.