2024. április 24., szerda

Újra téma a munkanélküliség

Két hónap alatt közel 16 ezer ember vált munkanélkülivé Szerbiában – Közzétették a munkaügyi rendelkezéseket megszegő cégek nevét

A rendkívüli állapot ideje alatt közel 16 ezer személy vesztette el a munkáját Szerbiában - jelentette ki Zoran Đorđević munkaügyi miniszter. A nyugdíj- és rokkantbiztosítási alap adatai szerint a rendkívüli állapot kihirdetésének napján Szerbiában 2 117 196 polgár fizetette az adókat és járulékokat, míg a május 10-i adat szerint 2 101 290-en. Az adatok tehát 15 906 új munkanélküli személyre utalnak.

A munkaügyi felügyelőségre a rendkívüli állapot idején összesen 4650 bejelentés érkezett (Illusztráció: pixabay.com)

A munkaügyi felügyelőségre a rendkívüli állapot idején összesen 4650 bejelentés érkezett (Illusztráció: pixabay.com)

A miniszter szerint néhány más országot figyelembe véve ez azt mutatja, hogy a foganatosított intézkedések jók voltak, s hogy „egy pillanatig sem vezettük félre a nyilvánosságot”. Đorđević elmondta azt is, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál péntekig 11 450 személy jelentkezett: ők biztosan munka nélkül maradtak.

A munkaügyi minisztérium honlapján közzétették azoknak a cégek nevét is, amelyek megszegték a koronavírus-járvány miatt bevezetett munkavállalói rendelkezéseket. A felügyelőségre a rendkívüli állapot idején összesen 4650 telefonos vagy írásos bejelentés érkezett – mondta Stevan Đurović, a munkaügyi felügyelőség igazgatója a Tanjugnak. A két hónap alatt 1572 felügyeletet végeztek el, ebből 644-et a dolgozók kérésére. A munkavállalók részéről benyújtott panaszok többsége a felmondásokra vonatkozott: 126-an tettek feljelentést ez ügyben. A feketemunkára 79-en tettek panaszt, a terhes nőkkel, illetve kismamákkal szembeni eljárásra vonatkozóan pedig 26-an jeleztek szabálysértést. Ez utóbbinál főként a járandóság kifizetésének elmaradását jelezték a nők – részletezte Đurović.

A munkaügyi felügyelősség a rendkívüli állapot idején 80 szabálysértési feljelentést adott át. A törvényes szabályozás megsértése miatt 78 munkaadót vontak felelősségre. 66 eljárás a feketemunka és a ki nem fizetett túlórák miatt indult, 14 pedig a munkavédelmi előírások megszegése miatt – mondta az igazgató.

Đurović szerint azonban a munkaadók többsége betartotta az intézkedéseket a rendkívüli állapot idején. Hozzátette, hogy az elmúlt egy évben a korábbiaknál több ellenőrzést hajtottak végre, és ennek következtében a munkaadók sokkal inkább a törvényekkel és előírásokkal összhangban járnak el.