2024. április 25., csütörtök

Királyhalmon emlékezünk június 4-én

Ötkötetes kiadvánnyal készül a Magyar Szó a trianoni békediktátum centenáriumi megemlékezésére

Június 4-ét a nemzeti összetartozás jegyében kívánjuk megünnepelni 2020-ban is, a vajdasági központi megemlékezés idén is Királyhalmon lesz – nyilatkozta a Kossuth Rádiónak Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke. Kiemelte, hogy Szerbiában még mindig hatályban vannak azok a rendelkezések, amelyek bizonytalanná teszik a megemlékezés formáját, ám előreláthatólag június elejéig feloldják a gyülekezésre vonatkozó korlátozásokat, és így a vajdasági magyarság méltóképpen tekinthet vissza a 100 évvel ezelőtti történésekre. A központi rendezvény mellett ugyanis nagyon sok helyi megemlékezésre is sor kerülne, amennyiben azt a helyzet megengedi – tette hozzá a pártelnök.

A királyhalmi ünnepséget követően az év végéig követik majd egymást a békediktátum centenáriumára tervezett események Vajdaságban. Rengeteg rendezvényt és fontos programot szervez az erre a célra felkért 11 intézmény – tette hozzá Pásztor István. „Az eseménysorozat arról fog szólni, hogy hogyan éltük meg az elmúlt 100 évet, milyen kondícióban vagyunk, miről tanúskodik az elmúlt száz év, mire tanít meg bennünket, mik a mozgástereink, merre és hogyan haladhatunk?” – magyarázta a pártelnök.

Pásztor István kiemelte a Magyar Szó napilap kiadásában készülő öt kötetes kiadványt, amelynek munkacíme: Mi a magyar ma a Vajdaságban? A monumentális projekt keretén belül 140 író, közéleti személyiség és építész írja meg az ezzel kapcsolatos elképzelését. Az öt kötet magába foglalja majd a széppróza, a történelem, a helytörténet, a néprajz, a kulturális antropológia és az építészet területét is. 

Olvasóink március 15-től a Hétvége mellékletünkben már kísérhetik a Trianon 100 éve – Zúgnak a harangok sorozatunkat is, amely szintén a nemzeti összetartozás évének jegyében indítottunk el.

A VMSZ elnöke kiemelte, hogy a vajdasági centenáriumi események célja a megemlékezés: „Nem sírunk. Örülünk annak, hogy talpon maradtunk, hogy jó kondícióban vagyunk, és hogy van erőnk arra, hogy a mindennapi kihívásokkal megküzdjünk a szülőföldünkön” – szögezte le a magyarországi médiának tett nyilatkozatában Pásztor István.