2024. március 28., csütörtök

Huszonhatezer „köszönöm”

135 helységben valósult meg a Vigyázzunk egymásra! jótékonysági akció – A jövőben is számítani lehet a Vajdasági Magyar Szövetség aktivistáira

A rendkívüli állapotot meghirdető, március 15-én érvénybe lépő rendeletet követően hihetetlen gyorsasággal reagáltak az emberek a Vajdasági Magyar Szövetség felhívására, amely önkénteseket toborzott a 65 évnél idősebbek ellátásának céljából. A Vigyázzunk egymásra! elnevezésű akció pár nap alatt megszerveződött. Egy egyszerű, ám annál hatékonyabb rendszer valósult meg: a településenként meghatározott koordinátorokhoz beérkezett igényléseket a helyi önkéntesek teljesítették. Bevásároltak, gyógyszerekért álltak sorba, majd kis időre rá megtalálták annak a módját is, hogy az idősek havi járandóságát is házhoz vigyék. 

A VMSZ felhívására nagyon sok jóakaratú polgár jelentkezett. A rendkívüli állapot ideje alatt közel 800 önkéntes vett részt az idősek ellátásában – mondta Juhász Bálint, a szervezet Intéző Bizottságának elnöke.

– A segítségnyújtást 25 helyi VMSZ szervezet szervezte meg Vajdaság 135 településén és városrészén. A 49 nap alatt több mint 26 ezer teljesített igénylést valósítottak meg a felhívásra jelentkező önkéntesek, de olyan akciókban is részt vettek, mint a Vigyázzunk az agráriumra! kezdeményezés. Mint ismeretes, öt magánvállalkozó és termelő felajánlásával közel 1500 kistermelőnek tudtunk egy holdnyi terület bevetésére elegendő kukoricamagot biztosítani. Az akcióval elsősorban a nyugdíjas földműveseken és a szociálisan rászoruló termelőkön szerettünk volna segíteni, akiknek az aktivisták ez esetben a vetőmagot is házhoz szállították – emelte ki Juhász Bálint.

Az önkéntesek a vetőmag kiosztásánál is segítettek (Ótos András felvétele)

Az önkéntesek a vetőmag kiosztásánál is segítettek (Ótos András felvétele)

Az akció a helyi működő mechanizmusok kiegészítőjeként indult: sok településen az aktivisták a helyi önkormányzatokkal, Vöröskereszttel és falugondnokokkal együttműködve végezték a tevékenységüket, ám voltak olyan helységek is, ahol önállóan dolgoztak. A kezdeményezéshez csatlakozó önkénteseknek egyetlen céljuk volt: segíteni azokon, akiket a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett rendelkezések leginkább érintettek. 

KÖLCSÖNÖS BIZALOM 

Újvidéken a Vigyázzunk egymásra! akció önkéntesei önállóan tevékenykedtek. A városban lakók mellett segítséget nyújtottak a pirosi, kátyi, tiszakálmánfalvi, kamanci, péterváradi és veterniki időseknek is. Aktívan 24–25 önkéntes járta a terepet, és több mint 600 teljesítést végeztek el a rendkívüli állapot ideje alatt: a nyugdíjasoknak szánt csomagok kiosztásától, a gyógyszer- és élelmiszercsomagok vásárlásán keresztül a nyugdíjak felvételéig mindenben segítették a rászorulókat – mondta Kiss Gyula, a VMSZ városi képviselője.

Az önkéntesek a vetőmag kiosztásánál is segítettek (Ótos András felvétele)

Az önkéntesek a vetőmag kiosztásánál is segítettek (Ótos András felvétele)

– A nyugdíjasok nem éltek vissza a lehetőséggel, tényleg csak a legalapvetőbb dolgok beszerzésére kérték fel az önkénteseket. Nem voltak ezek nagy értékű bevásárlások, általában 1000–1500 dinárt költöttünk csomagonként. Ennyi tartaléka minden önkéntesnek volt, így már az elején megegyeztünk abban, hogy megelőlegeztük a szükséges dolgok beszerzését az idősek számára. Ez nem volt kényszer, csupán a jóakarat kifejezése egy rendkívüli helyzetben. A nyugdíjasok így akkor térítették meg a számlával igazolt beszerzést, amikor átvették az igényelt csomagot az önkéntestől. Minderről jelképesen aláírtak egy átvetéli elismervényt is. Büszkén mondhatjuk el, hogy egyetlenegy elégedetlen személy sem akadt. Leginkább megilletődött idősekkel találkoztunk, akik nem győztek csodálkozni azon, hogy a mai világban is léteznek még jóindulatú emberek, akik a segítségért nem várnak vissza semmit. Az emberi hozzáállások legpozitívabb példáit élhettük meg az elmúlt időszakban. Egy falubéli ismerősöm mindenáron meg szerette volna hálálni a segítséget, annak ellenére is, hogy világosan megmondtam, semmiféle hálaajándékot nem fogadok el. Egy hosszú, fárasztó nap végén egy frissen sült süteménnyel várt, amit aznap jóízűen el is fogyasztottam. A megbecsülés és hála szeretetteljes kifejezése volt ez, ami nekem is nagyon jólesett – mesélte az újvidéki önkénteshálózat egyik koordinátora. 

HATVÁNYOZOTT FELELŐSSÉG 

A tartományi főváros szomszédságában levő Temerinben a magyar önkéntesek a helyi Vöröskereszttel együttműködve segítettek az időseknek. A VMSZ jótékonysági akciójának aktivistái azonban a helyi koordinátorokhoz befutott hívások alapján külön is teljesítették a nyugdíjasok kérelmeit. A négy állandó önkéntes közel tíz idős napi szintű, teljes ellátását végezte el – mondta el lapunknak Csáky Romina, a helyi községi szervezet koordinátora.

– Az idősek nagyon örültek annak, hogy létezik egy olyan kezdeményezés, amely segíti őket a bezártság időszakában. Kiélezett helyzetbe kerültünk mindannyian: féltünk elmenni az üzletbe, tartottunk attól, hogy mi történhet velünk sorban állás közben, az egészségházakban, a gyógyszertárakban, a bankoknál. De elmentünk, mert tudtuk, hogy valakinek nagy szüksége van ránk.

Az idősek ugyanis teljesen megbíztak bennünk: hatványozottan fontossá vált az is, hogy minden pillanatban figyeljünk az óvintézkedések betartására. Önmagunk és családjaink érdekében is felelősségteljesen kellett viselkednünk, de elsősorban az idősek belénk vetett bizalmát kellett megszolgálnunk azzal, hogy kölcsönösen vigyázunk egymásra. 

MASZKOT MINDENKINEK! 

Dél-Bácskában Óbecse község területén rövid ideig számítottak hiánycikknek a maszkok, hisz a VMSZ helyi női fóruma magára vállalta azok varrását. Az idősek és családjaik mellett számos helyi cég és vállalkozás számára is az ügyes kezű asszonyok gyártották le a védőeszközt. Hozzávetőlegesen 2000 maszkot készítettek, amelyeket a községi szervezet önkéntesei kézbesítettek – mesélte Kiss Igor, a VMSZ helyi szervezetének elnöke.

– Az élelmiszerek és gyógyszerek beszerzése mellett főként banki ügyletekben segítettünk a 65 évnél idősebbeknek. Számos esetben hálálták meg tevékenységünket örömkönnyekkel. Sokszor egy jó szó is vígaszt nyújtott azoknak, akik nem hagyhatták el otthonukat. Sokan csupán ezért hívtak fel bennünket: egy-egy információ tudakolása közben elmondták gondjaikat, bajaikat, és örültek, hogy meghallgatjuk őket. Szimpatikus volt, amikor aranyhalat és akváriumot hiányolt az egyik telefonáló. Természetesen ezt karantén ideje alatt nem tudtuk teljesíteni, ám egy jóízű beszélgetéssel megvigasztaltuk az idős embert. A belénk vetett bizalmuk mindennap erőt adott a csapatnak, és további tevékenységre sarkalt bennünket.

Tiszakálmánfalván örömmel fogadták az aktivistákat a nyugdíjasok (Ótos András felvétele)

Tiszakálmánfalván örömmel fogadták az aktivistákat a nyugdíjasok (Ótos András felvétele)

A község területén csaknem 30 önkéntes tevékenykedett. A Vigyázzunk egymásra! akció keretén belül napi szinten 3–7 idős ellátását biztosították a helyi aktivisták, akik a több mint 50 napos rendkívüli állapot ideje alatt közel 200 kiszállást teljesítettek. A kialakult kapcsolatok nem szakadtak meg, a rászorulók a mai napig felkeresik az aktivistákat. A kijárási tilalom megszűnésével főként az állandóan változó rendelkezések értelmezésében kérnek segítséget: a hivatalok nyitásáról, a gépkocsik regisztrálásának módjáról, a magyarországi érettségi vizsga lehetőségeiről, a határátlépésről és ehhez hasonló rendelkezésekről érdeklődnek – tette hozzá Kiss.

 ROMBA DŐLT SZTEREOTÍPIÁK

Az egymásba vetetett hitről és pozitív emberi kapcsolatok kialakulásáról számoltak be a Zentán és környékén dolgozó önkéntesek is. A községben több mint 100 aktivistával dolgoztak a koordinátorok. Az önkénteskedést nagyon sok fiatal is felvállalta, akik az online oktatás után arra szánták az idejüket, hogy segítsenek a rászoruló időseknek – mondta Burány Hajnalka, a községi szervezet alelnöke.

– Az elmúlt időszakban az önzetlenül segíteni akarás tört felszínre az emberekből. Gyökeresen megváltozott a fiatalokról kialakított képünk is. Sokszor ugyanis méltatlanul bélyegezzük meg őket azzal, hogy egy nem létező, virtuális világban élnek. Az elmúlt időszakban azonban olyan példamutató hozzáállásról tanúskodtak, ami minden szinten megcáfolta a róluk kialakított sztereotípiákat. Mindig arra tanítjuk a fiatalokat, hogy tisztelni kell az időseket. Úgy láttam, hogy az elmúlt időszakban ez fordítva is érvényes volt: a fiatalokban is megtapasztalták az idősek a segítő embert, aki a nehéz helyzetükben a bizalmasuk tudott lenni. Ezt nagyon jó volt megélni.

A helyi aktivisták Zenta mellett Fölsőhegyen, Tornyoson és Keviben is tevékenykedtek, ahol több mint 200 igénylést teljesítettek a rendkívüli állapot ideje alatt. Az idősek a mai napig felkeresik a „bizalmasaikat”, akiktől továbbra is elsősorban az új információk megerősítését várják el – mesélte Hajnalka.

 TERJEDŐ VÍRUS ELLEN: TERJEDŐ SEGÍTŐKÉSZSÉG

Szabadkán a város 35 helyi közössége közül húszban szerveződtek helyi csapatok. Az aktívan dolgozó 95 önkéntes lefedte a város egész területéről érkező igényléseket – mesélte Magosi Zsuzsanna polgármesteri tanácsos.

– A rendkívüli állapot ideje alatt csaknem 700 bejegyzett teljesített igénylésünk volt, ám a valódi segítségnyújtások száma jóval több volt ennél. Számos olyan akciónk volt ugyanis, amelyek nem követelték meg a teljesítési igazolást, vagy pedig emberi kapcsolatok által valósultak meg. A kijárási tilalom miatt ugyanis gyorsan kellett az igényléseket teljesíteni, napi 20–50 helyszínen kellett helyt állni. A legtöbb igénylés abban az időszakban érkezett, amikor az idősek megkapták a nyugdíjat. Az önkénteseknek nagyon sokszor hosszú sorokban kellett várakozniuk, legtöbbször ugyanis ügyintézésben kérték a segítségünket az idősek: egészségházakban kellett recepteket hosszabbítani, gyógyszertárakban kellett orvosságokért sorakozni, de sok más elintéznivaló is az aktivistákra hárult. Emellett természetesen napi szinten végeztük az alapvető élelmiszerek beszerzését is. Abban az időszakban viszont, amikor az idősek számára is engedélyezett volt az üzletek látogatása, kicsit fellélegezhettek a csapataink.

Az aktivisták hozzáállásukkal igyekeztek népszerűsíteni az önkéntesség kultúráját is – emelte ki a polgármestei tanácsos, aki elmesélte, hogy a későbbiek folyamán nagyon sok nyugdíjas is jelezte, hogy a saját lehetőségeihez mérten szívesen részt vállalna a közösségmegtartó munkában. Az idősek közül sokan vállaltak olyan munkát, amelyet saját otthonukban el tudtak végezni – magyarázta Zsuzsanna.

– Egy idős házaspár nem mindennapi felajánlást tett: amikor meghallották, hogy a helyi közösség fertőtlenítőszert biztosított a lakosoknak, szóltak, hogy ők rendelkeznek a célnak megfelelő csapos hordókkal és a kiosztáshoz szükséges eszközökkel. Az idős bácsi még az udvarukat is felajánlotta arra a célra, hogy a polgároknak kiosszák a fertőtlenítőszert. Az összefogás példaértékű pillanata volt, amikor azt mondta, hogy „annyit segítettek rajta az önkéntesek, hogy ő is szeretne valamit tenni a közösségért”.

„KÖSZÖNÖM”

Az emberi hála kifejezésének számtalan formája van: az önkénteseket mégis leginkább egy egyszerű szó erősítette meg törekvéseikben: a köszönöm. „Ha valaki a bizalmába fogad, annál nagyobb elismerés nem érheti az embert” – hangsúlyozták mindazok, akik az elmúlt időszakban részt vettek a Vigyázzunk egymásra! jótékonysági akcióban.

– Azt tapasztaltuk az elmúlt időszakban, hogy az emberek kérdéseikkel, problémáikkal felkeresnek bennünket, mi pedig igyekszünk ezeket megoldani. A segítségnyújtás eddig is a napi munkánk része volt, és a jövőben is ez így lesz – ígérte Juhász Bálint, a VMSZ Intéző Bizottságának tagja.