2024. április 25., csütörtök

A toronyóra újra mutatja a pontos időt

Az adai Szentháromság-templom órája és harangjai mobiltelefonos applikációval vezérelhetők

Hihetetlennek tűnik, de néha olyan pusztító természeti erők, mint a vihar és a villámcsapás hatására alakul át egy épület külsejében és belsejében olyanná, hogy végül egy közösség jelképévé legyen. Ilyen Adán a Szentháromság katolikus templom tornya. Az adai templomtoronyhoz hasonlót máshol aligha látni, mivel a torony vas idomokból készült, hogy átfújjon rajta a szél, miután a korábbi fedett építményt 1968 nyarán annyira megrongálta egy vihar, hogy le kellett bontani. A torony újjászületését így egy pusztító vihar idézte elő. A torony belsejében található óraszerkezet és harangok vezérlését viszont 2016 nyarán egy villámcsapás „segítette elő”. A tönkre ment régi berendezéseket Gordos Sándor adai vállalkozó, a Zupčanik fémipari cég társtulajdonosa ugyanis saját tervezésű és gyártmányú, korszerű vezérlőkkel pótolta. Ennek köszönhetően Szungyi Károly adai plébános a harangokat mobiltelefonos applikációval vezérelheti. Harangozni már korábban is lehetett mobiltelefonnal, de az óraszerkezetet vezérlő berendezés április elején került a helyére, és azóta folyamatosan működik – tudtuk meg a plébánostól.

– A Jóisten dicsőségére és az adai népnek az örömére működik a toronyóra, mert nagyon sokan hiányolták, keresték már az órát. Ez egy megszokás volt, hogy bejöttek az emberek a városba, felnéztek a toronyra, hogy hány óra van. Ez hiányzott Adának, az óra és a harang is. Most valóban mi is köszönettel vagyunk egyrészt nekik, Gordos Sándornak és a Zupčaniknak, hogy most működik és rendben van minden, de a nép is. A torony, pontosabban a harang és az óra is, mindig jel. A harang mindig imádságra hív. Ha elhunytért imádkozunk, ha a liturgiáknak a kezdésére vagy bármi másra, mindig imádságra hív. Kellenek az ilyen jelek, és öröm, hogy ez van. Ugyanígy az óra is, bent vagyunk a városban, felnézünk, tudjuk, hogy hány óra van – magyarázta Szungyi Károly, aki szerint sokkal könnyebb telefonnal harangozni, mint kötéllel, és nincs harangozó. A mobilapplikációval beállíthatók külön az időpontok, és ezekkel nem kell külön foglalkozni, hanem automatikusan működik a rendszere. Eddig a déli harangozás volt automatikus, de most már az esti is az.

A toronyórát 2016 nyarán a reggeli mise alatt tette tönkre a villámcsapás, ami korábban is folyamatosan gondot okozott. Gordos Sándornak saját bevallása szerint a segítségnyújtás mellett kihívást és problémamegoldást jelentett a toronyóra rendbetétele.

– A vasszerkezetű tornyot azért készítették, hogy a viharokkal és széllel szemben ellenállóbb legyen, mert a szél átfúj rajta, illetve viszonylag könnyű a szerkezete, ezért kisebb súllyal nehezedik az épületre. Szép és jó a vasszerkezetű torony, csak egyetlen egy probléma van vele, hogy nagyon vonzza a villámokat. Ezért bárhogyan csinálták meg az elektromos szerkezetet a harang és az óra vezérlésre, mindig tönkre tette a villámlás a viharok alkalmával – mesélte Gordos Sándor. – Ez történt 2016-ban is, amikor a gyári óraszerkezetet tönkre tette a villámcsapás. Emiatt csináltam én a cégünkben az óra vezérlésére egy olyan elektromos mechanizmust, ami zárt, a külső behatásoktól mentes és elméletileg védett a villámcsapásoktól. Bízzunk abban, hogy ez a jövőben a gyakorlatban is így lesz, és a villámcsapás nem tud kárt okozni benne. Ez a különbség más átlagos berendezésekhez képest, amelyekkel olyan sok probléma volt a múltban. Ez megoldódott, és mostantól működik a templomóra. A vezérlését úgy oldottam meg, hogy mikrovezérlővel vezéreljük a mobiltelefonnal internetkapcsolaton keresztül a toronyórát. A telefonnal tudom beállítani az órát, ha késik, de egyébként nagyon pontosan jár – magyarázta a vállalkozó, aki beszámolt a saját tervezésű és kivitelezésű berendezésről is.

– A berendezés mechanikus és elektronikus részét is én terveztem. Az elektromos részt egy léptetőmotor hajtja egy mikrovezérlőtől vezérelve, amit csatlakoztattam egy belső internethálózatra. Ezen keresztül működik az egész berendezés, de internettől és áramtól függetlenül, mivel egy állandó tápot is tettem rá, ami függetleníti teljesen minden behatásról. Ha két napig nincs áram, akkor is működik, ha nincs internet akkor is, és nem áll meg, nem tud kárt tenni benne a villámlás sem, pont ezért csináltam meg így. Ez nem nagy berendezés, körülbelül 30x30 centiméteres nagyságú szerkezetről van szó, ami egy teljesen zárt dobozban található. A piacon megtalálhatók gyári szerkezetek is. Ezek ára 1500–2000 euró körül mozog, de hiába szerelnénk be gyári szerkezetet, amikor az első villámcsapás tönkre tenné, mert nem független a külső behatásoktól. Az általam tervezett és megépített szerkezet árban körülbelül ugyanennyi, bár rengeteg munka van benne. A működését viszont másképpen oldottam meg, mint a hagyományos óraszerkezetekét, pontosan a templomtorony specifikussága miatt. A berendezést én és a Zupčanik cég teljes egészében az egyháznak adományoztuk – közölte Gordos Sándor, aki megjegyezte, ha valaki hasonló problémával megkeresi, akkor készen áll segíteni.

A Szentháromság-templom tornyában négy harang lakik. A nagyharangot a Szentháromság tiszteletére szentelték fel, de ez egyelőre használhatatlan, mert megrepedt. A két középnagyságú harangot Szent Péter és Pál, valamint a Szűzanya tiszteletére szentelték fel. A negyedik és legkisebb a lélekharang. A harangok felett található az óraszerkezet és a vezérlőberendezés. Az utóbbi a létesítmény közepén található, és tengelyek kötik össze a torony négy oldalán lévő órákkal.

– A toronyórát és a harangokat két egymástól független egység vezérli. Most az órának készítettünk egy egységet, de korábban készítettünk a harangoknak is. Azt is mobiltelefonról vezéreljük applikáció segítségével, amit szintén én készítettem. A négyből három harangot tudtunk beüzemelni. Ezeket időzítőkkel tudjuk állítani, ha szükséges külön-külön is harangoznak. A nagyharang felújítása még folyamatban van, ez valószínűleg több időt vesz majd igénybe, mert elrepedt. Az újraöntés helyett egy másik megoldáson gondolkodunk, hogy ne kelljen leemelni a toronyból, illetve óriási pénzt rákölteni az újraöntésre. Lehet, hogy halkabb lesz, viszont biztosan szólni fog. Három-négy éve, amikor a templomtoronyban felújították a teljes fakonstrukciót, akkor a teljes elektromos egységet lecseréltük az új vezérlőre – közölte Gordos Sándor.