2024. április 24., szerda

Saját érdekünkben is – védjük a méheket!

Előbb-utóbb mindenki rájön, hogy nem túlozunk, amikor azt mondjuk: az emberiség nem biztos, hogy sokáig fennmaradna, hogyha kipusztulnának a méhek. Részben ennek köszönhetően 2018-ban döntöttek úgy, hogy május 20-át a méhek világnapjává nyilvánítják.

Bálint János (Kónya-Kovács Otília felvétele)

Bálint János (Kónya-Kovács Otília felvétele)

A muzslyai Bálint János 43. éve foglalkozik méhészettel, és mint vallja, valószínű még mindig nem tud mindent, ami ezeket a szorgos kis rovarocskákat illeti, úgyszintén nem tudhat a méhészetről sem mindent, hiszen a méhészekre is az a mondás járja, hogy holtukig tanulnak. Ezt azzal is akár alá lehet támasztani, hogy az eddigi évek mind különböztek egymástól, egyforma méhészévet eddig még sosem zárt.

Több mint ezer kaptárral gazdálkodik a Bálint-méhészgazdaság, és mint a méhész kifejtette, valószínű, hogy az egyszerű emberek, akik nem foglalkoznak méhészettel, nem is értik igazán a méhek „munkájának” fontosságát.
– A hetvenes évek vége óta a mezőgazdasági munkák során bevezették a vegyszerezést, és ezáltal kiirtották a beporzókat, illetve lecsökkentették vagy gyérítették a méhlegelőket. Ezzel a világnappal szeretnének rámutatni a méhek óriási fontosságára, mert lassan fény derül arra, hogy a termelésben, például a gyümölcstermelésben, ha nincsenek jelen a méhek, nem porozzák be a gyümölcsöt, bizony hetven százalékkal is kevesebb termésre számíthatnak. Erre rájöttek világszerte a termelők, nálunk is manapság már hívnak bennünket, hogy vigyük a gyümölcsösökbe a méheinket a beporzás idejére. A nagy gyümölcsösgazdák még úgynevezett „tiszteletdíjat” is fizetnek kaptáronként az elvégzett munkáért – mondta Bálint János.

A muzslyai Akác Méhészegyesület tavaly indított el egy méhésziskola-szerű foglalkozást, a Bethlen Gábor Alap támogatásával az alsós diákoknak szerveztek egy sokoldalú bemutatót, amely során a gyerekek a méhészet minden mozzanatával megismerkedtek. Ilyen előadásokat, tudásfejlesztéseket a jövőben is terveznek, hiszen azt vallják, hogy a gyerekekkel már kicsi korukban meg kell szerettetni ezt a foglalkozást, ugyanakkor tudatosítani bennük, hogy valóban az emberiség léte a természet megóvásától is függ, de a méhek védelme is azt szolgálja, hogy minőségi életet éljünk.

A méhtermékek egészségre kifejtett hatását már nemigen kell külön hangsúlyozni, a szakemberek mindenképpen azt ajánlják, hogy a legjobb, ha mindenkinek van saját méhésze, akitől állandóan vásárolja a gyógyhatású mézet, így aztán nem kell attól tartani, hogy hamisított terméket kap.