2024. április 19., péntek

Támogatás a vállalkozó hölgyeknek

Az újvidéki önkormányzat idei akciótervének szerves része a hölgyek által kezdeményezett vállalkozások ösztönzése

A Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat adatbázisában szereplő nők június 5-éig pályázhatnak az újvidéki városi gazdasági hivatalnál önfoglalkoztatási támogatásra.

Az újvidéki önkormányzati szervekben elbocsátások várhatók, mivel a megengedettnél többen dolgoznak (Ótos András felvétele)

Fotó: Ótos András

A munkanélküli nők egyszeri támogatásra pályázhatnak a gazdasági hivatalnál, az önkormányzat abban az esetben finanszírozza a kezdeményezéseket, ha vállalatot alapítanak, és az alapító, valamint a foglalkoztatottak is állandó munkaviszonyt létesítenek. Ezenkívül a támogatás megszerzéséhez az is feltétel, hogy a vállalat legalább 12 hónapig működjön. Abban az esetben, ha több női vállalkozó társul, egyenként is kaphatnak támogatást.

A támogatás megszerzéséhez az is a feltételek között szerepel, hogy újvidéki lakcímmel kell, hogy rendelkezzen a gazdasági társaság. A finanszírozásnak az is előfeltétele, hogy pontos projekttervezetet kell mellékelni a vállalat egy éves működésére vonatkozóan, valamint bizonyítaniuk kell, hogy elvégeztek legalább egy tanfolyamot, amelyet vagy a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat, vagy egy másik, államilag regisztrált szervezet végzett. A vállalat bejegyzéséig kötelesek szerződést kötni a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálattal, amelyben szerepel a személyes foglalkoztatási terv projektje.

Az önkormányzat előírta, hogy nem támogatják a mezőgazdasági, az állattartási, a taxi, a bróker, a szerencsejáték, a váltóirodák, az áram- és gázvezeték, a kereskedések, valamint a klímaberendezésekkel kapcsolatos pályázatokat. Az előző években a nők a támogatásokat főként fodrászszalonokra, varróműhelyekre és könyvelői irodákra kérelmezték.

Az érdeklődők bővebb információt a www.novisad.rs,valamint a városi gazdasági hivatal tolóablak-szolgálatánál (Pirosi utca 110a) kaphatnak.