2024. április 19., péntek

Nagy gond a szennybűz

Mintegy 45-50 elkeseredett ember békésen, táblákra ragasztott jelmondatokkal, fényképekkel tüntetett csütörtökön délelőtt a temerini községháza előtt, kifejezve tiltakozásukat amiatt, hogy a település nyugati határába, közel a Staro Đurđevo-i Helyi Közösséghez, elviselhetetlen bűzt áraszt az Agrar d.o.o. sertéstelep. Már hat éve tart a közelben lakók szélmalomharca azért, hogy a sertéstelepet a lakóövezetből elhelyezzék.

Tiltakozók a községháza bejárata előtt (Góbor Béla felvétele)

Tiltakozók a községháza bejárata előtt (Góbor Béla felvétele)

Számos panasszal, levéllel fordultak az önkormányzathoz, felügyelőségekhez és felsőbb hatósági szervekhez, de eddig mindhiába. A sertéstelep bűze és zaja elviselhetetlen nemcsak a közeli utcák lakói számára, hanem a távolabbi városnegyed lakói számára is. Ezenkívül jelentős mértékben szennyezi a környezetet, a telepről kifolyó szennyvizet az ülepítőből tisztítás nélkül egy mellékcsatorna juttatja közvetlenül a Jegricska folyócskába.

A felügyelők már többször is jártak a helyszínen, mintát vettek az ülepítőből, jegyzőkönyvet készítette, de ennél tovább nem jutottak. A tiltakozók az önkormányzatot, legfőként Đuro Žiga polgármestert hibáztatták, azért mert a sertéstelep kitelepítésére nem tett kellő lépéseket. Azzal vádolták, hogy pozíciója megőrzése érdekében behódolt a nagytőkét bitorló újgazdagoknak. A tiltakozók azzal folyamodtak az önkormányzathoz és a község polgáraihoz, hogy álljanak melléjük, segítsenek a gondok megoldásában.