2024. április 24., szerda
VÁLASZTÁSOK 2020

Lesz ötödik induló is Óbecsén

Szerdán a Vajdasági Szociáldemokrata Liga és a Vajdasági Párt községi szervezeteinek a koalíciója is átadta a június 21-ére kitűzött helyhatósági választásokon induló jelöltjeinek a listáját. A Vajdasági Front – Egyesülve a demokratikus Óbecséért listán 12 olyan személy neve szerepel, akik a 36 községi képviselő-testületi hely egyikére pályáznak. Az ő indulásukat 445 polgár támogatta aláírásával. Tóth Ferenc listavezető úgy nyilatkozott: mindazokkal készek tárgyalni az együttműködésről, akik el tudják fogadni a koalíció választási programját.

Óbecsén ez a lista lett az ötödik: még márciusban elsőként adta át a listáját a községi választási bizottságnak a Szerb Haladó Párt vezette Aleksandar Vučić – Gyermekeinkért elnevezésű koalíció, kettes sorszámmal fog szerepelni az önkormányzati választásokon a Szerb Királyságért – Mindannyian Óbecséért dr. Kosana Nešić nevű, a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalma (POKS) és a Monarchista Front alkotta koalíció, harmadik lesz az Ivica Dačić – Szerbiai Szocialista Párt lista, a négyes sorszám alatt pedig a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István lista szerepel majd.

A községi képviselő-testület jelenlegi ellenzéke, a Csak helyben elnevezésű polgári csoportosulás (korábban Elég volt! mozgalom) a járvány kitörése előtt ugyan nekilátott az aláírásgyűjtésnek, de a rendkívüli állapot ideje alatt felhagyott az akcióval. Milan Bokun, a háromtagú csoportosulás egyik képviselője a községi-képviselő testület múlt heti ülésén viszont bejelentette, hogy eredeti szándékaikkal ellentétben mégsem indulnak az önkormányzati választásokon. Elmondása szerint a járvány okozta körülmények jelentősen megnehezítik a támogatói aláírások gyűjtését, és a lakosságot sem szeretnék kitenni egészségügyi kockázatoknak. Mivel a jelenleg négytagú ellenzéki Magyar Mozgalom–VMDK koalíció az eddigi jelek szerint ugyancsak nem indul a mostani megmérettetésen, Bokun szerint a testület következő összetételében legfeljebb álellenzéki képviselők foglalnak majd helyet.