2024. április 24., szerda

Az autószerelők munkája is megcsappant

A magyarkanizsai műhelyekben lassan minden kezd visszaállni a megszokott kerékvágásba

Tagadhatnánk ugyan, hogy a mögöttünk álló két hónap mindenkinek szokatlan volt, csak ennek nem lenne sok értelme.

Bognár Zsolt újra bizakodóan tekint a jövőbe (Jenei Klementina felvétele)

Bognár Zsolt újra bizakodóan tekint a jövőbe (Jenei Klementina felvétele)

Amellett ugyanis, hogy korábban soha nem tapasztalt helyzetben találtuk magunkat, számos változással is szembe kellett néznünk. A koronavírus-járvány ugyanis valamilyen mértékben és módon mindannyiunk mindennapjaira kihatott, a mókuskerékből való kizökkenés egyeseknek nyugalmat, másoknak idegeskedést hozott, a kisvállalkozók egy részének pedig amiatt főhetett a feje, hogy miből tartják el magukat és a munkásaikat. A közlekedés is korlátozódott valamelyest, kevesebbet berregtek az autók, megszűntek a nagy hétvégi vagy hétköznapi kiruccanások. Ez azt is eredményezte, hogy kevésbé használtuk az autóinkat, aminek mi, tulajdonosok igencsak, az autószerelők viszont már kevésbé örülhettek.

Magyarkanizsán, ahol egyébként is jellemző a csend, a kisvárosi forgalom, már a délutáni órákra elnéptelenedtek az utcák, csak itt-ott tűnt fel egy-egy ember, jármű pedig még kevesebb. Megérezték ezt a autószerelő műhelyek tulajdonosai is, akik arról számoltak be, hogy az elmúlt időszak korántsem volt leányálom számukra, hiszen egyrészt munkából is jóval kevesebb volt a megszokottnál, másrészt pedig az alkatrészek beszerzése sem éppen úgy ment, ahogy azt megszokták, mostanra azonban már szerencsére túl vannak a nehezén, és saját bevallásuk szerint nagyon örülnek annak, hogy a dolgok visszatérhettek a régi, jól megszokott kerékvágásba.

A Profi Autószerviz tulajdonosát éppen munka közben találtuk látogatásunkkor, hiszen most már egyáltalán nincs tétlenkedés. Igaz, náluk eddig sem nagyon volt, mert dolgoztak, csak épp kicsit lassabban, nyugodtabban és kevesebbet, mint ahogyan azt megszokták. Molnár Ferenc az egyik legismertebb mester Magyarkanizsán, hiszen már húsz éve iparos.

Molnár Ferenc örül annak, hogy sikerült túlélniük a nehéz helyzetet (Jenei Klementina felvétele)

Molnár Ferenc örül annak, hogy sikerült túlélniük a nehéz helyzetet (Jenei Klementina felvétele)

– Műhelyünkben hárman dolgozunk, egy munkás, egy tanuló és jómagam látjuk el a feladatokat, lassan huszadik éve. Egyszerre sok autót be tudunk fogadni, ám megesik, hogy nem tudjuk azokat abban a pillanatban megjavítani, mert mi is küzdünk a szakemberhiánnyal. A rendkívüli állapot ránk is hatással volt, ugyanis akadozott az alkatrészellátás, ráadásul az autók sem gördültek be olyan ütemben, számban a műhelybe, mint a korábban megszokott körülmények között. Ennek ellenére nem álltunk le, volt tennivalónk, csak más tempóban. Most már azért érezhető, hogy nagyobb az igény a munkánk iránt, ismét elkezdték keresni a szolgáltatásainkat, ugyanakkor érezhető a pénztelenség is, méghozzá nagyon! A közelmúltban leginkább azoknak a cégeknek dolgoztunk, amelyek nem álltak le, amelyekben folyamatos volt a munka akkor is, a magánszemélyek azonban, mivel sokkal kevesebbet mozdultak ki, mint általában, nem nagyon használták az autóikat, így nem is hozták azokat, ugyanakkor féltették a pénzüket is, legalábbis én úgy tapasztaltam. Mi is kimerítettük a tartalékokat, de a lényeg az, hogy túl vagyunk rajta, túléltük! – magyarázta Molnár Ferenc.

A Bognár Autószerviznél is hasonló volt a helyzet, mára azonban már náluk is ott sorjáznak a járművek, és úgy tűnik, minden visszatért a régi kerékvágásba. A fiatal tulajdonos, Bognár Zsolt szerint is igen nehéz volt az elmúlt időszak.

– Mi folyamatosan dolgoztunk a másfél hónap alatt, a forgalmunk azonban negyedére visszaesett. Rengeteg olyan ügyfelünk van, aki ingázó, külföldön dolgozik, sok olyan autót is javítunk, amelynek a tulajdonosai külföldi személyszállítással foglalkoznak, de ők az elmúlt hónapokban kiestek a kuncsaftkörünkből. Meg kell azonban említeni azt is, hogy nagyon nagy segítséget jelentett a kormánytól kapott támogatás, amelyből biztosítani tudtuk a munkásaink bérét. Mostanra azért már szaporodott a munkánk, de még nem tértünk vissza teljesen a régi kerékvágásba, úgy vélem, legfeljebb csak jövőre állhat vissza a megszokott tempó. Én is azt tapasztaltam, hogy az emberek is spóroltak, nem mertek hozzányúlni a pénzükhöz. Az alkatrészellátás többé-kevésbé folyamatosan működött, ugyanakkor voltak fennakadások is, éppen emiatt az is megesett, hogy csak 4-5 napos csúszással tudtunk megjavítani egy-egy autót. A nagy beszerzőknek volt ellátás, csak a kis kiszállítók lassabban tudtak dolgozni. Napjainkban már szerencsére minden gyorsabban halad, kisebbek a fennakadások, és nagy örömünkre több a munka is! – hangsúlyozta Bognár Zsolt.

Az utószerelők most már abban bíznak, hogy mihamarabb beindul a zavartalan közlekedés, nemcsak rövid, hanem hosszabb távokra is, ami reményeik szerint azt eredményezi majd, hogy nekik is újra több munkájuk lesz.