2024. április 19., péntek
SZÓFIGYELŐ

Hétvégente

Nem is hinné az ember, ha nem mutatnák az adatok, hogy egy olyan patinás hangzású szó, mint a hétvégente, egy-két évtizede számít divatosnak, a huszadik század második felében csupán szórványosan fordult elő, azelőtt pedig egyáltalán nem használták. Vele szemben a hétvégenként határozószó már a huszadik század első felében megjelent, a század utolsó évtizedeire a 2000-et is meghaladta a gyakorisága, a XXI. század első két évtizedében pedig hat és fél ezerre tornászta fel magát, lehagyva a másfél ezres hétvégente szót. Maga a hétvége főnév már a XIX. században is előfordult, de csekély gyakorisággal. A huszadik században évtizedről évtizedre nőtt az előfordulási aránya. Századunkban mintegy háromszázezres gyakoriságot mutat.

A hétvégente szó viszonylagos „lemaradása” azért is különös, mert más hasonló szerkezetű szavak már régóta kedveltnek bizonyulnak, különösen a naponta, az évente és a havonta. A naponta előfordulása hosszú távon (az utóbbi két évszázad alatt) majdnem a hatszorosa a naponként előfordulásának, az évente gyakorisága nem egészen a háromszorosát teszi az évenként gyakoriságának, a havonta megterheltsége több mint négyszer meghaladja a havonként megterheltségét, a hónaponként szó megterheltségét pedig körülbelül ötvenszer.

A hétvégente többnyire arra utal, hogy ’hosszabb időn át minden hétvégén; hétvégenként’: És minthogy ő minden áldott nap azzal járt dolgozni, én valójában csak hétvégente használhattam. – Még mindig nem bírunk otthon maradni hétvégente. – Hétvégente megmártóznak a Körösök hideg vizében – Debrecenben hétvégente kikapcsolják a lámpákat – Hétvégente lezárják a Szabadság hidat – Hétvégente lezárják a rakpartot az autók, motorok elől – Hétvégente a Lehel térig közlekedik az M3-as metrópótló – Síncsere miatt hétvégente pótlóbusz jár az M3-as metró helyett – Hétvégente nem áll meg a metró a Széll Kálmán téren – Egész éjszaka járnak majd hétvégente a londoni metrók – Nem lesz hétvégente úttisztítás. – Kevesebb posta nyit ki hétvégente. – Hétvégente már látogatható a katonai emlékpark.  – Hétvégente szoktunk ebédre pizzát sütni, de a kovászos változat valahogy még sose került sorra.

Olykor kezdő határnapot, illetve keretidőszakot is feltüntetnek a beszélők: Március 14-től hétvégente újra várunk! – A középső, Lehel tér–Nagyvárad tér közti szakaszon 2017 vége óta nem jár a metró hétvégente. – Március 15-től hétvégente kizárólag Alstom szerelvények közlekednek az M2-es metró vonalán. – Júniusban hétvégente egy-egy korosztály viadalával indul a hazai versenyrendszer.