2024. március 29., péntek

WHO: Dél-Amerika lett a járvány új gócpontja

"Dél-Amerika lett a járvány új gócpontja. Tanúi vagyunk, ahogy a dél-amerikai országokban emelkedik a megbetegedések száma. Ezen országok közül több is ad okot aggodalomra okot, de ebben a szakaszban a legérintett Brazília - jelentette ki Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója pénteki genfi sajtótájékoztatóján.

Míg Európában, ahol a Covid-19-járványnak több mint 170 ezer fertőzöttje van, megindult az élet lassú normalizálódása, Dél-Amerikában könyörtelenül terjed a kór, előreláthatatlan következményekkel a gazdaságok és a foglalkoztatást illetően.

A Johns Hopkins egyetem összesítése szerint péntek este 310 087 fertőzöttet, 20 047 halálesetet és 125 960 gyógyultat tartottak számon a dél-amerikai országban, amely az Egyesült Államokat és Oroszországot követve a harmadik helyen áll a fertőzöttek számát illetően.

Brazil kutatók szerint a hivatalos adatok jóval alatta maradnak a tényleges számoknak. Szerintük a valós adatok 15-ször magasabbak, és az országban több mint 3,6 millió fertőzött van.

Ryan arra is felhívta a figyelmet, hogy 9 afrikai országban 50 százalékkal nőtt a megbetegedések száma, a számok önmagukban nem magasak, de nem csökkentik annak az esélyét, hogy a SARS-CoV-2 nevű vírus elterjed a kontinensen. Az alacsony halálozási arányszám annak köszönhető, hogy a lakosság fele 18 éves vagy annál fiatalabb. A WHO-vezető ismét aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a kontinensen a nem elegendő az intenzív ellátás, az orvosi oxigén, illetve a lélegeztetőgép.

Az Afrikai Betegségellenőrző és Megelőző Központok (CDC) pénteki közlése szerint a leggyengébb egészségügyi rendszerekkel rendelkező, 1,3 milliárdos lélekszámú kontinensen a fertőzöttek száma meghaladta a 100 ezret és több mint 3100 ember halt bele a Covid-19-betegség szövődményeibe.

Michael Ryan hangsúlyozta, hogy a WHO jelenlegi irányelvei nem támogatják a maláriaellenes hidroklorokin széleskörű alkalmazását a Covid-19 ellen, amíg be nem fejeződnek az erre vonatkozó kutatások, mivel súlyos szívpanaszokat idézhet elő. Megjegyezte, hogy ennek ellenére Brazíliában széles körben alkalmazzák.