2024. április 25., csütörtök

94 százalék igényt tartott a hitelmoratóriumra

– A szerbiai polgárok 94 százaléka élt a hiteltörlesztési moratórium lehetőségével – nyilatkozta Vladimir Vasić, a Szerbiai Bankok Egyesületének főtitkára a Szerbiai RTV jelentése szerint. Mint ismeretes, a szükségállapot kihirdetése után három hónapos hiteltörlesztési moratóriumot vezettek be, ami június 1-jén jár le.

A moratóriumra a polgárok 94 százaléka, a vállalkozóknak pedig csaknem 93 százaléka jelentkezett. A nagyvállalkozók inkább fizették a részleteket, ugyanis vannak tartalékaik.

– Lélektani szempontból érthető, hogy a szüneteltetést választották, és várakozó állásból figyelték, mi fog történni. Most már sokkal inkább látható a fény az alagút végén, így természetes, hogy folytatják a törlesztést – magyarázta Vasić.

A lakáshitelek esetében a polgárok többsége folytatja a részletek törlesztését. Akik mégsem, azoknak meg kell állapodniuk a bankkal.

A moratórium letelte, június 1-je után Vasić nem számít különösebb gondokra, kivéve az idegenforgalom és a vendéglátóipar területén, melyeket leginkább sújtott a válság.

Ugyanakkor kijelentette, hogy nagy az érdeklődés az állami hitelek iránt.

– Körülbelül 4600 ügyfél jelentkezett, ami a mikro- és kisvállalkozók körülbelül 89 százaléka, a középvállalkozóknak pedig körülbelül 11 százaléka – részletezte.