2021. január 20., szerda

Sergej Trifunović

Nem egyszer ütötte már ki a biztosítékot valamelyik megjegyzése, Twitter-bejegyzése aktuális történések, politikai események, ellenlábasok kapcsán. Talán nem a szókimondó jelző takarja igazán azt a magatartásformát, melyet megnyilvánulásaiban és elsősorban a közösségi hálózatokon képvisel, hanem inkább a „szavait meg nem válogató”, „tapintatosságot nélkülöző” jelzős szerkezetek. Nem érdekli különösebben, ki mit fog szólni a kimondottakat követően, esetleg csak az, sikerüljön nagyot mondani és felhívni magára a nyilvánosság figyelmét. Ebben rendkívül sikeres, olykor a vele hasonlóan gondolkodókat is bravúrosan kihozza a sodrából. A politikai és művészi elit tagjai közül sokan fejtették már ki róla negatív véleményüket, a legizgalmasabb „párbeszéd” a közösségi hálón mégis talán Biljana Srbljanović ismert belgrádi dramaturggal folyt le, aki hasonlóan kemény és tapintatlan hangnemben állította Trifunovićról egyik hosszú bejegyzésében, hogy mindig a gyávák és tehetségtelenek közé tartozott. Epés megjegyzésein túl a közvélemény nem fog hamar megfeledkezni azokról a jelenetekről sem, amelyekkel nemtörődömségét, a rendszerrel és renddel szembeni teljes érdektelenségét illusztrálta, így például a városi busszal való „súrlódást”, a közlekedési balesetet követően a helyszínről való távozását azzal az okkal, hogy meg kell etetnie a házi kedvenceit.

(Fotó: Tanjug)

Színész, de az utóbbi években politikai pályafutása miatt áll a sajtó figyelmének középpontjában. A Saša Janković korábbi köztársasági ombudsman és államfőjelölt által alapított Szabad Polgárok Mozgalmának vezetője, a szervezeten belüli választásokat 2019 januárjában nyerte meg. Szakadást jelentett ez a szervezeten belül, Janković és a hozzá közel állók mérsékeltebb politikát kívántak folytatni, nem tudtak egyetérteni Trifunović módszereivel. Bár a mozgalom korábbi elnöke azt mondta, tagja marad annak akkor is, ha már nem ő vezeti, az új elnök megválasztását követően egy nappal elhagyta a szervezetet és visszavonult a politikai szerepléstől is.

Nenad Čanakot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökét szeparatistának nevezte az Egy az öt millióból polgári tömörülés egyik újvidéki tüntetésén, sértegette a Liga elnökét, aki később személyesen ment el az SZPM székházába, ahol szóbeli konfliktusba keveredett Trifunovićtyal. Az SZPM vezetője az esetre azzal reagált, hogy kihívta egy verekedésre Čanakot.

A legnagyobb port talán az kavarta, amikor a köztévé egyik műsorában való szereplését követően az interneten prostituáltnak nevezte a műsorvezetőnőt, aki szerinte több időt hagyott az adás egyéb vendégeinek véleményük kifejtésére. Ezt a megnyilvánulást elítélték az újságíró-szervezetek is.

Korábban sem állt tőle távol a politika. Részt vett már a Milošević ellen szervezett tüntetéseken is. Számos alkalommal állt ki korábban a Demokrata Párt mellett. Kulcsfigurája a 2018-as és 2019-es hatalomellenes tüntetések szervezésének. Pártja nem lépett be a Szövetség Szerbiáért ellenzéki koalícióba, de aláírta a Polgárokkal kötött szerződést, melyek közös politikai célkitűzéseket fogalmaznak meg. Ma már nem egyezik meg a Szabad Polgárok Mozgalmának véleménye az ellenzéki szövetség szervezeteinek álláspontjával, a nézeteltérések akkor váltak igazán világossá, amikor Trifunović bejelentette, hogy a Szövetség által beharangozott bojkott ellenére mozgalma indul a június 21-i általános választásokon. Mint mondta, sokat gondolkodott ezen, és meggyőződése, hogy a jelenlegi diktatórikus hatalmat csakis szerepléssel lehet leváltani, nem hátrálással. Meggyőződése az is, hogy a Szövetségen belül is eltérőek az álláspontok, a legutóbb éppen azt közölte, beszélgetett annak egyik vezetőjével, Dragan Đilasszal, aki osztotta a véleményét a bojkottal kapcsolatban. Trifunović mozgalma így az ellenzéki kínálat részét képezi majd az előttünk álló voksoláson.

Mostarban született 1972-ben, Kruševacon és Užicén nőtt fel, Belgrádban diplomázott 1994-ben a Drámaművészeti Karon. 2009 óta asszisztense a színművészeti tanszéknek. Goran Paskaljević alkotásában kezdte meg filmes karrierjét, Dennis Quaiddel is játszott együtt egy amerikai–szerb koprodukcióban. Számos rangos elismerés birtokosa, köztük a Sterija-díjé is.