2021. január 26., kedd

Következő generációs grafikus kártyák érkezése szeptemberben

Unreal Engine 5-tel készített bemutató animáció egy képkockája
Unreal Engine 5-tel készített bemutató animáció egy képkockája

A tajvani Digitimes értesülései szerint a két fő grafikus kártyatervező cég, az Nvidia és az AMD a következő generációs grafikus kártyáikat 2020 szeptemberében kívánja piacra dobni, ami jót tesz majd az egész számítástechnikai iparág részére is. Ha az új grafikus kártyák ára hasonlóképpen alakul a most kaphatóakéhoz, akkor ez azt is jelenti, hogy utóbbiak ára csökkeni fog. Azonban, ha a raktárak még jócskán tömve vannak régebbi termékekkel, akkor az áresés nem lesz jelentős. A fő grafikuskártya- és alaplap-tervező cégegek, az Asustek Computer, a Micro-Star International és Gigabyte Technology előrejelzései szerint az új termékekből mind több érkezik majd a negyedik negyedév során.
Az AMD RDNA 2 grafikus architektúrás termékek nagy hírnévre várományosak, nem csak azért mert a Microsoft és a Sony újgenerációs játékkonzoljaiban fognak teljesíteni, hanem azért is mert ezek érkeznek az év végi ünnepi szezonra a számítógépes boltokba grafikus kártyák formájában.
Az Nvidia pedig már megjelentette szupercomputerekbe és farmokba szánt számítás intenzív Ampere technológiás termékeit, tehát minden jel arra utal, hogy az otthoni számítógépekbe is megérkezhet őszre az Ampere architektúra grafikus számításokra kihegyezett változata. Szivárgások korábban állították, hogy a GeForce RTX 30 grafikus kártyák szeptemberben érkeznek a CD Project Red Cyberpunk 2077 játékkal együtt.
Az új Unreal Engine 5 grafikus motor pedig hatalmas mennyiségű háromszögekkel működtetett grafikus látványvilágokat képes megjeleníteni, jót tehetnek majd részére is az újgenerációs grafikus kártyák.