2024. március 29., péntek

Az elszigetelődésről művészi szemmel

Acsai Györgyi, Szigeti Mónika, Tarkó János és Újházi Adrienn munkája is megtekinthető a tárlaton

A Vajdasági Képzőművészek Egyesületeinek Szövetsége (SULUV) a Pupin sugárút 9. alatt működő székvárosi galériájában Az elszigetelődés dokumentumai (Dokumenti iz izolacije) címmel tárlat nyílt az egyesületi tagoknak és az Újvidéki Művészeti Akadémia képzőművész hallgatóinak munkáiból.

Fotó: Bozsoki Valéria

Fotó: Bozsoki Valéria

– E kiállításra terven kívül, a rendkívüli állapot után került sor – mondta dr. Goran Despotovski, az egyesület elnöke. – Rövid idő alatt sikerült összegyűjteni a most kiállított anyagot. Mivel számos művész a rendkívüli állapot miatt elnapolta a kiállítását, felkértük egyesületünk tagjait és az akadémia fiatal növendékeit, hogy galériaformátumú alkotásaikkal vegyenek részt ezen a tárlaton. A felkérés után érkeztek is a munkák. Egyesek többet is küldtek. Némi válogatás után alakult ki a kiállítandó színes anyag, amelyet a mi kis galériánkban úgy rendeztünk el, hogy a médium szempontjából változatos legyen.

Mindenki személyesen élte meg az időszerű témát. Egyes festők olyan klasszikus munkákat küldtek, amilyent különben festenek, az egyetemi hallgatók közül azonban sokan alkalmazott művészként közvetlen válaszként alkottak a témára videót, rajzot, installációt...

Egyesületünk működésének a 75. és a galéria 50. évfordulóját ünnepeljük. Különböző nemzedékek soraiból 550 tagunk van, és ők többféle műfajban alkotnak. Az egyesület elnökeként támogatom a sokszínűséget, amely arra a kérdésre adott válaszra vonatkozik, hogy mi a művészet, és hogy milyen művészetre van igényük az embereknek. A galéria e tárlattal kezdi meg a munkáját a rendkívüli állapot után, új feltételek között – mondta Goran Despotovski.

Milica Dukić, Dragutin Jegdić, Lidija Srebotnjak, Miloš Vujanović, Alena Klatikova, Nenad Bogdanović, Vladana Moldovan, Lea Vidaković, Marija Jevtić, Dušanka Duša Bodulić, Újházi Adrienn, Acsai Györgyi, Szigeti Mónika, Tarkó János és sok más kiállító munkái június 5-éig tekinthetők meg kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 10-től 14 óráig és 16-tól 20 óráig. A belépés díjtalan.