2024. április 24., szerda

Tarolt a fagy, most meg a szárazság

Bácskossuthfalván szilvát, barackot nem nagyon szüretelnek, a birs, a szőlő és a megy ígéretes – Beszélgetés a bácskossuthfalvi gyümölcsész egyesület elnökével

A csapadékmentes téli időszak után a tavasz sem hozott nagyobb esőzést a gyümölcsösökben, ez például Bácskossuthfalván azt hozta magával, hogy a dombok magaslatán fekvő fákat a gazdák a termés reményében kénytelenek öntözni. Fábrik Attila, a helyi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének elnöke elmondta, hogy a szárazság egyik hozadéka lehet, hogy potyognak a már fejlődésnek indult termények a fákról, ehhez hozzájárult a tavasszal tapasztalt jelentős hőmérsékletingadozás is.

Fábrik Attila (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Fábrik Attila (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– Bácskossuthfalva gyümölcsöseiben tavasszal rengeteg, a megszokottnál több virágot lehetett látni, de a tavaszi fagy nagy károkat okozott. Azokat a fákat, amiket a mínuszok megkíméltek, most locsolni kénytelenek a gazdák, ha termést szeretnének szüretelni. A csapadékmentességet hűen tükrözi, hogy tavasz óta egyik alkalommal 10, majd 8 liternyi esőt mértünk, a múltkori zápor alkalmával pedig csupán 2 liternyi csapadékot. Mindegyik fa, amin fejlődne a gyümölcs, igényli a csapadékot vagy a locsolást. A szőlő jól tűri a szárazságot, és a falubeli szőlők ebben a pillanatban rendkívül ígéretes képet adnak. Meglátjuk majd persze, hogy a továbbiakban a lisztharmat milyen hatással lesz rájuk, hiszen múlt évben is hasonló képet nyújtottak a szőlők, de később a jól időzített, illetve a rendszeres permetezés nélkül tönkrement a reményteljes termés – tudtuk meg az elnöktől, aki azt is elmondta, hogy más is veszélyezteti az idei termést.

– A másik probléma, hogy több napon át is tapasztalhattuk a nappali magas hőmérsékletek után az erős éjszakai lehűlést. Ez a gyümölcsfákat úgymond stresszelte, emiatt nagyon sok zöld gyümölcs található a földön, pl. az én körtésemben is. Sokan próbálták stresszgátló permetszerrel kezelni a fákat, ami után a növény jobban tűri a hideg-meleg ingadozást. Mivel több napig tartott ez a periódus, képtelenség volt minden alkalommal lekövetni, permetezni, valószínűsíthetően ez is érezteti majd a napokban a hatását – mondta el Fábrik Attila, akit arról is kérdeztük, hogy mely gyümölcsfák szenvedték meg leginkább a korai fagyokat.

– A barackot és a szilva nagy részét elvitte a fagy a gyümölcsösökben, körülbelül másfél méteres magasságban semmilyen baracktermésre nem lehet számítani. Érdekesség, hogy nekem van három, épületekkel körbevett, védett helyen növő barackfám, ami tele van terméssel – mondta a Rizling elnöke, aki a szilvásában az idén teljes fagykárral számol, múlt évben viszont szép termést takarított be. Egy másik kihívás is jelentkezik ezekben a párás napokban, mégpedig hogy intenzív levéltetvesedés kezdődött. Ezt viszont Fábrik elmondása szerint nagyon jól lehet vegyszeres úton kezelni.

– Mi a faluban erre az esetre az Actara elnevezésű szert vesszük elő, ennek van egy 30 napos karencája, ami azt jelenti, hogy addig az ideig nem szabad fogyasztani a gyümölcsöt – tette hozzá Fábrik, akitől az iránt is érdeklődtünk, hogy mi a helyzet a meggyesekben.

– Lassan piros árnyalatot kap a termés, és néhány hét múlva már szüretelhető állapotban lesz a gyümölcs. Falunkban ígéretesek a meggyesek, nem panaszkodtak a termelők. A másik gyümölcs, ami megúszta a tavaszi fagyos időjárást, az a birsalma. Ha az érésig minden jól megy, akkor szép birstermésre számíthatunk az idén – zárta mondanivalóját Fábrik Attila, a bácskossuthfalvi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének elnöke.