2024. április 19., péntek

Több hazai turistára számítanak

Júniustól ismét ingyenes gyalogtúrákat szerveznek a városközpontban

A koronavírus-járvány számos gazdasági ágazatban okozott anyagi nehézségeket, a turizmusban dolgozók pedig hatványozottan érezhetik a rendkívüli állapot és a határzár okozta következményeket. Öröm az ürömben, hogy ez a helyzet fellendítheti a belföldi turizmust a nyári idényben. A szigorítások enyhítését és a rendkívüli állapot eltörlését követő első hétvége is mutatója mindennek, akkor ugyanis Palicson számos újvidéki és belgrádi rendszámtáblával rendelkező gépjármű parkolt a tó partjánál. A sétány, a kávézó és az éttermek is megteltek a távolabbi városokból érkező látogatókkal.

Aleksandar Medaković, Szabadka Város Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy Szabadka és Palics is felkészülten várja az ide látogató vendégeket.

(Fotó: Gergely Árpád)

(Fotó: Gergely Árpád)

– Csatlakoztunk a Nyaraljon Szerbiában nemzeti kampányhoz, a vendéglátósoknak és a magánszállásoknak is segítséget nyújtunk az üdülési utalványok rendszerébe történő regisztráláshoz. Jelenleg 32 hely van a rendszerben, 26 Palicson, 6 pedig Szabadkán. Elsődleges célunk, hogy minél több turista hozzánk látogasson el ebben az idényben. Figyelemmel kísérjük az összes nemzeti és önkormányzati lehetőséget, melyhez csatlakozhatunk. Remélhetőleg jó szezon lesz a belföldi turizmus tekintetében – mondta a szervezet igazgatója.

Szabadkán és Palicson számos sokéves hagyománnyal rendelkező rendezvény megszervezése vált kérdésessé a járvány miatt. Mint azt Aleksandar Medaković elmondta, az Idegenforgalmi Szervezet folyamatosan kapcsolatban áll a fesztiválok szervezőivel.

– Szervezetünk turisztikai naptárában számos rendezvény szerepel, mely a várost és a programokat hivatott hirdetni. A szervezők közül még sokan nem hoztak döntést, illetve sokuknak nincs információjuk a programok megvalósulásáról. A júniusi, júliusi és augusztusi időpontok közeledtével derül majd ki minden, időben tájékoztatjuk majd az érdeklődőket – magyarázta az igazgató.

A Palicsra és Szabadkára látogató belföldi turisták bortúrákon, ingyenes gyalogtúrákon vehetnek részt, megismerkedhetnek a szecessziós épületekkel és a helyi gasztronómiával is.

– Már kapcsolatba léptünk az ingyenes gyalogtúrákat vezető idegenvezetőkkel és megbeszéltük, hogy júniustól újraindítjuk ezt a programot. Érdeklődő van, kaptunk néhány telefonhívást és üzenetet is az elmúlt időszakban. Városunk központja és a palicsi sétány elsősorban a szecessziós épületek miatt érdekes, emellett az éttermek és a tanyák nemzeti ételkínálatát is érdemes kipróbálni. Szervezetünk egy új gasztronómiai kézikönyvet adott ki az idén, melyben a teljes helyi kínálat szerepel és egyes különlegességek receptjeit is tartalmazza. Bortúrákra és pincészetekbe is el lehet látogatni, melyek termékeikről széles körben ismertek. Az aktív vendégeink számára egy olyan prospektust adtunk ki, melyben minden túra, program, sportolási lehetőség is megtalálható. A Palicsi Állatkert is nyitva áll a turisták előtt – nyilatkozta Aleksandar Medaković.