2024. április 20., szombat

A járvány után több vér kell

Óbecsén csaknem száz önkéntes véradót fogadott a Vajdasági Vérátömlesztő Intézet csapata

Csaknem százan adtak tegnap vért Óbecsén, ami azt jelenti, hogy nagyjából annyi az önkéntes véradó, amennyi a járvány kitörése előtt. Mivel az egészségügyi intézmények is visszatérnek lassan a korábbi tevékenységeikhez, és több vérre lesz szükségük, mint az elmúlt hónapokban, a Vajdasági Vérátömlesztő Intézet csapatai immár teljes kapacitással járják a terepet.

Tegnap a Városi Színház egyik termében lehetett vért adni (Fehér Rózsa felvétele)

Tegnap a Városi Színház egyik termében lehetett vért adni (Fehér Rózsa felvétele)

Dr. Vaso Kulidžan, a Vajdasági Vérátömlesztő Intézet mobil csapatának orvosa elmondta: az elmúlt hetekben elsősorban a COVID-kórházak működtetése volt a legfontosabb és legnehezebb kihívás, mára azonban ez a helyzet kezd változni.
– A járvány ideje alatt kevesebbet voltunk terepen, mert kevesebb vérre volt szükség. Mivel az egészségügyi rendszer kezd visszatérni a régi kerékvágásba, nagyobb lett az igény a vérre is, ezért ismét teljes intenzitással járjuk a vajdasági településeket – tudtuk meg dr. Vaso Kulidžantól.

Marijana Ćalović, az óbecsei Vöröskereszt titkára nagyon elégedett a részvétellel.
– Csaknem százan jelentek meg a véradási akciónkon, s köztünk voltak olyan is, akik először adtak vért. A véradók között egyébként több a férfi, mint a nő, és elég sok fiatal is jelentkezett a felhívásunkra. A tervezett véradási akcióink felől a Vöröskereszt közösségi oldalán lehet érdeklődni. Úgy tervezzük, hogy a jövőben a nálunk regisztrált önkéntes véradókat sms-ben értesítjük ezekről az akciókról, de azoknak, akik a munkahelyükön szeretnék igazolni a távollétüket, be kell majd jönniük az irodánkba – mondta el Marijana Ćalović.

Bár a szakemberek szerint a lakosság négy százaléka kellene hogy önkéntes véradó legyen, minálunk ez csupán három százalékot tesz ki. Az előírások szerint véradó lehet minden olyan egészséges, 18 és 65 év közötti személy, akinél orvosi vizsgálattal és a vérkép, azaz a hemoglobinszint ellenőrzésével megállapítható, hogy a véradás nem veszélyezteti sem őt, sem azt a személyt, aki majd a vért kapja.