2024. április 25., csütörtök

Segítség a rászorulóknak

Öt mázsa krumplit oszt ki a Vöröskereszt Kishegyes községben – Először részesülnek támogatásban a nevelőszülők

A Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete tegnap délután 500 kilogramm krumplit osztott ki a község három településén: Kishegyesen, Bácsfeketehegyen és Szeghegyen. Fontányi Andor, a Vöröskereszt községi szervezetének titkára arról számolt be lapunknak, hogy a krumplit adományban kapták és elsősorban a népkonyhaprogram kedvezményezettei között osztották ki.

A Vöröskereszt aktivistái krumplit osztanak Kishegyesen (Lakatos János felvétele)

A Vöröskereszt aktivistái krumplit osztanak Kishegyesen (Lakatos János felvétele)

– A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete egy anonim adományozótól kb. 500 kilogramm burgonyát kapott. Ezt szerdán osztottuk ki, és igyekeztünk a lehető legigazságosabbak lenni a szétosztásnál. Elsősorban a népkonyhaprogram felhasználói vannak az osztás kedvezményezettjei között. Emellett azoknak is igyekeztünk adományozni bizonyos mennyiségű krumplit, akik felkeresték szervezetünket és igényeltek tőlünk. Fontos megemlíteni, hogy tavalyi burgonyáról van szó, ami azt jelenti, hogy viszonylag rövid időn belül fel kell használni. Ezért is került sor erre az akcióra igen gyors szervezéssel és az emberek számára elég hirtelenül – számolt be Fontányi, majd hozzáfűzte, hogy a rendelkezésükre álló burgonyamennyiségből a község mindhárom településén osztottak. Próbálták a lakosok arányához képest szétosztani a krumplit, magát az osztást pedig a szervezet aktivistái bonyolították az adott falvakban. Személyenként kb. 2–3 kilogramm krumplit adtak, és a rendelkezésükre álló mennyiség maradéktalanul elfogyott, tudtuk meg a titkártól.

A Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete már számos alkalommal osztott ki csomagokat a rászorulóknak, de nevelőszülőknek még nem. Viszont a hét folyamán a Vöröskereszt kimondottan az ő számukra kap csomagokat, mondta el Fontányi.

– A Szerbiai Vöröskereszt az UNICEF-fel karöltve szerzett be és juttat csomagokat a Vöröskereszt községi szervezeteinek. Kishegyes község területén igen magas számban vannak nevelőszülők, a község méretéhez és a környező községekhez viszonyítva. Számszerűsítve mintegy 67 csomag fog érkezni a községbe, ami viszonylag soknak számít. Ezek a csomagok élelmiszert és higiéniai, tisztálkodási szereket tartalmaznak – számolt be a Vöröskereszt titkára, majd azt is kifejtette, hogy a mostani rendkívüli helyzet, mert idáig nevelőszülőknek még nem osztottak csomagot.

– A segítség mindenkinek jól jön, főként egy ilyen nehéz időszak után. A felhasználók névsorát már előre meghatároztuk, azok a családok kapnak, akik ilyen formában segítik a hátrányos helyzetű, rászoruló gyerekeket – mondta Fontányi, majd arról is beszámolt, hogy hamarosan a község hátrányos helyzetű lakosai is csomagokat fognak kapni szervezetüktől. Itt elsősorban azokra a lakosokra fókuszálnak, akiknek életkörülményei a standard életkörülmények alatt vannak.

– A standard életkörülmények alatt élőknek fogjuk kiosztani a csomagokat. Itt elsősorban azokra gondolunk, akiknek nincs az otthonukban vezetékes víz, áram, szennyvízelvezetés. Kifejezetten azokra a családokra fókuszálunk, akiknek nincsenek meg ezek az alapvető életkörülményeik. Bízunk benne, hogy május folyamán őket is el tudjuk látni az erre a célra tervezett higiéniai és élelmiszercsomagokkal – fogalmazott a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezetének titkára.