2024. április 25., csütörtök
MAGYAR LABDARÚGÁS

Fradi-meccsekkel folytatódik az NB I

A jövő heti rajt előtt a címvédő bepótolja két elmaradt mérkőzését

Amikor legutóbb a magyar labdarúgó OTP Banki Liga mérkőzéseivel foglalkoztunk ezeken a hasábokon, még azt írtuk, a kormány rendkívüli jogrendet és vészhelyzetet hirdetett, ezért a meccseket csak zárt kapuk mögött lehet megrendezni. Március 14-én le is ment a 25. forduló, aztán a járvány miatt a bajnokságot félbeszakították.

Hacsak a következő egy-két napban semmi sem jön közbe, akkor viszont ismét útjára indul a labda: szombaton 70 nap szünet után ismét tétmérkőzéseket rendeznek. Ugyan a 26. fordulóig még várni kell, de május 23-án, szombaton a Magyar Kupa elődöntőinek odavágói (MTK–Budapest Honvéd; Mezőkövesd–Mol Fehérvár FC) mellett a Ferencváros is bepótolja még a nemzetközi kupaszereplés miatt az 1. fordulóból elhalasztott Debrecen elleni mérkőzését.

Aztán május 26-án, kedden lezavarják a kupavisszavágókat is, szerdán pedig jöhet a Fradi másik elmaradt mérkőzése, az Újpest elleni.

A Ferencváros jelenleg a két elmaradt mérkőzése ellenére is hárompontos előnnyel vezet, azaz elég nagy esélye van a címvédésére. Kérdés, ez a kéthónapos kényszerszünet mennyire akasztotta meg a lendületét, az biztos, hogy a játékosok nagyon várják a folytatást. „Mindenki ugyanabban a helyzetben van, ugyanazzal kell megküzdenie, az ellenfeleknek is ugyanakkora kihívás lesz, ezért nem tartok attól, hogy hátrányban leszünk hozzájuk képest. Ez is egy olyan szituáció, hogy mindenkinek a maximumot kell nyújtania a körülményekhez, a tudásához képest. Biztosan lesznek, akik nehezebben reagálnak erre, és lesznek, akik könnyebben. Mi azért dolgozunk napról napra, hogy az utóbbi kategóriába tartozzunk” – mondta a zöld-fehérek védője, Otigba Kenneth. A csapatkapitány Lovrencsics Gergő úgy fogalmazott, mentálisan valamennyiüket feldobta, hogy újra azt csinálhatják, amit szeretnek. „Mindent meg fogunk tenni azért, hogy tavalyhoz hasonlóan az idén újra bajnoki címet ünnepelhessünk” – nyilatkozta.

Ami az edzőmeccseket illeti, az MTK elleni 4:1-es sikert követően még Szerhij Rebrov edző is azt mondta, igyekeztek kiélvezni a játék minden pillanatát, és látta a játékosokon az akaratot, hogy gyorsan visszarázódjanak. Aztán jött egy Paks elleni 0:0, a ZTE-t 2:0-ra sikerül legyőzni, de a legutóbb a Mezőkövesd elleni két meccs nem hozott sikert: egy 1:0-s vereség után még aznap 1:1-et játszott a bajnokság 3. helyezettjével.

Közben kiderült, hogy a csapat két ukránját, Ihor Haratint és Olekszandr Zubkovot az ukrán szövetségi kapitány, Andrij Sevcsenko is figyeli. „Rebrovval barátok vagyunk, természetes, hogy gyakorta hívjuk egymást. Folyamatosan beszámol a Ferencvárosban játszó honfitársaink fejlődéséről is, és már korábban terveztük, hogy meghívjuk őket a válogatotthoz, kapjanak esélyt arra, hogy megmutassák magukat" – nyilatkozta a Futbol 1 csatorna Velikij Futbol című műsorában.

A Debrecen 24 forduló után 9 győzelemmel, 3 döntetlennel és 12 vereséggel, 30 ponttal a 8. helyen áll, és csupán kettő ponttal előzi meg a már kieső helyen lévő ZTE csapatát. Azaz, minden pont számít, akkor is, ha a Groupama Arénában nem sok esélye lesz. Vitelki Zoltán csapat két edzőmeccset vívott, mindkettőt a Kisvárda otthonában: az elsőn úgy lett 1:1 az eredmény, hogy a hazaiak a 91. percben egyenlítettek, a másodikat 2:1-re megnyerte a DVSC.

Az 1. fordulóból elhalasztott mérkőzés, május 23., szombat: Ferencváros–Debrecen (15.55 óra). A 20. fordulóból elhalasztott mérkőzés, május 27., szerda: Újpest–Ferencváros (20).