2024. április 19., péntek

Csapás Bertomeunak, a Partizan kitart

Három jó nevű Eurokupa-csapat, a török Darussafaka, a litván Rytas és a spanyol Bilbao is távozik az Euroliga vállalat által szervezett kontinentális bajnokságból, és a 2020/21-es szezontól a nemzetközi szövetség (FIBA) által szervezett Bajnokok Ligájában méretteti meg magát. Az esettel tovább éleződött az egyébként is éles rivalizálás, amely a két versenyrendszer között tart. „Az új csapatok érkezése jól mutatja a mi tornánk növekedését és fejlődését” – fogalmazott Patrick Komninos, az Euroligánál ma még lényegesen gyengébbnek tartott BL vezérigazgatója. Ezzel egyidejűleg kiderült, hogy a FIBA három balkáni Eurokupa-klubnak, a Partizannak, a Budućnostnak és az Olimpijának is a BL-re szóló meghívót küldött ki. Ostoja Mijailović, a Partizan elnöke röviden nyilatkozott az esetről. „A Partizan számára az Euroliga az első, a többiről gondolkodunk” mondta. A nyilatkozat meglehetősen kétértelmű, tekintve, hogy a szerbek jelenleg az Euroliga által működtetett sorozat másodvonalában játszanak, míg a BL a FIBA alatti kontinentális versengés első vonala (a második az Európa-kupa).

NBA

Hazugság Az utolsó tánc?

Kemény szavakkal illette a minap véget ért, Michael Jodan utolsó, 1998-as bajnoki szezonját feldolgozó Az utolsó tánc című dokumentumfilm-sorozatot Horace Grant, a Chicago Bulls egykori játékosa. A Bikákat ’94-ig erősítő Grant szórakoztatónak nevezte a sorozatot, de történeti szempontból az alkotás 90 százalékát nyomdafestéket nem tűrő szóval jellemezte. „Nem épp úgy történtek a dolgok, ahogyan bemutatták. Sok játékos gyakran visszaszólt MJ-nek, amikor ő beszólogatott nekik. Mindezt átszerkesztették a dokumentumfilmben, ha egyáltalán annak nevezhetjük az egészet” – magyarázta Grant, aki az első chicagói bajnoki triplázás (’91–’93) alatt játszott Jordannal. „Rossz volt nézni, ahogy az akkori fiatal játékosokkal bánt. A csapat vezérének természetesen motiválnia kell a többieket, de hogy folyamatosan sértő neveken szólítgassa őket… Az is igaz, hogy egyszer meg akarta tiltani, hogy egyek, mert rosszul játszottam. De az igazság másik fele, hogy azonnal visszaszóltam neki, mert velem senki se beszélhet így.”

Elhunyt Jokić „elődje

Életének 88. évében meghalt Jim Tucker, az NBA egyik első afroamerikai játékosa. Tucker és társa, Earl Lloyd 1954-től a Syracuse Nationals mezében az első színes bőrű kosarasokként forradalmasították a játékot. Tucker a Nationalsszal ’55-ben bajnoki címet szerzett, emellett ő tartotta azt a rekordot, amit Nikola Jokić 2018-ba döntött meg: Tucker 1955-ben 17 perc alatt jutott el tripla-dupláig, a zombori a csúcsot 63 év után javította meg 14:33 perccel.

James a lehető leghamarabb játszana

Továbbra is reménykedik a szezon folytatásában LeBron James, a tengerentúi elitliga egyik legnagyobb sztárja. „Több sportágat látunk, mint a kevert harcművészet vagy a futball, amelyben újraindult a küzdelem, és halljuk, hogy hamarosan a baseball-bajnokság is elkezdődik” – mondta a Los Angeles Lakers játékosa.
Egyelőre nincs konkrét terv a
z NBA-szezonfolytatásával és az idény befejezésével kapcsolatban. A liga vezetője, Adam Silver korábban annak a reményének adott hangot, hogy június elejéig döntés születhet.

Bojan csuklóműtéte

Megműtötték a jobb csuklóját Bojan Bogdanovićnak, a Utah Jazzben alapembernek számító horvát játékosnak. A beavatkozásra kedden került sor New Yorkban, a klub közlése szerint egyelőre bizonytalan, hogy a 31 éves kosaras mikor kezdheti újra az edzéseket. A műtétre egy januárban összeszedett sérülés miatt volt szükség. Bogdanović a mostani szezonban – amely az első idénye a Jazzben – 20,2 pontot, 4,1 lepattanót és 2,1 asszisztot átlagolt, emellett karriercsúcsot jelentő 33,1 percet játszott meccsenként. A kosaras tavaly nyáron négy évre szóló, 73 millió dolláros szerződést kötött a Salt Lake City-i együttessel, amely a negyedik csapata az NBA-ben a Brooklyn, a Washington és az Indiana után.