2024. április 19., péntek
SPORTHÍREK

Egy csoportban az USA és Kanada

JÉGKORONG-VB

A két észak-amerikai rivális, Kanada és az Egyesült Államok azonos csoportba került a jövő évi, rigai és minszki jégkorong-világbajnokság tegnapi sorsolásán. A címvédő Finnországgal, továbbá Németországgal, Norvégiával, Olaszországgal, Kazahsztánnal és a házigazda lettekkel kiegészülő B jelű nyolcas a lett fővárosban játssza majd mérkőzéseit. Riga ezen kívül még két negyeddöntős mérkőzésnek is otthont ad. A másik csoportnak Minszk lesz a helyszíne, ebben a társházigazda fehéroroszok mellett Oroszország, Svédország, Csehország, Svájc, Szlovákia, Dánia és Nagy-Britannia csapata küzd majd egymással.

A torna pontos időpontja egyelőre bizonytalan, a tervek szerint 2021. május 7-e és 23-a között kerül rá sor, de a járvány következményeként elképzelhető, hogy két héttel később rendezik, hogy a nemzeti bajnokságoknak több időt hagyjanak a szezon lebonyolítására. Az idei vb-t, amelyet Svájc rendezett volna, a pandémia miatt törölték.

LABDARÚGÁS

Nem lesz All Star-gála

A járvány miatt az idén nem rendeznek All Star-mérkőzést az észak-amerikai labdarúgó-bajnokságban (MLS). A találkozóra július 29-én került volna sor Los Angelesben, s most először a liga legjobb játékosaiból összeállított csapat a mexikói bajnokság All Star-gárdájával csapott volna össze. A törlésről szóló döntés azért született meg, hogy minél több szabad időpont álljon rendelkezésre a pandémia miatt március 12-én félbeszakadt szezon esetleges folytatására.

Büntetés a gumibabákért

Pénzbírság vagy akár pontlevonás is várhat a Szöul csapatára, miután a liga fegyelmi bizottsága vizsgálatot indított a klub ellen, mert az próbababák helyett felfújható guminőket is elhelyezett a lelátókon zárt kapus mérkőzésén. A szexbabák egy részét az együttes mezébe bújtatták, másik részük pedig buzdító üzeneteket tartalmazó táblákat „tartott” a Kvangdzsu elleni bajnokin, hogy ellensúlyozzák az üres széksorok hangulatát. Noha nézők nem lehettek jelen, a televízió közvetítette a találkozót, a szurkolók pedig az eset kapcsán elárasztották bejegyzéseikkel a közösségi médiát. Helyi sajtóinformációk szerint a Szöul legalább 5 pontot elveszíthet az incidens miatt, vagy 4000 dollárnak megfelelő bírságot kaphat.

FORMULA–1

Ha karantén, akkor törlés

A Formula–1 irányítói szerint lehetetlen lesz megrendezni Silverstone-ban a Brit Nagydíjat, ha az Egyesült Királyság kormánya érvényben hagyja a 14 napos karanténra vonatkozó rendelkezést. Az autós gyorsasági világbajnokságot vezető csoport szerint mindenképpen szükséges lenne kivételt tenni az F1-es futam lebonyolításán dolgozók és a résztvevők esetében, mert ezek a személyek nem tudnak kéthetes karanténba vonulni akkor, amikor beutaznak az Egyesült Királyság területére. Az F1 irányítói szerint, ha az érvényben lévő karanténra vonatkozó előírás kivétel nélkül mindenkire vonatkozni fog, akkor ezzel több ezer, az F1-hez kapcsolódó munkahelyet is veszélybe sodornak.

TENISZ

Berrettini inkább a kórházakat segíti

Nem a teniszezőknek kellene egymáson segíteni Matteo Berrettini, a férfi világranglista 8. helyezettje szerint. A világelső Novak Đoković áprilisban közölte, Roger Federerrel és Rafael Nadallal közösen létrehoznak egy pénzügyi alapot, mellyel a top 100 játékosai segíthetnének a 250. és 1000. hely közöttieknek, akik csak a versenyeken megszerezhető pénzdíjakból élnek. „Nem mintha nem tisztelném a többi játékost, de azt hiszem, egyetlen sportolót sem szabad olyan helyzetbe hozni, hogy segítenie kellene anyagilag a többi sportolót” – jelentette ki az olasz Berrettini. „Ez nálunk a szövetségek és a versenyszervezők, azaz a nemzetközi szövetség, az ATP és a WTA felelőssége lenne, akiknek mi a fellépésünkkel fizetünk azért, hogy lebonyolítják a tornákat. Nekik kell rólunk gondoskodni”. A 24 éves római játékos elmondta, beszélt Đokovićtyal a témában, és a szerb sztár közölte, nincs szó kötelező anyagi segítségről, és azt is tiszteletben tartja, ha Berrettini inkább a kórházakat vagy a rászoruló családokat kívánja támogatni.

Korábban az ATP-rangsorban harmadik Dominic Thiem jelentette ki, hogy nem rajong a járvány miatt bajba jutott teniszezők megsegítésének ötletéért, hanem inkább azokat segítené, akik valóban rászorulnak. Az osztrákok háromszoros Grand Slam-döntőse szerint egyik éljátékos sem ajándékba kapta a vagyonát, és mindannyian keményen megküzdöttek a sikerért.