2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE HONGRIE

A Tourral együtt rajtol a verseny

A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) kihirdette a járvány miatt átdolgozott részletes az idei versenynaptárát, amelyben a Tour de Hongrie augusztus 29-étől szeptember 2-áig kapott helyet. Az eredetileg is ötnaposra tervezett magyar körverseny így egyszerre rajtolhat a világ legrangosabb viadalával, a Tour de France-szal. A Tour de Hongrie-ra eredetileg május 13-a és 17-e között került volna sor.

Eisenkrammer Károly, a szervezőbizottság elnöke elmondta, a Tour de Hongrie a Tour de France első öt napjával párhuzamosan fut majd, erről előzetesen egyeztettek a francia háromhetest rendező ASO-val. A tervek szerint az Eurosporton is lesz adásideje a magyar versenynek, a főszervező szerint ez volt a legjobbnak tartott dátum a módosított versenynaptárban. Eisenkrammer kiemelte, a már kihirdetett partnervárosokkal tervezik az együttműködést, ám mivel számítanak a világjárvánnyal kapcsolatos korlátozások enyhítésére és a helyszíni nézők részvételére, a szombaton rajtoló és szerdán végződő verseny első két napjára szeretnék időzíteni azokat a hegyi szakaszokat, amelyek eredetileg az utolsó napokon szerepeltek volna. Erről a módosításról most, a dátum birtokában már hivatalos tárgyalásokat kezdhetnek a városokkal.

A részletes versenynaptárban további két kiemelkedő magyarországi felnőtt esemény szerepel. A Visegrád 4 egynapost augusztus 19-én, az országos bajnokságot augusztus 21-e és 23-a között rendezik.

A szerb körverseny az új versenynaptár szerint négynapos lesz augusztus 31-e és szeptember 3-a között.

Az UCI a főbb versenyek időpontjait már két hete kijelölte.

A Tour de Hongrie eredetileg tervezett útvonala:
1. szakasz: Debrecen–Hajdúszoboszló (174 km)
2. szakasz: Karcag–Nyíregyháza (182 km)
3. szakasz: Sárospatak–Kazincbarcika (171 km)
4. szakasz: Miskolc–Gyöngyös/Kékestető (178 km)
5. szakasz: Esztergom–Esztergom (156 km)