2024. április 20., szombat
FORMULA–1

Túl korai keringő

A kényszerszünet alatt mindenki, így a Formula–1-es mezőny tagjai is jobban ráérnek olyan dolgokkal foglalkozni, amelyekre máskor kevesebb az idejük. A múlt héten pedig megtapasztalhattuk, hogy egy ilyen dolog az új szerződések tárgyalása is, hiszen 2021-re több értékes versenyző ülés sorsa is extra korán elkelt. Már biztos, hogy az év végén Daniel Ricciardo elhagyja a Renault-t, hogy a McLarennél Carlos Sainz helyére igazoljon, aki pedig megkapja a nagy lehetőséget a Ferrarinál, ahonnan Sebastian Vettel távozik hat év után.

Amire még volt idejük az embereknek, az a történtek kommentálása: szinte minden, az F1 körül forgó szakértő és korábbi pilóta elmondta a véleményét az átigazolási hullámról, és különösen Sebastian Vettelről, aki nagyon úgy fest, hogy dolgavégezetlenül, vagyis a világbajnoki cím megszerzése nélkül távozik Maranellóból, és ugyanúgy jár, mint az olasz istálló előző szupersztárja, Fernando Alonso. A Ferrarit irányító Mattia Binotto elmondta, az új gazdasági és technikai kihívások fényében már nem voltak közösek a céljaik Vettellel, sokan viszont prózaibb okot sejtenek a német kiábrándultsága mögött, miszerint Charles Leclerc berobbanásával elveszítette kiemelt státuszát.

Hova tovább, Sebastian?

Hogy mi lesz az idén 33 éves német sorsa, az még nagy talány, mindenesetre ha határozottan vissza szeretne vonulni, azt már bejelenthette volna a ferraris távozással együtt. Az biztos, hogy négy bajnoki cím ide vagy oda, a kérők nem tolonganak a szolgálataiért, így élcsapat autójára nem tűnnek jónak az esélyei 2021-re. A McLarennél elmondták, fel sem merült náluk a német neve, a Red Bullnál nagyon valószínűtlennek tartják, hogy korábbi sikergyárosukat összepárosítsák Max Verstappennel, ezzel két „alfahímet” alkalmazva, és a Mercedes csapatfőnöke is utalt rá, hogy hosszú távú terveikhez inkább egy fiatal pilóta passzolna. Toto Wolff szerint egyébként hiba volt a pilótakeringőben résztvevő csapatoktól, hogy ilyen korán állást foglaltak 2021-re, amikor – a rendkívüli állapot miatt – még egy teljes szezon előttük áll a már elengedett pilótával. „El kell dönteniük, mennyit osztanak meg velük az év során az innovációkat és az autóról szerzett ismereteket illetően, hiszen lehet, hogy a versenyzőjük a következő évben már ellenük használná fel azokat. Emiatt gondolom, hogy mindazon csapatok, akik ilyen gyorsan megejtették a pilótabejelentést, nehéz helyzetbe kormányozták magukat. Mi igyekszünk ezt elkerülni” – mondta a Mercedes vezetője, aki emiatt még kivár Lewis Hamilton és Valtteri Bottas az idén lejáró szerződésével.

Az biztos, hogy a Ferrarinál óriási szemléletváltás jön jövőre: a csapat évtizedek óta már befutott, hozzájuk bajnokként érkező pilótákra épített, most viszont Leclerc és Carlos Sainz révén két sikeréhes fiatalt ültetnek egymás mellé, előre leosztott lapok nélkül. A McLaren pedig Daniel Ricciardo köré kezdheti építeni a csúcsra való visszatérés alapjait – az ausztrál kapcsán így már féltávnál is kijelenthető, hogy elbaltázott lépés volt részéről a kétéves Renault-szerződés, s év végi távozása kapcsán a francia csapat vezetője is odaszúrt neki azzal, hogy hiányzott részéről a projektbe vetett bizalom.

Kinél van a jolly joker?

És van még egy külső szereplő, aki belekavarhat a további helyezkedésekbe: Alonso, aki köztudottan nem tett le arról, hogy visszatérjen az F1-be, bár mivel mindenképp nyerési esélyeket akar magának, kissé furcsa, hogy ő és a Renault kezdtek el látványosan hízelegni egymással a közösségi médiában. Megoszlanak a vélemények ennek komolyságáról: legutóbbi F1-es főnöke, Zak Brown nehezen tartja hihetőnek, hogy a spanyol visszatérne pár év bizonytalanságba, hiszen első kézből tapasztalhatta, mennyire frusztrálta őt a McLarennél az eredménytelenség. Flavio Briatore viszont – aki a renault-s sikerévekben volt Alonso főnöke – lát erre esélyt, szerinte a kétszeres bajnok sikeresen „méregtelenítette” magát a távollét alatt.

Aztán persze a pilótapiac maradékának kulcsa úgyis megint az lesz majd, hogy a megfontoltan válogató Mercedes beenged-e egy új szereplőt a mezőny legjobban vágyott gépezetébe.