2024. április 25., csütörtök
ÉRDEKES HONLAPOK

Topolyai webrádió és cenzúrázatlan könyvtár

Topolyán és a környező településeken is egyre népszerűbb és koncertjeinek köszönhetően egyfajta kultikus státuszt ért el a Jail Company részeként működő Jail Piano Bar szórakozóhely, amelyik a koronavírus járvány végett kénytelen volt ideiglenesen bezárni, de Robert Yugovich, akinek Magyarországon százezres példányban kelnek el regényei, nem esett pánikba, és míg a szórakozóhely zárva várja, hogy ismét lehessen koncerteket szervezni, ő saját cipő- és viseletmárkával is előrukkolt. Ugyanakkor egy hírportált és egy online rádiót is elindított, amelynek Cellanyitás című reggeli műsora gyorsan belopta magát a topolyaiak és a környező települések rádióhallgatóinak a szívébe. A www.jailcompany.com internetes oldalon a folyamatosan frissülő hírek mellett a webrádiót is elérhetjük, nemsokára pedig a webshopban is vásárolhatunk magunknak a cég védjegyével ellátott pólókat, cipőket stb.

***

A Cenzúrázatlan Könyvtár (The Uncensored Librarywww.uncensoredlibrary.com/en) egy sandbox (nyílt világú) online játék, amelynek célja az, hogy azokban az országokban is elérhetővé tegyék a független és objektív híreket, amelyekben nagyban korlátozzák a sajtó- és a szólásszabadságot. A Riporterek Határok Nélkül szervezet úgy nyitott kiskaput a szabad információáramláshoz, hogy az egyes országokban betiltott írások közlését egy Minecraft videójátékban tette elérhetővé. Az oldalon ugyanakkor tapasztalatot és véleményt is cserélhetnek a felhasználók.

***

Manapság a hazai médiában is divatos lett az írásokat különböző grafikonokkal alátámasztani. Tyler Vigen, a a Harvard jogi karának hallgatója, a Hamis összefüggések (Spurious Correlations) projektjében mindezt magasabb szintre emelte, azonos című, 2015-ben megjelent, és  óriási sikert elérő könyvében, két egymáshoz nem kötődő dolog közötti látszólagos összefüggéseket ábrázol és hasonlít össze grafikonjain, ezzel is vicces módon felhívva a figyelmet arra a tudományelméleti problémára, miszerint a korreláció még nem jelent egyet a kauzalitással, vagyis  két adatsor vélt, vagy valós összefüggése még nem egyenlő ok-okozati viszonnyal. Példaképpen, valószínűleg a kedves olvasó sem tudta, hogy a medencében vízbe fúlt emberek száma sorozatosan egybevág a Nicholas Cage filmszerepeivel, ahogyan azt sem, ahogy nő a meghibásodott repülőgépek száma, úgy növekszik a szerencsétlenségek száma is. Laikusként ezen legtöbben csak legyintenek, mivel szerintük a két adatsor összefügg, márpedig a legtöbb repülőkatasztrófát nem a gép meghibásodása, hanem az emberi mulasztás okozza. Miközben az ember elszórakozik a www.tylervigen.com/spurious-correlations oldalon található vicces grafikonok nézegetésével, véletlenül se feledkezzünk meg arról, hogy az álhírek elterjedésének és tombolásának az idején  hatalmas felelősség egy hamis grafikont a nyilvánosság elé tárni.

***

Napjainkban mind többször olvashatunk különböző rangos folyóiratok megszűnéséről. Ezzel szemben az angol Sounds zenei folyóiratot, igaz, csak online formátumban, két évtized után Newsounds (www.newsoundsmag.co.uk) címmel újraindították. Az oldalon a nyomtatott változathoz hasonlóan új zeneművészeket, tehetségeket és projektumaikat mutatják be. Az oldal négy kategóriára van felosztva. Az egyikben híreket olvashatunk, a többiben pedig recenziókat és projektumismertetőket, de ezenkívül különböző kvízeket is megfejthetünk.

***

Az Interneten kisezer receptgyűjtemény, gasztronómiai oldal található, de ezek közül a legkomplettebb talán a Wocobook (www.wocobook.com) oldal, amelyen mintegy 40 ezer különböző étel, ital és sütemény, fagylalt receptje található, amelyek között a bennük található fűszerek, az elnevezés, alapanyagok és még 30 különböző kategória alapján keresgélhetünk.

***

A koronavírus pandémia hozadéka a WHF (Work from Home –  www.wfhfm.live) FM internetes rádió, amelynek spanyol szerkesztői a célból hoztak létre, hogy az otthonról dolgozók kellemes zenét hallgatva végezhessék munkájukat. A zenét hallgatva ugyanakkor a honlap interaktív térképén azt is nyomon követhetjük, hogy éppen mely földrészről, országból hallgatják az online rádiót.