2024. április 19., péntek

Még fél év és legalább még négy ország

Az Európai Bizottság jóváhagyta az európai polgári kezdeményezések határidejének meghosszabbítását

Varga Judit igazságügyminiszter a Facebookon, Vincze Loránt, a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnöke pedig a Twitteren az elsők között közölték a jó hírt, hogy az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta azt a kérést, hogy fél évvel meghosszabbítsák a folyamatban levő európai polgári kezdeményezések aláírásgyűjtésének az időtartamát.

A koronavírus-járványra hivatkozva pontosan ezt kérelmezte az Európai Bizottságtól a Székely Nemzeti Tanács, amelynek a nemzeti régiók védelmét szolgáló európai polgári kezdeményezésének támogatására az utolsó napok nagy hajrájában több mint egymillió aláírás gyűlt össze, ám az országos kvótaszámot a szükséges hét helyett csak három államban – Magyarországon, Romániában és Szlovákiában – sikerült túllépni. Ezt kell majd bepótolni legkevesebb még négy uniós tagországban, hogy teljesüljön a polgári kezdeményezés mindkét feltétele.

Amint azt Varga Judit írta Facebook-bejegyzésében, szükség van még két fontos uniós intézmény jóváhagyására. „Amennyiben az Európai Parlament és az Európai Tanács elfogadja a javaslatot, további hat hónappal hosszabbodik majd meg az aláírásgyűjtés időszaka. A példaértékű magyar összefogásnak köszönhetően már több mint 1 millió uniós polgár támogatását bírja a kezdeményezés. Azonban az 1 millió aláírás kritériuma mellett azt a feltételt is teljesíteni kell, miszerint legalább 7 tagállamban meghatározott számú aláírást kell elérni. Ne feledjük el, minél több aláírás gyűlik össze, annál erősebb lesz a közös üzenet. Minden magyar aláírás számít!” – üzente az európai uniós ügyek képviseletével is megbízott miniszter.

Vincze Loránt, a FUEN elnöke és az RMDSZ EP-képviselője – akinek döntő szerepe volt a magyarságot szintén megmozgató a tavalyi Minority SafePack polgári kezdeményezés sikerre vitelében – a hír hallatán azt írta, enyhén megkésettnek, de méltányosnak és igazságosnak tartja az EB döntését. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusának nyilatkozatát a szövetség közleménye idézte szerdán. Az európai polgári kezdeményezések parlamenti jelentéstevői tisztségét is betöltő politikus azért tartotta méltányosnak és igazságosnak a döntést, mert – mint fogalmazott – a legtöbb uniós országban hónapok óta kijárási korlátozások vannak érvényben, és ez jelentősen megnehezítette az aláírásgyűjtések megfelelő népszerűsítését, és teljes mértékben ellehetetlenítette a papír alapú aláírásgyűjtést.

Az RMDSZ összefoglalója szerint az EB hat hónapos hosszabbítást hagyott jóvá a március 11-én folyamatban levő aláírásgyűjtésekre – írja az MTI. További három hónapos hosszabbításra is lehetőség nyílik, ha a tagállamok több mint felében vagy az unió összlakossága legalább 35 százalékának otthont adó tagállamokban a határidő lejártakor is az aláírásgyűjtést nehezítő intézkedések lesznek érvényben. A bizottság többször is élhet a három hónapos hosszabbítás lehetőségével, de az aláírásgyűjtések összidőtartama nem haladhatja meg a két évet.

„Jelentéstevőként azon leszek, hogy minél hamarabb és zökkenőmentesen fogadjuk el a bizottsági javaslatot, hiszen az a részvételi demokrácia és az európai polgárok érdekeit szolgálja” – jelentette ki az RMDSZ EP-képviselője.

Az RMDSZ híradása szerint az EB a több mint 1,3 millió EU-s állampolgár által már aláírt Minority SafePack polgári kezdeményezés kérdésével is foglalkozott. Utóbbi kapcsán március 23-ára volt beütemezve a nyilvános meghallgatás az Európai Parlamentben, az EB-nek pedig július 10-ig kellett volna közzétennie álláspontját. Az új intézkedések értelmében az Európai Parlamentnek a lehető legrövidebb időn belül kell megszerveznie a nyilvános meghallgatást, amikor a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi, a bizottságnak pedig a meghallgatástól számítva három hónapon belül kell közzétennie álláspontját.

„Megnyugtató számunkra, hogy az Európai Bizottság nem akarja elsietni álláspontja közzétételét. Az, hogy három hónapot biztosítanak álláspontjuk kialakítására, azt a szándékot jelöli, hogy érdemben kívánnak foglalkozni a kezdeményezésekkel” – idézte az RMDSZ közleménye Vincze Lorántot, aki a FUEN elnökeként a Minority SafePack nemzetközi kampányát koordinálta – írja az RMDSZ-jelentés alapján készült MTI-összefoglalóban.