2024. április 18., csütörtök

Teszt és elkülönülés nélküli beutazás

Egyre több európai városba indulnak utasszállító repülők

A szerb kormány döntött arról, hogy holnaptól negatív PCR-teszt és elkülönülési kötelezettség nélkül lehet beutazni Szerbiába. Ezzel egyidejűleg ismét elkezdett működni a légi utasforgalom, az első repülőgép a Nikola Tesla Repülőtérről Zürichbe repült. Aki utazás vagy bármilyen egyéb célból szeretné elvégeztetni a PCR-tesztet Szerbiában, az ezt bárhol az országban megteheti, az egységes ár 6 ezer dinár. A külföldi utazások továbbra sem teljes mértékben szabadok, hiszen számos országban vannak még hatályban beutazási korlátozások, amelyek enyhítésére június elejétől, illetve a hónap közepén lehet számítani.

Az Air Serbia az első légi utasszállító vállalat a térségben, amely ismét megkezdte a rendes utasszállítást. A felvétel ma délelőtt, a Zürichbe indulás előtt készült a pilótafülkében (Fotó: Beta)

Az Air Serbia az első légi utasszállító vállalat a térségben, amely ismét megkezdte a rendes utasszállítást. A felvétel ma délelőtt, a Zürichbe indulás előtt készült a pilótafülkében (Fotó: Beta)

Holnaptól a szerbiai és a külföldi állampolgárok is negatív PCR-teszt, továbbá elkülönülési kötelezettség nélkül utazhatnak be az országba. A külföldi állampolgárok számára a tárcaközi bizottság engedélyére sem lesz szükség a beutazáshoz. Ezzel Szerbia egyike a térség azon országainak, amelyek elsőként helyezték hatályon kívül a koronavírus miatt foganatosított beutazási korlátozó intézkedéseket.

Az első repülőgépet Zürichbe Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter, valamint küldöttsége „kísérte ki” ma délelőtt. Ez az első rendes utasszállító gép, amely a járványellenes intézkedések szigorának enyhítése után Szerbiából útnak indulhatott, és az Air Serbia az első légi utasszállító vállalat a térségben, amely ismét megkezdte a rendes utasszállítást – mondta a tárcavezető, kiemelve, hogy az Air Serbia az első körben Zürich mellett Frankfurtba, Londonba és Bécsbe indít járatokat, a hónap végétől Párizsba és Amszterdamba, ezt követően Ljubljanába, Tivatba, valamint a térség egyéb városaiba, június 6-ától pedig New Yorkba is.

Zorana Mihajlović két légikisasszony között pózol (Fotó: Beta)

Zorana Mihajlović két légikisasszony között pózol (Fotó: Beta)

A légi utasszállítás újraindítása meghatározó pillanat, hiszen az életnek lassan vissza kell térnie a rendes kerékvágásba – jegyezte meg Zorana Mihajlović, kitérve arra, hogy holnaptól bárki negatív PCR-teszt és elkülönülési kötelezettség nélkül léphet Szerbia területére, ám a külföldre utazóknak fontos tájékozódniuk az adott országban hatályban lévő korlátozásokról, illetve szabályokról. A miniszter rendelkezésére álló adatok értelmében a légi utasszállítás globális szinten eddig 70 millió eurónyi veszteséget jegyzett a koronavírus járvány megfékezésének céljával megejtett intézkedések miatt. Már az sikernek számít majd az ágazat számára, ha az idei évet 200 millió eurónál kisebb veszteséggel sikerül zárnia – mondta Mihajlović.

HATÁRNYITÁS A TÉRSÉGBEN

Hiába liberalizálja Szerbia az utazást és az országba való beutazás feltételeit, ha a térség, Európa és a világ számos országa továbbra is korlátoz. Ivica Dačić külügyminiszter a Prva Televíziónak nyilatkozva arról beszélt, hogy Szerbia, Görögország, Bulgária és Románia államvezetőinek online találkozóján abban állapodtak meg a felek, hogy belátható időn belül megtárgyalják az országhatárok korlátozások nélküli megnyitásának a feltételeit. Jelenleg az az elképzelés, hogy ezek az országok egymás állampolgárainak irányába eltörölnék az elkülönülési kötelezettséget, de feltehetően a negatív PCR-tesztet is – magyarázta Dačić, pontosítva a későbbiekben, hogy a jelenlegi tervek szerint ezek a szabályok június 1-jétől csupán Szerbia, Bulgária és Görögország állampolgárainak bizonyos kategóriájára vonatkoznának, majd június 15-étől az említett államok minden egyes polgárára, míg Románia, a belső válság okán, feltehetően nem csatlakozik a nyitott határok rendszeréhez.

Szerbia június 1-jén megnyitja határait Montenegró, Észak-Macedónia, Bosznia–Hercegovina és Albánia előtt, ám egyelőre nem tudni, hogy ezek az országok is megnyitják-e határaikat Szerbia, illetve annak polgárai előtt – közölte a külügyminiszter, emlékeztetvén, hogy az EU-ban hatályos korlátozás értelmében június 15-éig, a kivételes eseteket leszámítva, zárva maradnak a külső határok.

AKTUÁLIS SZABÁLYOK

Görögország, az egyik legnépszerűbb turista célország Szerbiában, az eddigi bejelentések értelmében június 15-étől nyitja meg határait a turisták előtt. Ekkor nyithatnak meg az idényjelleggel működő szálláshelyek is, az egyébként egész évben működő hotelek és egyéb szálláshelyek pedig június 1-jétől.

A belgrádi kormányülés, amelyen rábólintottak az utazás liberalizációjára (Fotó: Beta)

A belgrádi kormányülés, amelyen rábólintottak az utazás liberalizációjára (Fotó: Beta)

Horvátország a napokban valamelyest enyhített az eddigi szigoron. Külföldiek egyebek mellett üzleti, gazdasági célból utazhatnak be az országba, ám utazásuk célját az országhatáron kötelesek bizonyítani. A turisták az országhatáron a szálláshely-foglalás tényét kötelesek bizonyítani. Aki beutazhat az országba, nem kényszerül karanténba, és vírustesztet sem kell elvégeznie. Horvátország korábban azoknak a külföldieknek is lehetővé tette az országba való, korlátozások nélküli beutazást, akik ingatlan és/vagy vízi jármű tulajdonosai az országban. Montenegró a tervek szerint valamikor júniusban nyitja meg országhatárait a turisták előtt.

Ami Magyarországot illeti, aki a hatályos jogszabályok alapján nem léphet az ország területére, vagy halaszthatatlan okokból szükséges elkerülnie az érvényes karanténkötelezettséget, az a beutazás előtt méltányossági kérelmet nyújthat be elektronikus formában, hat okból: a magyarországi bírósági vagy hatósági eljáráshoz kapcsolódó, magyar bíróság vagy hatóság által kiállított okirattal igazolt eljárási cselekményen történő részvétel; üzleti célú tevékenység vagy egyéb munkavégzés; egészségügyi ellátás igénybevétele; hallgatói vagy tanulói jogviszony alapján fennálló vizsgakötelezettség teljesítése; fuvarozási tevékenységgel összefüggő munkavégzéshez kapcsolódó utazás személyforgalomban, amelynek célja a fuvarfeladat kiindulópontjára, vagyis a munkavégzés megkezdésének helyszínére történő eljutás; közeli hozzátartozó temetésén való részvétel.

MINDENHOL 6000 DINÁRBA KERÜL A TESZT

Néhány nappal ezelőtt a köztársasági kormány bejelentette, hogy saját kérésre 6 ezer dinár ellenében bárki elvégeztetheti a PCR-tesztet a SARS-COV–2 jelenlétére, ám szerdáig még volt olyan egészségügyi intézmény, ahol ennél többe került a teszt, elsősorban azért, mert a 6 ezer dinár mellett megfizettették a szolgáltatás árát. Az N1 tévé értesülései szerint mostanra valóban minden intézményben egységessé vált a teszt ára. Külföldi utazás céljából a kiskorúak és az egyetemisták – szerb állampolgárok és a térség országaiban élő szerb nemzetiségűek – számára ingyenes a teszt. Sanja Radojević Škodrić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Alap (RFZO) igazgatója a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva a folyamat részleteiről számolt be: „Aki szeretné elvégeztetni a tesztet, annak először a szerb kormány COVID–19 oldalán közzétett egységes számlaszámra be kell fizetnie a 6 ezer dinárt, majd a befizetési bizonylattal bármelyik közegészségügyi intézetében, vagy egészségházában elvégeztetheti a tesztet. A teszt eredményét elektronikus levélben küldik meg, 24, vagy legfeljebb 48 órán belül. A teszteket a RFZO központosított eljárásban szerzi be, vagyis mindenki mindenhol ugyanolyan minőségű tesztet végeztethet el.” Az ígéretek szerint hamarosan szerológiai tesztek is rendelkezésre állnak majd, ezek egyebek mellett a gyógyulást követően kialakuló antitesteket mutatják ki a vérből. A szerológiai vizsgálat áráról egyelőre nem nyilatkoztak, viszont kilátásba helyezték, hogy olcsóbb lesz a PCR-tesztnél.