2024. április 19., péntek

Nem adnak okot a büntetésekre

A szalonok és fitnesztermek vezetői komolyan veszik az óvintézkedéseket

A kávézók, fitneszklubok, edzőtermek, szépség- és fodrászszalonok már csaknem egy hónapja ismét fogadhatják kuncsaftjaikat, természetesen a járvány elleni óvintézkedések szigorú betartásával. A egészségügyi minisztérium felügyelősége több mint 550 szolgáltató létesítményt ellenőrzött az utóbbi hetekben – mondta Goran Stamenković, segédminiszter a Szerbia Rádió és Televízió munkatársainak.

– Leginkább az edzőtermeket, fodrász- és szépségszalonokat ellenőriztük, de csak kisebb szabálytalanságokat észlelünk. Bizonyos esetekben a maszkok viselete maradt el, volt olyan alkalom, amikor nem az előírás szerinti sterilizáló tisztítószert használták, illetve nem volt raktáron az előírt mennyiségben fertőtlenítőszer. Az eredmények azonban nem voltak oly mértékben elkeserítőek, hogy drasztikusabb szabályozás bevezetésére kényszerüljünk – összegezte az ellenőrzések tapasztalatait a segédminiszter.

(Ótos András illusztrációja)

(Ótos András illusztrációja)

Az egészségügyi minisztérium illetékesei több vendéglátóipari egységet, bevásárlóközpontot is végigjártak, emellett megelőző felügyeletet végeztek az óvodákban és az iskolákban is. Az ellenőrzések hasznosnak bizonyultak, hiszen az intézményvezetőkkel és dolgozókkal közösen tisztázták a szabályok betartására vonatkozó félreértéseket. Mindez azért is fontos volt, mert a diákok belépése az oktatási intézményekbe kizárólag szigorú egészségügyi felügyelet mellett történhet a jövőben.

Az eddigi vizsgálatok alapján a klímaberendezések is veszélyesek lehetnek a vírus levegőben való terjedéséért. A minisztérium szerint az eddigi ellenőrzések eredményei azt mutatják, a cégek és intézmények odafigyelnek ezeknek a berendezéseknek a mellőzésére.

Stamenković a büntetések kiszabásáról is beszélt. Elmondása szerint hamarosan megkezdődik a pénzbeli bírságok kirovása.

– A büntetések nagyságának megszabása a járványhelyzet esetén életbe lépő lakosságvédelmi törvény szerint történik, amely felhatalmaz több más felügyelőszervet is a bírságok kiírására. A magánszemélyek számára akár 50.000 és 150.000 dinár közötti pénzbüntetés is kiszabható, a szabálysértés mértékétől függően, a jogi személyek büntetése pedig akár 200.000 dinártól 3 millió dinárig is terjedhet – közölte az egészségügyi miniszter segédje.