2024. március 29., péntek

Hét klinika fejlesztés alatt

A belgyógyászaton folyó munkálatokat tekintette meg az állami és tartományi vezetőség

A kormány prioritása az egészségügy fejlesztése, a klinikák felújítása, amelyek infrastrukturális beruházások is egyben – értékelte Újvidéken, a Vajdasági Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikájának felújítási munkálatait megtekintve Ana Brnabić kormányfő. A munkálatok megtekintésekor vele tartott Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter, Igor Mirović tartományi kormányfő, Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke és Zoran Gojković egészségügyi titkár is.

A felújítás alatt álló Belgyógyászati Klinika épülete (Fotó: Ótos András)

A felújítás alatt álló Belgyógyászati Klinika épülete (Fotó: Ótos András)

A miniszterelnök elégedetten szólt arról, hogy a rendkívüli állapot idején is folytatódhattak a felújítási munkálatok, építkezések. Arra emlékeztetett, hogy az elmúlt években jelentős átalakuláson ment át a hazai egészségügy, hogy még Aleksandar Vučić kormánya idején elkülönítettek egymilliárd eurót az egészségügybe való beruházásokra. Számos kórházat felújítottak, új és korszerű berendezéseket szereztek be.

TELJES DIGITALIZÁCIÓ

Évekkel ezelőtt tábori kórházra hasonlított sok egészségügyi intézmény, huzatos szobákban, kabátban aludtak a hosszú ügyeletek alatt a dolgozók Újvidéken is – hallotta a helyszínen az orvosoktól a kormányfő. Az eddigiekben az intézmények felújításán volt a hangsúly, a bérek növelésén, továbbá a specializáció elérhetőbbé tételén. Ezekhez az elvekhez újabb, az egészségügyi rendszer teljes digitalizációja társul, amely hozzá fog járulni a nyújtott szolgáltatások további minőségi javulásához – jelentette be Brnabić.

Az épületen belül kötelezően védőmaszkban – Stokić Edit magyarázza a felújítás részleteit a kormányfőnek (Fotó: Ótos András)

Az épületen belül kötelezően védőmaszkban – Stokić Edit magyarázza a felújítás részleteit a kormányfőnek (Fotó: Ótos András)

Pásztor és Brnabić „ökölkezelésel” üdvözli egymást (Fotó: Ótos András)

Pásztor és Brnabić „ökölkezelésel” üdvözli egymást (Fotó: Ótos András)

BEUTAZÁS PCR-TESZT NÉLKÜL

Újságírói kérdésekre válaszolva a kormányfő a járványhelyzettel kapcsolatos aktuális témákra is kitért. Hangsúlyozta, hogy a kormány azért fogadja el a vírusteszt nélküli beutazásról szóló döntést, mert ezzel lehetővé teszik a hazajutást egyes polgároknak: számos európai országban nem lehet kérésre koronavírustesztet végezni, ha a kérelmező esetében nem indokolt a vizsgálat, nincsenek tünetei. A szakmabeliek és nem a politikusok döntése ennek lehetővé tétele – jelentette ki Brnabić, aki nem tart a beutazók számának számottevő növekedésétől és attól, hogy fokozott fertőzésveszélyt jelentenének. Nem tartja aggasztónak a fertőzöttek számának emelkedését sem, mert ugyanarról a helyről származnak a fertőzések, nyomon követhető, ellenőrzés alá lehet venni. Vranje és Leskovac számít most kisebb gócpontnak.

MEGVALÓSÍTÁS ELŐTT A KAMENICA 3

Ami Vajdaságot illeti, egyre jobbak a koronavírussal kapcsolatos adatok, számolt be Igor Mirović tartományi kormányfő. Új fertőzöttet szinte kizárólag Dél-Bánátban jegyeznek, Újvidéken minden teszt negatív. A klinikai központ fertőző osztályán jelenleg tizenkét pácienst kezelnek, az újvidéki vásárcsarnokban tizenkilenc enyhébb tüneteket mutató személy tartózkodik. Mirović emlékeztetett, a köztársasági kormány beruházása jóvoltából itt készül majd el a klinikai központ B és C épületszárnya is. Közölte, hamarosan aláírják a Kamenica 3 kórházkomplexum megvalósításáról szóló szerződést is, melynek értéke kétmilliárd dinár.

CSAKNEM 8 MILLIÁRD NÉGY ÉV ALATT

Pásztor István elégedettségének adott hangot annak kapcsán, hogy a klinikai központ a beruházások állandó helyszínének számít, s hogy a belgyógyászati kórház mellett még két blokk megépítésének az előkészületei vannak folyamatban. Alappillére a vajdasági egészségügynek ez a központ, mutatott rá, ezt bizonyították az elmúlt hónapok tapasztalatai is. Racionális és magától értetődő, hogy az elmúlt négy évben a vajdasági költségvetésből mintegy 7,7 milliárd dinárt fektettek a vajdasági egészségügy javításába – állapította meg. Szakmai felkészültségnek és szervezettségnek is a kérdése volt azonban az, hogy a vajdasági egészségügy kiváló eredményeket mutathatott fel a járványhelyzetben – húzta alá Pásztor.

A Belgyógyászati Klinikának a fontosságát számokban mutatta be Stokić Edit, a klinikai központ vezetője. Mint mondta, 2019-ben hatezer kórházi ápolást, harmincezer vizsgálatot hajtottak itt végre. Közölte, jelenleg a központ összesen hét kórházában zajlanak felújítások, bővítések.