2024. március 29., péntek

Még az idén elkezdik építeni a zombori kórházat

Az Egészségügyi Minisztérium 2017-ben felvette a zombori Dr. Radivoj Simonović Közkórházat a szerbiai egészségügyi intézmények felújításának átfogó programjába. Zomborban 35 éve nem volt hasonló méretű beruházás, mint ami most várható.

A közkórház fölkészült a háromszakaszos fölújításra, amelynek első fázisa már küszöbön áll. Ennek során lebontják a tüdőosztály mostani épületét, és helyére egy teljesen új kórházat emelnek. Az épület tervének kidolgozása 22 millió dinárba került, amit a Tartományi Egészségügyi Titkárság és Nyugat-Bácska községei közösen biztosítottak.

Aleksandar Vučić államfő tavaly nyáron a városban tett hivatalos látogatása során közölte, hogy megvan az új kórház építéséhez szükséges pénz, jelenleg az építési engedély megszerzéséhez szükséges tervek kidolgozása van folyamatban, s az év végéig a munkálatok is megkezdődhetnek.

A tüdőosztály helyére kerülő épületben kap helyet az összes sebészeti osztály, hat korszerű műtővel, a sebészeti poliklinika és a hozzá tartozó szakrendelők, a radiológiai osztály, a központi csíramentesítő és a mosoda pedig a pincébe kerül.

Az építkezés idejére a tüdőosztályt a kórház területén belül áthelyezik. Amennyiben a Védelmi Minisztérium engedélyezi a kórházzal szinte egybefüggő, egykori helyőrségi rendelő használatát, oda kerül a tüdőosztály, meg a jelenleg a város más részein működő tüdőgondozó és a reumaközpont.

A fölújítás második szakaszában az 1987-ben elkészült sebészeti részleg teljes rekonstrukciójára és átalakítására kerül sor. Ebben a részlegben helyezik el az összes belgyógyászati osztályt és a belgyógyászati poliklinikát. A fölújítás ebben a szakaszában kerül át a neurológiai osztály az Apatini útról a közkórház Vajdasági utcában álló épületébe.

Az újonnan kialakításra kerülő belgyógyászat épületébe kerül a kórház gyógyszerészete és műszaki szolgálata, két sürgősségi műtő, a diagnosztikai szolgálatok, valamint a sürgősségi ellátás.

Az új és a már meglévő kórházépületet fedett, zárt folyosókkal kötik össze három szinten, a páciensek és a személyzet kényelme érdekében. Az átalakítás második szakaszának idején a kórházi osztályok zöme zavartalanul működik a jelenlegi helyén.

A harmadik fázisban a körzet többi épületét hozzák rendbe, az engedély nélkül emelt létesítményeket elbontják, majd teljes területrendezést hajtanak végre. A teljes fölújítást követően a többi kórházi osztályt is áthelyezik a Vajdaság utcában álló épületekbe, és ezt követően funkcionális egységként működhet a közkórház.