2024. április 19., péntek
NAGYBECSKEREK

Ötven éve állították fel az első villanyrendőrt

Nagybecskerek város önkormányzata három évig bízná meg azt az illetékes vállalatot, amelynek a munkásai karbantartanák a meghibásodott villanyrendőröket. A pályázat lejárta után a legjobb ajánlatokat veszik számba az illetékesek. Egyébként Nagybecskerek város területén 40 útkereszteződés van ellátva villanyrendőrrel, ebből harminvhét a város területén és 2 a falusi helyi közösségekben, kettő Melencén és egy Begafő (Klek) központjában. Ebből négy helyszínen csak a gyalogosok részére állítottak villanyrendőrt, de van néhány szemafor a vasúti átjáróknál, illetve a gyalogosok biztonságát szolgáló kijelzőlámpa is.

A körforgalmak kiépítésének köszönhetően csökkent a villanyrendőrök száma, így megszűnt működni a jelzőlámpa a központi autóbusz-állomásnál, a régi Avala mozinál, illetve a Baglyas lakótelepnél, továbbá a központ lezárásával is megszűnt működni néhány szemafor.

A pályázat kiírása a leendő karbantartók részére egybeesett a jubileummal, hiszen kereken ötven éve annak, hogy felállították az első villanyrendőrt Nagybecskereken, mégpedig a Miletić utca és a Búza tér kereszteződésénél. A feljegyzésekből kiderül, hogy Belgrádban már 1939-ben felállítottak ilyen jelzőlámpát, majd a 60-as évekig alig volt más helyszíneken, de a közlekedés fejlesztésének eredményeként a hetvenes évektől felgyorsult ez a folyamat.
Ma már azon a véleményen vannak a szakemberek, hogy sokkal biztonságosabb a közlekedés a körforgalmak kialakításával, és azt eredményezik, hogy a jövőben is csökkenni fog a villanyrendőrök száma.