2024. április 18., csütörtök

Korszerű mentőautóval gazdagodott az egészségház

Az adai egészségügyi intézmény a rendkívül állapot után a megszokott munkarend szerint, ám bizonyos óvintézkedésekkel fogadja a pácienseket

Egy korszerű Fiat Ducato típusú mentőautóval gazdagodott az adai Egészségház gépparkja a tartományi kormány és a tartományi egészségügyi titkárság jóvoltából, amelyeknek nagyon hálásak az intézményben – tudtuk meg az intézmény igazgatójától, dr. Balog András szülész-nőgyógyász szakorvostól, aki hozzátette hogy a mentőautó 4,7 millió dinárba került. Az igazgató kiemelte, hogy az Egészségház a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívül állapot után a korábbi munkarend szerint fogadja a betegeket, bizonyos óvintézkedések azonban hatályban maradtak.

Dr. Balog András, Búcsú Attila és Bilicki Zoltán az új Fiat Ducato mentőautóval (Csincsik Zsolt felvétele)

Dr. Balog András, Búcsú Attila és Bilicki Zoltán az új Fiat Ducato mentőautóval (Csincsik Zsolt felvétele)

– Nagyon jókor érkezett ez a mentőautó. A legfiatalabb mentőautónk ugyanis tizenegy éves, a másik kettő pedig tizenhárom. Mindegyik több mint 350 000 kilométert futott. Ezek a járművek is üzemképesek, mert vannak megvigyázva, karbantartva, és rendszeresen szervizeltek, ennek ellenére az idő vasfoga megtette a magáét. Az új mentőautó a jövőben elsősorban a hosszú utakon teljesít szolgálatot, amikor Kamenicára, Belgrádba, Újvidékre és Szabadkára kell beteget szállítani, illetve onnan hazahozni. Ez az új mentőkocsi a legkorszerűbb orvosi műszerekkel van felszerelve. Van benne az oxigénellátáshoz szükséges felszerelés, EKG-készülék, defribrillátor, korszerű automatikus hordágy, kardioszék, illetve a szívbetegek szállításához szükséges, félig ülőhelyzetbe állítható hordágy is – nyilatkozta dr. Balog András, aki elmondta, hogy az új járművet megtekintette Ada község önkormányzatának vezetősége, Bilicki Zoltán polgármester és Búcsú Attila képviselő-testületi elnök. Megjegyezte, hogy az Egészségház nekik is nagyon hálás, mert nagyon jó és szoros az együttműködés a helyi önkormányzattal, amely folyamatosan segíti az intézményt.

A koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli állapot megszüntetése után bizonyos óvintézkedések betartásával az Egészségház személyzete a megszokott munkarend szerint fogadja a pácienseket. Az intézmény igazgatója kiemelte, hogy a rendkívüli állapot ugyan megszűnt, de a koronavírus-járvány nem, ezért óvatosan és fokozatosan térnek vissza a korábbi munkarendhez.

– Az Egészségház munkaideje reggel 7-től este 6 óráig tart. A sürgős eseteket természetesen továbbra is folyamatosan fogadja a mentőszolgálat. Mint az előző időszakban, továbbra is kötelező a telefonos időpontkérés, valamint az arcmaszk és a kesztyű használata az egészségügyi intézménybe való belépéskor. A lázas, légzőszervi betegségre panaszkodókat arra kérjük, telefonon jelezzék érkezésüket, hogy külön fogadhassuk őket a COVID-rendelőben. Ez a rendelő az alagsorban, az épület végén, a régi nőgyógyászat bejáratánál van. Ha telefonon jelentkezik a beteg, akkor a diszpécser, illetve az orvos elmagyarázza neki, hogy hol találja meg. Fontos, hogy ilyen állapotban váratlanul ne jöjjön be senki az intézmény épületébe, mert azzal az ott tartózkodókat sodorhatja veszélybe – magyarázta az igazgató.

– Az Egészségház minden szolgálata működik, csak lassabban, és bejelentkezés alapján. Hangsúlyoznám, hogy minden rendelkezésünk célja a tömegek elkerülése és a szociális távolságtartás. Nagyon fontos elkerülni, hogy több ember egyidejűleg ne tartózkodjon egy helyiségben. Ezért fontos időpontot kérni, hogy akkor és olyan módon fogadhassuk a pácienseket, hogy minél kevesebben legyenek azonos időben bármelyik váróteremben. A laboratórium munkaideje nem 6 órakor, hanem 7 órakor kezdődik, és ajánlatos az épület előtt várakozni. A laboratórium vezetője az épület előtt várja a pácienseket, és ötösével bocsátja be őket. Egyszerre csak öt-öt páciens jöhet a váróterembe, és amikor megtörtént a vérvételük, akkor tudjuk beengedni a következő ötfős csoportot. Kérjük a páciensek megértését és türelmét, hiszen ezek a rendelkezéseink mindannyiunk javát szolgálják. Értesítjük a lakosságot, hogy a Zentai Közkórház is megkezdte a kontrollvizsgálatok végzését, de csak kisebb kapacitással, és kizárólag előzetes bejelentkezés alapján. Azoknak a pácienseinknek, akiket kórházi kezelésre utalnak, de nem számítanak sürgős eseteknek, COVID-tesztet kell végeztetniük, ami néhány napot vesz igénybe és ingyenes. Ezért ezt már 7–10 nappal korábban jelezzék az orvosuknál, hogy a törletvételt idejében elvégezzük, és az eredmény is időre megérkezzen. Az Egészségház folyamatosan működik, és egészségügyi problémáikkal bátran forduljanak személyzetünkhöz, amikor csak lehetséges, telefonon keresztül. Ezzel időt takarítanak meg, és nagyban csökkentik a fertőzés átvitelének a veszélyét is – közölte dr. Balog András.