2024. március 29., péntek
SPORTHÍREK

17 milliárd dollár visszaesés!

Egy adatközpontú sportmarketing cég előrejelzése szerint az idén 37 százalékkal csökken világszerte a sportszponzoráció, ez összesen 17 milliárd dolláros visszaesést jelent 2019-hez képest. Az insidethegames.biz portál híradása alapján a Two Circles azt jósolja, hogy a múlt évi 46,1 milliárd után az idén csupán 28,9 milliárd lesz a támogatás mértéke. A visszaesés a járvány következménye. A pénzügyi szolgáltatók a vállalat szerint 45 százalékkal kevesebbet, mindössze 6,9 milliárdot költenek majd erre a területre azok után, hogy 2019-ben ez a szektor volt a legaktívabb 12,6 milliárddal, azaz az összes szponzoráció több mintegy negyedével. „A világjárvány miatt több új szponzori megállapodást befagyasztottak, a korábbi szerződéseket pedig felmondják, mert a támogatóknak is költségkímélő megoldásokat kell keresniük, vagy befejezik tevékenységüket” – írja a Two Circles.

A cég néhány nappal azután tette közzé jelentését, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elismerte, egyes szponzorai az eredetileg vártnál később fizethetik csak ki az elfogadott összegeket, miután a pandémia következményeként a jövő évre kellett halasztani a nyári, tokiói játékokat.

NBA

„Jokić még nem szupersztár”

Tizedik helyre került Nikola Jokić azon a listán, amelyet az ESPN nagy tekintélyű elemzői, Stephen A. Smith, Max Kellerman és Jay Williams készítettek az NBA legjobb aktív játékosairól. A közvéleményt mindig nagyban meghatározó szakértők szerint a vajkezű szerb center még nem tartozik a liga legszűkebb krémjéhez. „Nagyon közel van hozzá, de néha nem annyira motivált, mint egy szupersztár. Mindemellett kiválóan passzol, a védekezését is sokan alulbecsülik, és a Denver ereje nagyban az ő erejétől függ. Azonban van különbség egy All Star-játékos és egy szupersztár között” – mondta Kellerman, akivel Smith is egyet értett. Williams hozzátette, tehetségben nincs hiány, de a szerbnek fejben még van hova fejlődnie. „Meg kell értenie, hogy minden egyes pillanatban a toppon kell lennie, és holtszezonban is keményen kell edzenie.”

125 tonna ételadomány

Nem kevesebb mint 125 tonna élelmet adományozott hazája rászorulóinak Jusuf Nurkić, a Portland bosnyák centere. A 25 éves kosaras a Segíts elnevezésű humanitárius szervezet akciójához csatlakozott, amely keretében az 500 tonnányi élelmiszer egynegyedének biztosítását vállalta magára.

Nurkić tavaly márciusban nyílt sípcsonttörést szenvedett, azóta nem lépett pályára tétmeccsen.

KERÉKPÁROZÁS

„Froome szenvedne az Ineos nélkül”

A kerékpáros világ egyik leginkább aktuális témája – versenyek híján – továbbra is Chris Froome jövője. A négyszeres Tour de France-győztes sorsáról Eddy Merckx, a sportág történelmének vitathatatlanul legnagyobb alakja is megszólalt. A jelenleg 74 éves Kannibál – aki gyakorlatilag mindent megnyert pályafutása során, a legtöbb versenyt több alkalommal is – kifejtette, véleménye szerint a britnek komoly kihívást jelentene jól megszokott csapata nélkül győzni a francia körversenyen. „Hallottam, hogy a csapaton belüli feszültségek miatt a távozáson gondolkodik. De sokkal nehezebb dolga lesz ötödször is megnyerni a Tourt, ha nem lesz mellette az a csapat, amely az eddigi sikerekhez segítette” – fogalmazott a belga legenda, aki a francia Jacques Anquetil és Bernard Hinault, illetve a spanyol Miguel Indurain mellett öt Tour-győzelemmel rekordtartó.

SAKK

Carlsen és Lagno

A férfiaknál a világbajnoki címvédő norvég Magnus Carlsen, a nőknél pedig az orosz Jekatyerina Lagno nyerte a FIDE által kiírt és 30 ezer euróval dotált online villámsakk-tornát, amelyet a hétvégén rendeztek meg mindkét nemnél tíz-tíz résztvevővel. A FIDE honlapjának beszámolója szerint a sportág első hivatalos világbajnoka, Wilhelm Steinitz emlékének szentelt körmérkőzéses viadalon Carlsen a zárónapon biztosította be elsőségét, miután a rövidített játékidejű partijai közül három döntetlen mellett hármat megnyert, és összesen 12 pontot gyűjtött. A torna második helyén az orosz Danyiil Dubov végzett 10 ponttal. A nőknél az ukránból lett orosz Lagno, a villámsakk háromszoros világbajnoka a lehetséges 18-ból 12 pontot szerezve végzett az élen az ugyancsak 12 pontos kínai Lej Ting-csie előtt.