2024. április 25., csütörtök

Jégkár a málnásokban

Tojás nagyságú jég verte el ma Nyugat- és Dél-Szerbia egyes területeit. Sjenica környékén, a község alelnökének, Vojo Trmčićnek a beszámolója szerint az ítéletidő mintegy 80 házon, épületen okozott kárt. Boguti és Bagačići falvakat érte a legnagyobb eső, a kár felbecslése még tart. A tetőszerkezetek mintegy nyolcvan háztartás esetében teljesen tönkrementek, az említett két faluban és a környező településeken a legrosszabb a helyzet. Járműveken és veteményekben is károk keletkeztek. A helyi illetékesek szerint szükség lesz az állam segítségére is, mert a helyi önkormányzat költségvetésében nincs elegendő pénz.

Az ítéletidő ma Novi Pazar környékét is elérte. Naser Crnovršanin, a rendkívüli helyzetek kezelésével megbízott válságstáb vezetője közölte, nagyobb károk nem keletkeztek, egy személy jelezte, hogy három tehenét is agyoncsapta a villám.

A jég Arilje, Lučani, Ivanjica, Užice és a Golija hegység térségében tönkretette a málna- és szederültetvényeket – számolt be Dobrivoje Radović, a málnatermesztők egyesületének elnöke. A kár hatalmas, 24 óra leforgása alatt kétszer sújtotta jég a vidéket. Mintegy 300 jégvédelmi rakétát lőttek ki, de nem sokat segített a helyzeten.