2024. április 19., péntek

A szaharai homok ismét „végigsöpört” rajtunk

Az utóbbi napokban esett csapadék ismét piszkot, szürkés nyomokat hagyott maga után az ablakokon, járműveken, erkélyeken Vajdaságban, és a régióban. Nem pontatlanok azok a találgatások, miszerint ez a piszkos eső a Szaharából érkezik, erősítette meg Jugoslav Nikolić , a köztársasági Hidrometeorológiai Intézet igazgatója a Novosti napilapnak.

Fotó: Pixabay

Fotó: Pixabay

Mint mondta, a szaharai szél felkavarja a homokot, a homokszemcsék pedig a legkörben spirálszerűen érkeznek vidékünkre a légörvényekkel.

– A Szahara északi részében felemelkededett felhőket délnyugati légáramlat hozza felénk, ahova egy-két napos intervallumban jut el. Mivel relatíve kis koncentrációról van szó, a homok azonkívül, hogy piszkol, nincs ránk negatív hatással. A homokos eső a mai nap folyamán is esedékes az országban – magyarázta Nikolić.

Március és október között átlagosan minden két-három hétben érkezik tájainkra egy bizonyos mennyiségű homok a sivatag különböző területeiről. Ez természetes folyamat, melyet az erős földfelszíni szél okoz a sivatagi környezetben, mely a parányi homokszemcséket kiemeli a nagy kiterjedésű sivatagból. A légáramlatok ezeket a szemcséket akár ezer kilométerre is eljuttatják.

A kutatások szerint a homokeső jelentős mértékben kihat a sivatagi térségek mellett a sivatagi területeken túli klímára és élővilágra is.