2024. március 28., csütörtök

„Zöld iskolává váltunk”

Teljesen felújították a több mint fél évszázados temerini iskolát – A munkálatok összértéke meghaladja a 155 millió dinárt

Tavaly júliusban a betonfalakig lecsupaszították a temerini Kókai Imre Általános Iskola épületét, és nagy erőkkel megkezdték a teljes körű felújítását: a több mint fél évszázados épületen naponta mintegy 60 mester dolgozott. A Vajdasági Magyar Szövetség képviselőinek köszönhetően 150 millió dinár érkezett a köztársasági költségvetésből az iskola teljes rekonstrukciójára, az önkormányzat pedig további 5 millió dinárral támogatta a munkálatokat – mondta Sziveri Béla iskolaigazgató.

Az igazgató egyik legnagyobb öröme a biztonságos tornaterem (Fotó: Tóth D. Lívia)

Az igazgató egyik legnagyobb öröme a biztonságos tornaterem (Fotó: Tóth D. Lívia)

– Most már büszkén mondhatjuk, hogy „zöld iskola” lettünk, a felújításoknak köszönhetően ugyanis 60-70 százalékos energiamegtakarítást érhetünk el a korábbi évekhez képest. A külső nyílászárók cseréjével és a hőszigeteléssel évtizedes gondokat oldottunk meg. Nagyon örülök a tetőszerkezet felújításának is, de égetően szükség volt a vizesgócok teljes rekonstrukciójára is. Az új vízvezeték beszerelése és a szennyvízelvezetők lefektetése mellett az egész villanyhálózatot is lecserélték. A bontásnál derült ki ugyanis, hogy a mennyezetet annak idején nádszigeteléssel vonták be, így alkalmatlan volt az új villany- és internetes hálózat vezetésére.

A mozgássérültekre is gondoltak a felújítás során: a bejárathoz rámpát, az alsó szinten pedig számukra alkalmas toalettet is építettek (Fotó: Tóth D. Lívia)

A mozgássérültekre is gondoltak a felújítás során: a bejárathoz rámpát, az alsó szinten pedig számukra alkalmas toalettet is építettek (Fotó: Tóth D. Lívia)

A munkálatok ideje alatt derült ki az is, hogy az alsó szinteken szükség van a falak és a padlózat hidroizolációjára is, így az elsődlegesen előirányzott 118 millió dináros keretösszeget több mint 30 millió dinárral kellett bővíteni. Sor került a fűtőtestek felújítására, új padlóburkolat lerakására, a belső nyílászárók cseréjére és az új világítótestek felszerelésére is – sorolta az újdonságokat az igazgató.

Új tetőt is kapott az iskola (Fotó: Tóth D. Lívia)

Új tetőt is kapott az iskola (Fotó: Tóth D. Lívia)

– Külön örömmel tölt el, amikor a tornaterembe lépek, hisz az iskolának az a része szinte már használhatatlanná amortizálódott. Az életveszélyesen ingatag ablakok miatt a gyerekek szinte nem mertek labdázni, a beázó tető és a hézagos padló pedig csak tetőzte a bajokat.

Az 1968-ban felavatott létesítményen azóta nem történt jelentősebb felújítás, így már nagy szükség volt a teljeskörű tatarozására – mondta Kovács Ágnes, a szülői tanács elnöke.

Temerinben az elmúlt négy évben jelentős eszközöket fektettek az oktatási intézmények felújításába. Az infrastrukturális befektetések megvalósulásában nagy szerepük volt a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőinek is, akiknek a jóvoltából jelentős anyaországi oktatási támogatás is érkezett a községbe – emelte ki Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke.

A Magyar Nemzeti Tanács beiskoláztatási programjának hála a négy év alatt több mint 2,3 millió dinár támogatásban részesültek a helyi elsősök. A Szülőföldön magyarul oktatási és nevelési támogatás keretében a helyi óvodások több mint kétmillió dináros támogatást kaptak, az általános iskolások csaknem 15 millió dináros összeghez jutottak, a középiskolások pedig 1,3 millió dinár támogatást kaptak. A felsőoktatási programok által csaknem hárommillió dináros ösztöndíj került a magyar fiatalokhoz – emelte ki a VMSZ temerini szervezetének elnökhelyettese.

A szülők leginkább az új, higiénikus vizesgócoknak örülnek (Fotó: Tóth D. Lívia)

A szülők leginkább az új, higiénikus vizesgócoknak örülnek (Fotó: Tóth D. Lívia)

– A szülők az utóbbi pár évben folyamatosan panaszkodtak arra, hogy az iskola egyes elemei életveszélyesek a gyerekekre nézve. Sok ablakokot már nem lehetett kinyitni, mert a tartózsinegek elpattantak volna, az áramvezetékekek is elavultak voltak, de a vizesgócok sem feleltek meg a higéniai elvárásoknak. A teljes felújítással immár egy működőképes, szép iskolába járhatnak a gyerekeink, ami nagyon sokat jelent mind a diákok, mind a szüleik számára. A szülői tanács lassan egy évtizede szorgalmazza az iskolai napközi megnyitását is. Nagyon sok családban ugyanis mindkét szülő dolgozik, így kénytelenek fizetni azért, hogy gyermekeiket vigyázzák, holott az iskolában lenne erre lehetőség. A használaton kívül levő termek felújításával, illetve az új konyha felszerelésével talán ez is megvalósul.

Az iskolában a felújítások alkalmával a földszinten két tantermet egybenyitottak: itt tervezik beindítani az évek óta szorgalmazott iskolai napközit. A VMSZ helyi képviselőinek közbenjárására a bútorzat részleges cseréje is megtörténhet az intézményben. A földszinten levő hét tanterembe teljesen új székek, asztalok és szekrények kerülnek, de a használhatatlan régi konyhaelemeket is kicserélik – mondta Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke.

Önkormányzati támogatásból hét tanterembe új bútorzat kerül (Fotó: Tóth D. Lívia)

Önkormányzati támogatásból hét tanterembe új bútorzat kerül (Fotó: Tóth D. Lívia)

– A rendkívüli állapot megszűnését követő napokban már meg is érkeztek az iskolába az új konyhaelemek. A 150 literes kazán mellett ipari méretű sütőt és új hűtőtesteket is beszereztünk. Ezek elengedhetetlen feltételei voltak az iskolai konyha újranyitásának, ami a napközi megnyitását is szavatolja. Minderre 3,5 millió dinárt fordítottunk a költségvetésből. Az elsődleges tervek a gyengeáram szétvezetését nem irányozták elő, ám önkormányzati támogatással a központi vezérlésű internethálózat, a megfigyelőrendszer felszerelése és a régi hangosítás cseréje is megvalósulhatott – tette hozzá Pásztor Róbert, aki kiemelte, hogy erre a célra másfél millió dinárt különítettek el a helyi büdzséből a községi vezetők.

A tartományi oktatási titkárság jóvoltából két új okostáblával is gazdagodott az intézmény, így összesen 6 interaktív táblája van az iskolának. Az iskola vezetősége további hét tanterem bebútorozására és a tornaterem felszerelésére is pályázott a tartományi titkárságoknál. Amennyiben sikeresen zárulnak a pályázatok, az első emeleten is teljesen új berendezés várja majd azt a több mint ezer temerini magyar diákot, akik a munkálatok ideje alatt a község más intézményeiben „vendégeskedtek”. A távoktatás megkezdéséig ugyanis az alsósok a nemrég felújított Petar Kočić Általános Iskolában, a felsősök pedig a Lukijan Mušicki Középiskolában kaptak helyet. A tervek szerint a tanulók május elején tértek volna vissza a saját iskolájukba, ám a járványhelyzet miatt csak szeptembertől élvezhetik a felújított és korszerűen berendezett iskolájuk hangulatát.