2021. július 28., szerda

Karanténkilók

Avagy a zsír nem csak kenyérre kenve jó

A koronavírus-járvány miatt jóval több időt töltöttünk az otthonunkban, mint általában szoktunk. Ez alatt az idő alatt még az is fakanalat ragadott, és kötényt kapott maga elé, aki egyébként ritka vendég a saját konyhájában is, így nem csoda, hogy a rendszeres főzőcskének és sütögetésnek meg lett a látható eredménye. Itt nem a közösségi oldalakra feltett gyönyörű kenyér- és süteményfotók garmadára gondolok elsősorban, hanem a deréktájon, a csípőn, a hátsó fertályon és a combokon kialakult párnákra. De azoknak is nyomot hagyott az alakjukon a karantén, akik nem álldogáltak naphosszat a tűzhely mellett, azonban unalmukban gyakrabban nyitogatták a hűtőszekrényt.

A felkúszott kilók igen alattomosak, mert egészen addig titokban maradtak, amíg mackónadrágban és melegítőben heverésztünk a kanapén vagy a fotelban, esetleg pizsamában ültünk a számítógép előtt. Csak akkor derült fény a meglétükre, amikor a rendkívüli állapot megszűntével megpróbáltuk magunkat belepréselni a két hónappal ezelőtt viselt farmernadrágba. Ekkor hasított belénk a felismerés: nem a nadrág ment össze az állástól a szekrényben, hanem mi növesztettünk pocakot. Hát igen, nem kellett volna az utolsó morzsáig befalni sem a napokig dédelgetett kovászból sütött kenyeret, sem a nagymama receptje szerint elkészített kókuszkockát, és a mama telefonon lediktált útmutatása alapján főzött szármából is lehetett volna kóstolót vinni a szomszédnéninek.

(Illusztráció – Pixabay.com)

De ha már így alakult, ne idegeskedjünk néhány fölös kiló miatt, inkább nézzük meg a zsírpárnák pozitív oldalát. Bevallom, amikor e témában keresgéltem a neten, a legtöbb találat a hasi zsír eltüntetéséhez nyújtott segítséget. Végül a rengeteg fogyókúrás cikk között rábukkantam dr. Sylvia Tara A zsír titkos élete című érdekes könyvére. Mint kiderült, a zsír nem is olyan rossz dolog, mint amilyennek látszik. A biokémikus hölgy állítása szerint a zsír egy olyan endokrin szerv, amely megfelelő mennyiségben nélkülözhetetlen az egészséges élethez. A zsír tárolja azt az energiát, amely szükséges a mindennapi dolgokhoz: a beszédhez, a járáshoz, a futáshoz, az alváshoz. Ezen kívül lehetővé teszi a nemi érést, illetve a nemi szervek működését, erősíti a csontjainkat, az immunrendszerünket (akin van mit fogni, előbb gyógyul, vagy eleve észre sem veszi a betegséget), és – hiszik-e vagy sem – az agyunk méretére is hatást gyakorol! Ott lapul közvetlenül a bőrünk alatt, szépen kipárnáz minket, megvéd a különféle betegségektől és az esetleges sérülésektől.

És ez még nem minden, amit a biztonságunkért tesz. Nélkülözhetetlen az emésztésben is, továbbá a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában és szállításában. Kutatások kimutatták, hogy egy kis túlsúly esetén sokkal ritkábban alakulnak ki reumás betegségek, csökken az időskori demencia esélye, gyorsabb a gyógyulás folyamata, még a szív betegségei esetén is.

Tehát egyáltalán nem baj, ha nem zörögnek a csontjaink, mert azok is és a belső szerveink is védettebbek, ha egy kis zsírpárna is van rajtuk. Természetesen a golyótól és a nagyobb balesetektől sajnos nem tud megvédeni, de a kisebb koccanások ellen nagyon jó! Gondoljunk csak bele, milyen jól jön egy kis extra kitöltés a hátsó felünkön és a csípőnkön, amikor télen megcsúszunk a jégen, és a járdára huppanunk, vagy amikor ilyentájt meszelés közben leesünk a létráról.

Azt azonban fontos megjegyezni, hogy mindezek a pozitív hatások az enyhén túlsúlyos emberekre vonatkoznak, akiknek egészséges a testtömegindexe, és nem érik el az orvosilag veszélyes szintet. Egyébként meg úgyis lassan lecsúsznak rólunk a felesleges kilók, amint visszatér az életünk a rendes kerékvágásba. Én is épp biciklivásárlás előtt vagyok, és ha minden igaz, a következő írásomban már a végtagjaimat kínzó izomlázról fogok beszámolni.