2024. március 28., csütörtök
ÚJ ROVAT NAPILAPUNKBAN

Pósa atya, a lelkész válaszol

Olykor előfordul, hogy az embernek kérdései merülnek fel, melyekkel hirtelen nem tud hová, kihez fordulni.Lehet ez kapcsolatos bármilyen lelki problémával, vitás helyzettel, akár a családi környezetben vagy a munkahelyen, de gondok jöhetnek a hitéletünkben is. A jelenlegi körülményeink sok feszültséget, félelmet hozhatnak magukkal, melyekre egyedül nehéz megtalálnunk a megoldást. Talán az ott is ott lebeg a szemünk előtt, de mivel mélyen benne vagyunk az aggodalmainkban, nem vesszük észre a kiutat. Ilyenkor sokat segíthet egy kívülálló bölcs személy élettapasztalata, meglátása és az abból fakadó tanácsa.

Úgy döntöttünk, hogy lehetőséget szeretnénk adni azoknak az olvasóknak, akik válaszokat keresnek az őket érintő helyzetekre, gondokra. Új rovatot indítunk PÓSA ATYA, A LELKÉSZ VÁLASZOL címmel, ahol Ft. Pósa László atya, óbecsei plébános fog az Önöket foglalkoztató kérdésekre választ adni. 

László atyáról tudni kell, hogy már régóta foglalkozik lelki vezetéssel. Célja segíteni azoknak, akik az életük valamely szakaszában elakadtak. Megnyugtató jelleme, krisztusi tanácsai miatt sokan fordulnak hozzá. Támogató, megértő egyénisége példa a mai világban. Szavai, tanácsai mentsvárként szolgálhatnak többeknek. Népszerű lelkigyakorlatain, lelki napjain, melyeket Vajdaság-szerte szervez, többször hallhattuk, hogy Krisztussal félelemmentesen élhetünk. Előadásai mellett fontos számára a gyermekek hitoktatása és a szülők hitbeli nevelése. Mindezek mellett a szabadkai Teológiai-Katekétikai Intézetben tanít katekétikát. A Mária Rádióban is aktív, különféle lelkiségi csoportokkal foglalkozik, valamint gyermektáboroknak ad időnként otthont. Evangelizációjának fontos része az Életige nevű lap, amit ő szerkeszt és ad ki immár negyven éve. Mint ahogy minden aktivitásának, így a jelenlegi közös kezdeményezésünknek is a mások segítése a célja, hogy ezáltal életünket okosan, bölcsen, boldogítóan irányítsuk a megfelelő irányba: a lelki béke, azaz a krisztusi út felé.

Kérdezz-felelek rovatunkban tehát az olvasó fog kérdezni, Pósa atya pedig válaszol. Indítsuk most rovatunkat mégis egy kicsit másként, így bemutatva Önöknek őt. László atyát – nyitányként – most mi kérdeztük, a jelenleg kialakult helyzetről.

Kedves atya, korából adódóan most Ön is karanténban töltötte a napjait. Ezt hogyan élte meg, miként tudta elfogadni? Hiszen azelőtt aktív, örökmozgó életet folytatott.

– Az életmódot illetően nem volt semmi változás, továbbra is nagyon aktívan, örökös mozgásban éltem. Otthonomban is rengeteg munkám adódott: lakásrendezés, tanulmányok, imaélet, nevelő-tanító témák kidolgozása, stb. Házon kívül pedig a kapcsolatok megsokszorozódtak: telefonos beszélgetések, videokonferenciák, hívások fogadása szinte éjjel-nappal. Nem is vettem észre, hogy karanténban voltam. Inkább azt, hogy még több a dolgom, mint korábban.

Mit tanácsol azoknak, akiknek a koronavírus miatt feszültebbek lettek a napjaik?

– Azt, hogy kezdjenek el törődni másokkal, érdeklődjenek valaki, valakik iránt, ismerjék meg a helyzetüket, és lehetőségeik szerint gondoskodjanak róluk. Ha ezt teszik, azt fogják tapasztalni, hogy milyen mozgalmas, színes, tartalmas lett az életük, és ez elégedettséget meg békét teremt bennük.

Milyen jellegű kérdésekkel, gondokkal fordulhatnak Önhöz az olvasók?

– Minden olyan kérdéssel és gonddal, ahol tanácsra van szükségük, bármilyen életterületről van is szó. Ez nem azt jelenti, hogy mindenhez értek – egyáltalán nem! – hanem azt, hogy a bennem élő Jézussal, az Istenemberrel, az ő Lelkének isteni Tudásával meg tudom adni a megfelelő tanácsot. Jézus ugyanis, a Megfeszített és Feltámadt Jézus benne él minden emberben, átéli mindannyiunk összes gyötrelmét, tehát jobban ismeri azt, mint maga az illető, és mint Feltámadott, újjá tudja teremteni őt. Amikor tanácsot adok valakinek, akkor ezzel a bennem és a másikban lévő Megfeszített Jézus adja a tanácsot, és a bennem és a másikban lévő Feltámadott Jézus adja az újjáteremtést.

Kedves Olvasóink, Pósa László atyának szánt kérdéseiket, gondolataikat a következő emailcímre várjuk: lelkesz@magyarszo.rs illetve hagyományos, postai úton is az alábbi címre: Magyar Szó – Tiszavidék szerkesztősége, 24400 Zenta, Posta utca 14. A borítékra kérjük írják rá: PÓSA ATYA, A LELKÉSZ VÁLASZOL.

Kérnénk, hogy gondjukat pár mondatban, érthetően, a problémát alaposan elmagyarázva fejtsék ki az atya számára, aki lapunk hasábjain fog erre felelni. Levelük meg fog jelenni a válasszal együtt, azzal, hogy igény szerint ez történhet névtelenül, vagy álnéven. Mindenképp tüntessék fel a felénk intézett soraikban, hogy milyen aláírás vagy monogram megjelenését engedélyezik.

Kérdéseiket szeretettel várja Ft. Pósa László atya.