2024. április 25., csütörtök

Jogvédelem rendkívüli körülmények között

Nehéz helyzetben vannak a munkavállalók és a munkaadók is – figyelmeztet Topolya község polgári jogvédője

A rendkívüli állapot idején jelentősen csökkent a polgári jogvédő munkája Topolyán is, de ettől függetlenül a falvakban is igyekezett válaszolni a hozzá forduló panaszosok kérdéseire az előre meghatározott időpontokban, tudtuk meg Miladin Nešićtől, Topolya község jogvédőjétől, a Szerbiai Ombudsmanok Egyesületének elnökétől.

– Az elmúlt hetekben többen a munkahelyükkel kapcsolatos kérdések miatt keresték fel ingyenes jogsegélyt nyújtó irodánkat. Kérdésként merült fel, hogy ki az, aki köteles, és ki az, aki nem köteles betérni, és felvenni a munkát a munkahelyén. A hivatalos ajánlás szerint a 12 évnél fiatalabb kiskorú gyermeküket nevelő édesanyák, a 60 évnél idősebbek, a krónikus betegséggel küzdők, ha lehetséges, akkor otthonról oldják meg a munkafeladataik elvégzését, vagy könnyebb, kevésbé megterhelő módon végezzék el a feladatukat. Mivel ezek csak ajánlás szintjén voltak megfogalmazva, és nem rendeletként, ezért nem minden munkaadó érezte kötelezettségének betartani – mondta el Topolya község polgári jogvédője, majd arról is szólt, hogy történtek felmondások a rendkívüli állapot ideje alatt.

– Országos szinten is problémaként merült fel, hogy több, meghatározott időre kötött munkaszerződéssel dolgozónak a szerződése lejárta után egyszerűen felmondtak. Sajnos, ezekben az esetekben már semmi konkrétat nem lehetett lépni. Emellett volt néhány eset, ahol tévesen értelmezték a felmondást a dolgozók, itt utasítottuk a munkaadót a pontosításra. Erre az időszakra is jellemző volt, hogy állapotos kismamák vesztették el a munkájukat, pedig nekik törvényileg nem lehet felmondani addig, amíg a szülési szabadságuk le nem jár. A hozzánk fordulókat igyekeztünk a hivatalos szervek felé irányítani – mondta a Szerbiai Ombudsmanok Egyesületének elnöke, aki kiemelte azt is, hogy a közelmúltban felhívást tettek közzé azzal kapcsolatban, hogy ezekben a nehéz hetekben türelemre és megértésre van szükség a munkaadók és a munkavállalók részéről is.

– Mi csak azokban az esetekben tudunk tanácsot adni, lépéseket sürgetni, amikor a polgárok hozzánk fordulnak, még ha magánemberként tudomásunkra is jut egy jogilag kérdéses történet. Például a minap volt egy esetünk, amikor a munkaadó egyoldalúan szerette volna a munkaszerződést módosítani, amit a dolgozó nem volt hajlandó aláírni, ami viszont törvényileg azonnali felmondással járhat. Kivéve akkor, ha az új feltételek veszélyeztetik az egészségét. A másik kényes kérdés a szabadságokra vonatkozik. Azt tudni kell, hogy ebben az esetben az a mérvadó, amit hivatalosan vezetnek. Ugyanakkor, ha felkínálnak a dolgozónak egy olyan felmondásról szóló dokumentumot, amelyben az szerepel, hogy közös megegyezés szerint bontanak fel munkaviszonyt, és azt nem hajlandó aláírni, akkor ott nem tehet semmit a munkaadó. Ezek összetett jogi útvesztők, ezért is érdemes szaktanácsot kérni – mondta a jogvédő, majd arról is szólt, hogy a másik jelentős aggálya ennek a járványtól való aggodalom jellemezte időszaknak, az óvintézkedések betartatása.

– A vírus elleni intenzívebb védekezés első szakaszában még nem álltak rendelkezésre megfelelő mennyiségben védőmaszkok és fertőtlenítő szerek. Mint tudjuk, ez a probléma mára már elhárult, viszont most az emberek látva, hogy felénk nincs akkora probléma, nem tartják be, vagy rendkívül lazán veszik az óvintézkedéseket. Míg nyilvános helyen viselik a maszkot, addig a szomszéddal már szabadon csevegnek nélküle, az ajánlott távolság betartása nélkül – hangsúlyozta Miladin Nešić, aki elmondta azt is, hogy ez valószínűleg azért is történhet meg, mert zavarba ejtő, egymásnak ellentmondó információk kelnek szárnyra a sajtóban.

– Sajnos a járvány elleni küzdelmet kihasználják bizonyos körök politikai célokra is, egyes hangok bagatellizálják az egész helyzetet, mások szigorúbb intézkedéseket vezetnének be, ami teljes mértékben összezavarja az embereket – hangsúlyozta a községi jogvédő, akit május 18-a, a nők ellen elkövetett erőszak áldozatainak szentelt nap kapcsán arról is kérdeztük, hogy a vírussal, kijárási korlátozásokkal terhelt időszak mit hozott magával ezen a téren.

– A kijárási tilalom, illetve a rendkívüli helyzet idején kevesebb ügyben fordultak a hivatalos szervek felé, így a jogvédőhöz is tanácsért, ami a családon belüli erőszakos cselekményeket illeti. Ez, attól tartok, hogy nem fedi a valóságot, hiszen bizonyos ideig férj, feleség, gyerekek egy térben, bezártságban tartózkodtak, ami már eleve kockázati tényező, növeli a konfrontációra való lehetőséget – hangsúlyozta Miladin Nešić.