2024. március 29., péntek

Hajdújárás nagyon jól vizsgázott

Jánoshida 500 védőmaszkot adományozott a településnek – A kisnyugdíjasok egy része továbbra is várja a város csomagját

A mögöttünk hagyott rendkívüli állapot, az ezzel párosuló kijárási tilalom, valamint a különböző óvintézkedések sokunk életét felforgatták. Ennek mindenféle jeleit láthattuk Szabadkán, de habár a helyi önkormányzat részét képező falvak nem szerepeltek a napi híradásokban, a megváltozott körülmények ott is kihívások elé állították a lakosságot, illetve a helyi közösségek vezetőit, akik egyfajta kapcsot képeznek a polgárok és a városi vezetés között.

A hajdújárási helyi közösségben, csakúgy, mint a többi Szabadkához tartozó helyi közösségben, sikeresen szervezték meg az idősek ellátását, azonban a kisnyugdíjasoknak szánt városi csomagok kiosztása itt is nehézkesen halad. Minderről, és egyéb aktualitásokról Sövény Rudolf, a hajdújárási helyi közösség tanácsának elnöke nyilatkozott lapunknak.

Hajdújáráson az emberek elfogadták a helyzetet (Fotó: Gergely Árpád)

Hajdújáráson az emberek elfogadták a helyzetet (Fotó: Gergely Árpád)

– Mindannyiunkat derült égből villámcsapásként ért ez a helyzet, és mindannyiunknak át kellett állnunk egy másfajta életmódra. Azt hiszem, Hajdújárás, mint ahogy a többi környező település is, nagyon jól vizsgázott. Becsületes és tisztességes emberek lakják, és ennek köszönhetően nem voltak nagyobb kihágások, az emberek elfogadták a helyzetet, megértették annak komolyságát, és megpróbáltak a helyzettel együtt élni. Az idős emberek az első pillanatokban meg voltak ijedve, hogy hogyan fognak bevásárolni, de a helyi közösség bekapcsolódott a Vajdasági Magyar Szövetség Vigyázzunk egymásra! kampányába, és mi is felállítottunk egy csapatot, amelynek nagyon odaadó aktivistái voltak, és ők intézték a bevásárlást, a nyugdíjfelvételt, a gyógyszerek kiváltását. Próbáltuk minél többfelé elhinteni a hírét annak, hogy van egy ilyen lehetőség a faluban. Aktívak voltunk a Facebookon is. Aki megkeresett bennünket, annak igyekeztünk segíteni. Tavaszról lévén szó, megkezdődtek a mezőgazdasági munkák is, és a termelőknek is rengeteg kérdésük volt, amiket megpróbáltunk megválaszolni, vagy ha nem tudtunk, akkor megpróbáltuk útba igazítani az embereket – fogalmazott Sövény Rudolf.

A tanácselnök emellett elmondta, hogy testvértelepülésük, a magyarországi Jánoshida 500 maszkot ajándékozott a falunak.

– Jánoshida polgármestere, Eszes Béla felhívott, és az iránt érdeklődött, milyen módon tudnának segíteni. Elmondta, hogy önkénteseik maszkokat készítenek, és mi kapva kaptunk ezen a lehetőségen. Ötszáz darab maszkot küldtek, amiket a mai napig osztogatjuk az embereknek, és a helyi közösség irodájában lehet igényelni. A maszkok idejuttatásában Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa segített – nyilatkozta Sövény Rudolf, aki emellett arra is kitért, hogy az ingázók és a Magyarországon tanulók esetében is több kérdés felmerült.

– Közel vagyunk a határhoz, és tőlünk is sokan járnak át Magyarországra dolgozni, illetve sokan ott tanulnak, és a határátlépéssel kapcsolatban is nagyon sok tisztázandó kérdés merült fel, amikre megpróbáltunk válaszolni. Nagy öröm számunkra, hogy a VMSZ közbenjárásával sikerült elintézni, hogy az ingázók tudjanak munkát vállalni a határ túloldalán, és hogy a diákok is el tudják végezni a feladatukat – fogalmazott a helyi közösség tanácsának elnöke.

Egyesek a házuk elé kirakodva próbálták értékesíteni terményeiket (Fotó: Gergely Árpád)

Egyesek a házuk elé kirakodva próbálták értékesíteni terményeiket (Fotó: Gergely Árpád)

Hajdújárás lakosai közül többen zöldségfélék és gyümölcs termesztésével foglalkoznak, és a piacok bezárása érzékenyen érintette őket. Beszélgetőpartnerünk elmondta, hogy sokan azt igyekeztek kihasználni, hogy a településen egy forgalmas út halad keresztül, és a házuk elé kirakodva próbálták értékesíteni terményeiket. Emellett az internetet is kihasználták, valamint többen házhoz szállítást is vállaltak.

A város kisnyugdíjasoknak szánt csomagjainak kézbesítése több más helyhez hasonlóan Hajdújáráson is nehézkesen halad.

– Látjuk, hogy milyen vontatottan és nehézkesen zajlik a csomagok kiosztása, és nagyon sajnáljuk, hogy Bogdan Laban polgármester nem a kellő figyelemmel gondoskodik a nyugdíjasainkról, és azokról az emberekről, akik igazán rászorulnak a segítségre. Eddig három körben kaptunk csomagokat a várostól, és először az az információ jutott el hozzánk, hogy a harmadik kör befejeztével mindenki megkapja a csomagját. Ezzel szemben sokan vannak, akik a mai napig nem kapták meg azokat. Mi minden alkalommal meghatározott számú csomagot kaptunk, névvel és címmel, ahova el kellett vinni azokat. Most kezdtük lajstromba venni azokat a kisnyugdíjasokat, akik nem kaptak csomagot, és a listát a helyi önkormányzatba továbbítjuk. Sajnos a fertőtlenítőszerrel is kicsit késett a város. Azonban felismerve, hogy az embereknek szükségük van a felületi fertőtlenítőszerre, saját forrásból oldottuk meg a problémát, és egy akció keretein belül kiosztottunk a polgároknak fertőtlenítőszereket. Később kaptunk a várostól is, de erre is jobban odafigyelhettek volna – nyilatkozta Sövény Rudolf.

Beszélgetőpartnerünk emellett azt is elmondta, hogy a Boris Kidrič utca egyik szakaszának aszfaltozása a járványhelyzet miatt késik egy kicsit.

– Azt hiszem, hogy a koronavírus-járvány következményeit sokáig nyögni fogjuk. Egy több éves folyamat lezárásaként a Boris Kidrič utcát szerettük volna leaszfaltozni. Pár évvel ezelőtt elintéztük, hogy elkészüljön az erre vonatkozó tervdokumentáció, és sikerült eljutnunk odáig, hogy lezajlott az aszfaltozásra vonatkozó közbeszerzési eljárás, de sajnos a rendkívüli állapot miatt nem tudtak elkezdődni a munkálatok. Ennek ellenére bízom benne, hogy az idén befejeződnek a munkálatok és aszfaltozott úton közlekedhetünk a tó mellett a Boris Kidrič utcában – mondta Sövény Rudolf.